Buurtbewoners Zelhem Oost verzetten zich met hand en tand

ZELHEM - De buurt verzet zich met hand en tand tegen de komst van een evenemententerrein aan de Halseweg in Zelhem. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van een vijftigtal bezorgde buurtbewoners, die op 27 november de voorgenomen plannen bespraken. Zij zien totaal geen draagvlak voor een dergelijk terrein op deze locatie.

De locatie Halseweg 36 aan de oostkant van Zelhem behoort tot het buitengebied en staat bij zowel bewoners als toeristen bekend als een mooi natuurgebied waar gewandeld, gefietst en gerecreëerd kan worden. Aan deze kant van Zelhem bevindt zich al camping De Betteld die een grote capaciteit voor gasten heeft en waar al diverse evenementen plaatsvinden. Bovendien zit op een steenworp afstand motorcrossvereniging Halmac, die naast de trainingsfaciliteiten ook met regelmaat wedstrijden en kampioenschappen organiseert. In dit relatief kleine gebied komen dus met name in het zomerseizoen aanzienlijke groepen mensen en vervoermiddelen. Nog meer evenementen toevoegen zien de bewoners als ‘overkill’ voor dit gebied.

Leefbaarheid
Al in 2012 zegde de gemeente Bronckhorst principemedewerking toe aan de vestigingn van dit nieuwe evenemententerrein. Sindsdien is de initiatiefnemer bezig een vergunning te krijgen voor het organiseren van meerdere grootschalige evenementen (4000 mensen per dag).

De buurtbewoners zijn in groten getale tegen de komst van dit evenemententerrein, aangezien volgens hen de rust, het woongenot en de leefbaarheid in belangrijke mate zullen worden aangetast. Daarnaast noemen zij ook de veiligheid als heet hangijzer omdat er, gezien het aantal verwachte bezoekers, lange files op de Halseweg komen te staan die af- en aanrijden van hulpdiensten belemmeren. De infrastructuur niet is toegerust voor dergelijke grootschalige evenementen.

De initiatiefnemer heeft begin november in een interview in dagblad De Gelderlander gezegd dat hij ‘het niet voor het geld doet’. Maar de buurt vraagt zich vervolgens af waarom iemand op zijn eigen stuk grond minstens vier massale evenementen wil organiseren als het niet om het geld gaat?

Nee tegen evenementen- terrein aan de Halseweg in Zelhem

Omgevingswet
Daarnaast heeft de eigenaar meerdere professionele bureaus in de arm genomen om alle bezwaren rondom o.a. natuur en milieu, verkeer en veiligheid, flora en fauna en geluidsoverlast te kunnen ontkrachten. Hij spaart kosten noch moeite om zijn belang te laten prevaleren boven de belangen van velen, aldus de omwonenden. Dat zijn handelswijze niet strookt met de Omgevingswet (waarin draagkracht en participatie van burgers belangrijke pijlers zijn) is erkend door de gemeente Bronckhorst, maar dat is vooralsnog voor de gemeente geen argument het proces van vergunningsaanvraag te stoppen.

De omwonenden begrijpen niet dat de gemeente, die zich in de persoon van de wethouder van GroenLinks bij het tv-programma Nieuwsuur onlangs nog bezorgd maakte over het verdwijnen van het kenmerkende coulissenlandschap, ruim baan wil geven aan een dergelijk initiatief.

De bewoners zullen de komende periode raadsleden benaderen om hun standpunten verder toe te lichten.