Normaal Hemelvaartsdag dit jaar, de dag dat het standbeeld werd onthuld in Hummelo. Het optreden smaakte naar meer voor Bennie Jolink. Foto: PR
Normaal Hemelvaartsdag dit jaar, de dag dat het standbeeld werd onthuld in Hummelo. Het optreden smaakte naar meer voor Bennie Jolink. Foto: PR

Oplichter dwarsboomt eerbetoon bij Normaal-concert

'Als Jos nog geleefd had, dan was hij er zeker naar toe gegaan, hoe ziek hij ook zou zijn geweest'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Op het moment dat Astrid Reinders uit Beltrum hoort dat Normaal op Hemelvaartsdag 2019 in Lochem eenmalig een concert gaat geven, weet ze direct dat ze hiernaartoe wil met haar zoon Juri (18) en dochter Kiri (24) met haar vriend. Het moet een eerbetoon worden aan haar tien dagen eerder aan een ernstige ziekte overleden echtgenoot Jos (58), vader van Kiri en Juri. "Dan is de cirkel rond. Jos was een groot Normaal-fan. Normaal was alles voor hem. Vroeger ging hij met zijn vrienden overal naar toe waar Normaal optrad. In hun vakanties reisden ze Normaal achterna. Of het nu in Limburg was of Texel. Later ben ik ook met hem mee geweest. Naar Normaal in Toldijk zijn we vaak geweest. In 2010 is Juri (toen 10) voor het eerst mee geweest, naar Normaal in Beltrum. Op zijn uitvaart zijn vier nummers van Normaal gedraaid, waaronder 'En dan kan ik niks'. Als Jos nog geleefd had, dan was hij er zeker naar toe gegaan, hoe ziek hij ook zou zijn geweest."

Marktplaats
Vrijdagmorgen 7 december zit ze om 10.00 uur, als de online kaartverkoop start, achter haar computer klaar om er op tijd bij te zijn. Helaas. De 17.000 kaarten zijn binnen een paar minuten weg. Op haar Facebook doet ze hier melding van, aangevuld met het verzoek dat als iemand misschien kaarten over heeft het haar te melden. Een dag later ziet ze op Marktplaats dat er vier kaarten aangeboden worden voor 200 euro. Direct reageert ze en wordt haar verzoek gehonoreerd. Ze heeft appcontact met de verkoper, maakt het geld over. En dan, taal noch teken van de 'verkoper', hij lijkt niets meer dan een oplichter te zijn. Als de e-tickets een dag later nog steeds niet zijn binnengekomen, besluit ze weer contact met hem te zoeken. "Op zaterdag heb ik hem ons verhaal geappt, in de hoop dat hij hier misschien gevoelig voor is, tot berouw komt, maar nee, ik word direct geblockt. Het is waarschijnlijk een toestel met prepaidkaart." Achteraf weet ze dat het misschien wel naïef en dom geweest is. "Maar ja, ik was alleen maar bezig met Jos zijn overlijden, die kaarten en het eerbetoon aan Jos. Dan was voor ons de cirkel rond geweest."

Goed vertrouwen
Astrid denkt vanuit een goed vertrouwen niet aan oplichtingspraktijken. Ze heeft de verkoper immers nog om een bewijs van 'goed vertrouwen' gevraagd, laat ze apps over en weer zien. De man begrijpt haar en geeft aan als 'teken van goede wil' een foto van zijn ID-kaart te appen en hemzelf met de ID-kaart in de hand. Op de foto een ouder heerschap en een foto van de bewuste ID-kaart. Als via diverse kanalen contact wordt gelegd met de man op de foto, schrikt de man zich rot, vertelt Astrid. "Dat was de verkoper helemaal niet. De man uit Eindhoven is eveneens slachtoffer. Van identiteitsfraude. Hij had een keer kaarten van PSV verkocht via Marktplaats en heeft als bewijs van goed vertrouwen een foto van zijn ID-kaart en hemzelf met de ID-kaart opgestuurd, op verzoek van de koper. Deze foto's zijn nu misbruikt. Hij heeft aangifte gedaan." Verder onderzoek leverde een andere naam op, van iemand uit Rotterdam. "Die naam stond bij het banknummer waar ik het geld naar over moest maken. Dat zag ik vlak na het overmaken, maar mensen om me heen zeiden 'het zal vast goedkomen.' Ja, als je goed van vertrouwen bent, zelf ook zo bent, dan doe je dat al snel. Ook omdat je je het niet voor kunt stellen dat mensen zo kunnen zijn. Helemaal niet in de situatie waar je op dat moment in zit."

Aangifte
Op het politiebureau Borculo deed ze aangifte, maar werd ze doorverwezen naar politie.nl. "Dan is de kans groter dat er echt iets mee gebeurt. Als er meer slachtoffers zijn, dan maken ze er misschien wel een zaak van. Ik heb ook Alberto Stegeman gemaild. Met hen ben ik in contact, en ik zit op een forum met meer mensen die opgelicht zijn." Ze is er kapot van. Regelmatig praat ze met trillende lippen. "Ik snap niet dat mensen zo kunnen zijn. Ik heb me erbij neergelegd dat ik er die dag niet bij zal zijn, het geld kwijt ben." Toch wil ze nog steeds heel erg graag. "Mocht ik nog aan kaarten kunnen komen, dan graag, maar ja. Ik zit midden in de verwerking van het overlijden van Jos, de afwikkeling van zijn overlijden en crematie, en in deze toestand. Iedereen die ervan hoort zegt: 'Goh, dat dit nu uitgerekend jou treft.' Tja, zo gaat dat schijnbaar." Haar verhaal vertelt ze heel bewust, al kost het haar moeite. "Als er al maar één persoon is die ik ervoor kan behoeden hetzelfde te overkomen, dan is het al de moeite waard dit verhaal te vertellen."


Muziekvereniging snel door oliebollen heen

HUMMELO/KEPPEL - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december heeft Muziekvereniging Hummelo en Keppel weer haar jaarlijkse oliebollenactie gehouden. Op beide dagen zijn de muzikanten en vele vrijwilligers op pad gegaan om de zelfgebakken overheerlijke versgebakken oliebollen huis aan huis te verkopen. En dat ging zo goed, dat op vrijdag het grootste gedeelte van de oliebollen al was verkocht.

Ergens heel fijn, maar de muziekvereniging vindt het vervelend dat zij daardoor op zaterdag veel adressen hebben moeten teleurstellen; mensen die ons voorgaande jaren goed gesteund hebben. De vereniging gaat haar best doen volgend jaar iedereen van de oliebollen te kunnen voorzien.

Voor iedereen die oliebollen heeft gekocht: hartelijk dank voor aankoop en steun aan de vereniging.