Foto: Burry van den Brink
Foto: Burry van den Brink Foto:

'Veel mensen kiezen ervoor om thuis te sterven'

DOETINCHEM - Stichting Sravana is een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan mensen in de laatste fase van hun leven. Ans Bolder is coördinator bij Sravana voor de thuissituatie. "Vrijwel iedereen kent Sravana van het hospice. Maar we doen meer, we ondersteunen ook bij de mensen thuis."

"Veel mensen kiezen ervoor om thuis te sterven", vertelt Ans Bolder. "De familie en naasten willen zelf graag de zorg voor de stervende geliefde op zich nemen. Maar de zorg kan zwaar worden, zeker als het langer duurt. In dat geval kan er een beroep worden gedaan op onze geschoolde vrijwilligers. Dat zijn mensen die graag wat voor een ander willen betekenen en het belangrijk vinden dat de zieke tot het overlijden thuis kan worden verzorgd. De aanwezigheid van onze vrijwilliger geeft de familie rust en de mogelijkheid om 's nachts te slapen zodat ze overdag voldoende energie hebben om de zorg weer op zich te nemen."

Sravana is op zoek naar meer vrijwilligers voor de thuissituatie. "Meer vrijwilligers betekent dat wij meer mensen kunnen ondersteunen." Ans Bolder legt uit dat er vooral behoefte is aan vrijwilligers voor in de nacht. "Het gaat om één nacht per week, van 23.00 tot 07.00 uur. Uiteraard gebeurt dat in overleg en altijd is er eerst een intake en bekijken we of de inzet passend is voor beide kanten."
Voor een inzet in de thuissituatie gaan twee tot drie vrijwilligers voor twee tot drie nachten per week naar een familie thuis. "Hun taak is eigenlijk gewoon 'er zijn'. Hulp bieden aan de stervende waar nodig en wenselijk is. De familie ontlasten en luisteren, ja vooral ook luisteren."

De vrijwilligers van Sravana worden voordat ze worden ingezet, geschoold. Ze starten met een introductiecursus van acht avonden. Tijdens deze cursus is er een korte snuffelstage in het hospice van Sravana. Tevens worden er elk jaar themabijeenkomsten, evaluatiemomenten en bijscholingsmomenten aangeboden. Tijdens en na de inzetten worden de vrijwilligers goed geïnformeerd en begeleid door de coördinator
Ans Bolder geeft aan dat een zorgachtergrond voor dit werk niet nodig is. Wel een goede gezondheid. "Het gaat om bijzonder werk, waarbij alle emoties voorbijkomen. En het gaat om dankbaar werk. Onze vrijwilligers ervaren het als heel bijzonder om te worden toegelaten in de intimiteit van de laatste fase van het leven. Ze zijn dankbaar dat ze op die momenten iets voor een ander kunnen betekenen."

Reageren kan via het contactformulier op de website van Sravana of telefonisch. De eerstvolgende introductiecursus is in het voorjaar van 2019.


www.sravana.info
tel. 0314-368990