Eric Vriezen en Erwin Jansen waren twee jaar kind aan huis bij Saskia en Han van der Lans. Foto: Liesbeth Spaansen
Eric Vriezen en Erwin Jansen waren twee jaar kind aan huis bij Saskia en Han van der Lans. Foto: Liesbeth Spaansen

Schilder Erwin Jansen laat zijn kwasten spreken

Project De Goedenberg genomineerd voor Schilders- Vakprijs 2018

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO – "We kunnen nu al niet lager eindigen dan nummer drie," vertelt Erwin Jansen van Schildersbedrijf de Kastert uit Hummelo niet zonder trots. "Ik meldde het schilderproject De Goedenberg op Landgoed Keppel aan voor de SchildersVakprijs 2018. Met twee andere projecten zijn we nu genomineerd in de categorie Onderhoudsschilderwerk."

Boerderij de Goedenberg
Saskia en Han van der Lans zijn de nieuwe bewoners van De Goedenberg op Landgoed Keppel. Zij komen uit Bussum en hadden er een showroom met antiek. "Vooral lampen zijn onze specialiteit," vertelt Saskia. "We wilden graag landelijk wonen en werken. Dat hebben we gevonden hier in Hummelo. Het huis had zes jaar leeg gestaan, nadat de laatste pachtboer verhuisde. De voormalige varkensschuur uit 1813, maar ook de deel waren aan het vervallen en menigeen zou deze afgebroken hebben. Wij hebben ze laten restaureren en er onze showrooms ingericht."

Boerderij de Goedenberg (1915) werd in de jaren '60 aangepast aan die tijd. Moesten Saskia en Han voor de deel en varkensschuur een bedrijf het werk laten doen, binnen begonnen zij zelf met slopen. Zij vonden balkenplafonds onder zachtboard platen, muren en deuren achter aftimmering en de deuren bleken fraaie panelen te hebben. Saskia ging te rade bij de rentmeester van Landgoed Keppel, omdat zij wilde weten wie het schilderwerk van een boerderij van het landgoed in Eldrik had gedaan. Dat bleek Schildersbedrijf de Kastert van Erwin Jansen. "Ik laat mijn kwasten spreken," lacht hij.

Schilderwerk en meer
Twee jaar lang waren Erwin Jansen en zijn compagnon Eric Vriezen kind aan huis bij Saskia en Han. "Het schilderwerk is zoals we het wilden: een fraaie oude uitstraling," zeggen zij zeer tevreden over de samenwerking met Erwin en Eric. "Maar jullie kracht is dat jullie ook sloopwerk en kleine reparaties op je namen. Zo was er geen oponthoud."

Erwin en Eric schilderden alle deuren, kozijnen, plinten, balken, vloeren en plafonds in de hal, keuken, werkkamer, kantoor, huiskamer, slaap- en badkamer in de kleuren van honderd jaar geleden. "We hebben eerst alle oude verf verwijderd. De nerven van het oud grenenhout zijn helemaal zichtbaar geworden. Daarna is alles met de kwast geschilderd. Niet met rollers, de lijntjes van de kwastharen zijn zichtbaar." De muren kregen door de blokkwast strepen; die brachten hun oude karakter terug. Plamuur kwam er niet aan te pas, wel zijn barstjes gestopt.


Lees verder op pagina 3