'Fijn die eigen inbreng, zo wordt dit huis toch een beetje van jezelf'

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - Even daarvoor heeft ze verteld: "Ik denk wel dat ik hier moet wennen. We komen van een twee-onder-een-kap huis aan de bosrand en hebben nu drie verdiepingen. Hier is alles gelijkvloers.'' Niettemin hadden ze zich vele jaren geleden bij ProWonen ingeschreven voor een vervangende woning. "Nu waren we aan de beurt. En gezien onze leeftijd dachten we: laten we het maar doen. Cees is 78 en ik ben 77. Haar man: "De tuin werd me wat te veel. Mijn vrouw moet de was naar boven sjouwen.'' Mevrouw Van Diest: "Met wasmand op de heupen twee trappen omhoog.''

Het appartement van het echtpaar Van Diest ligt op de eerste verdieping van het drie bouwlagen tellende nieuwe complex van ProWonen. In totaal zijn er 22 huurappartementen in ondergebracht. Voorheen stonden op deze locatie 14 aanleunwoningen van woonzorgcentrum de Zonnekamp van Markenheem. Het oude woonzorgcentrum De Zonnekamp is inmiddels gesloopt. Op deze locatie komen onder meer 69 nieuwe zorgappartementen met buurtkamers, ontmoetingsruimte en restaurant. De parkachtige tuin met fontein, terrassen, pergola's en een heuse boomgaard, moet worden aangelegd en verbindt straks alle gebouwen tot een nieuw woonzorgpark.
Naast een woonkamer/keuken en badkamer hebben de appartementen twee slaapkamers. De nieuwe bewoners konden bij de leverancier van de keuken het standaard aanrechtblok naar eigen wens en tegen een eenmalige betaling uitbreiden. "Uit een bepaalde serie tegels konden we ook die voor de badkamer zelf uitkiezen'', vertelt Adrie van Diest. "Fijn die eigen inbreng. Zo wordt dit huis toch een beetje van jezelf.''

Levensloopbestendig
De woning is, zoals dat heet, levensloopbestendig. Zo zijn er geen drempels en worden badkamer en slaapkamer met een brede schuifdeur van elkaar gescheiden. Wie (later) een rollator of rolstoel nodig heeft, kan zich nog steeds prima in de woning verplaatsen. In de badkamer is het toilet zo gesitueerd dat de bewoners beugels kunnen laten bevestigen om zich aan vast te houden.Buiten het appartement zijn op elke verdieping twee aparte bergingen voor scootmobiels en er is een lift.
Het echtpaar Van Diest laat zich samen met hun dochter en schoonzoon door het hele gebouw leiden. Te beginnen beneden bij de voordeur van het complex, waar de bel is. Bezoekers kunnen niet zomaar naar binnen lopen, wijst toezichthouder Eric te Brake van ProWonen naar de naambordjes van de bewoners naast de elektrische toegangsdeur. "Hier is een cameraatje. Dan kunnen jullie vanuit je appartement zien wie er voor de deur staat en beslissen of je wel of niet open doet.'' In de entree hangt een bord voor algemene mededelingen. Op de benedenverdieping bevinden zich de bergingen voor fietsen die ook via een aparte ingang te bereiken zijn.

Energievoorziening
De appartementen hebben geen gasaansluiting. Roy Meurs: "Elk appartement heeft een eigen warmtepomp met ingebouwde boiler voor warmtapwater. De woning wordt verwarmd met vloerverwarming.'' In de zomer zorgt die juist voor koeling. Gevel, dak en vloer zijn hoogwaardig geïsoleerd. In de ramen zit triple glas. "Voor elk appartement liggen er op het dak vijf zonnepanelen'', zegt Meurs. "Plus nog eens dertig panelen voor algemeen gebruik; de lift, de elektrische deuren en verlichting.'' In elk appartement zijn ventilatieroosters en een mechanische afzuiging die aanslaat bij luchtvervuiling of te veel vocht.

Adrie en Cees van Diest laten alle informatie goed tot zich doordringen, hun dochter maakt aantekeningen. Ze krijgen nog druk: voor de kerst moet de woning zijn gestoffeerd en ingericht.