Bestuursleden Rob Angenent (rechts) en Tonnie Wolters (links) van het Grolsch Verzamelaars Gilde. Foto: Theo Huijskes
Bestuursleden Rob Angenent (rechts) en Tonnie Wolters (links) van het Grolsch Verzamelaars Gilde. Foto: Theo Huijskes

Grolsch Verzamelaars Gilde bestaat 25 jaar

Jubileum ruilbeurs op zondag 4 november in Enschede

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het in oktober 1993 opgerichte Grolsch Verzamelaars Gilde viert deze maand het zilveren bestaansjubileum. In Grolsch Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo, niet alleen de bakermat van het bekende Grolsch bier maar ook de locatie waar een kwart eeuw geleden de oprichting werd beklonken, zitten de bestuursleden Rob Angenent en Tonnie Wolters aan de stamtafel. Beide bestuurders, reeds lid vanaf de oprichting, praten honderduit over het wel en wee van het even na de oprichting maar liefst 1.100 leden en thans circa 500 leden tellende Verzamelaars Gilde.

"Het enorme aantal leden bij de start van deze verzamelaarsclub heeft de tand des tijds niet doorstaan", vertelt voorzitter Angenent. "Dat is ook de reden dat het heden ten dage bijzonder moeilijk is om jongeren warm te krijgen voor het lidmaatschap." Aangevuld door Wolters met een verklaring dat ook aspecten als internet, de kostprijs van een verzameling alsmede opgetreden recessies aspecten zijn die een dergelijke teruggang bewerkstelligen.

Oprichting in 1993
Oprichter en thans erelid van het gilde is Arnold Dijkman uit Winterswijk. Telde de club bij de start al direct tachtig leden, het dagelijks bestuur werd destijds gevormd door Arnold Dijkman als voorzitter, Gerry van Dongeren als secretaris en Rob Angenent als penningmeester. De leden komen uit het gehele land en daarnaast ook uit Duitsland en Belgiƫ. Angenent en Wolters zijn verwoede verzamelaars. "Het is een soort verslaving of is de aanduiding passie beter op zijn plaats?" vraagt Angenent zich af. "Ondanks dat ik niet verder wil en kan, ben ik er nog dagelijks mee bezig. Op zolder heb ik dozen vol met verzamelmateriaal staan." Wolters geeft aan dat hij de beschikking heeft over circa 3.000 verschillende Grolsch-glazen. "En dan wil ik het nog niet eens hebben over de duizenden etiketten, ontelbare pennen en aanstekers, asbakken en zakmesjes en niet te vergeten de duizenden bierviltjes."

Het Grolsch Verzamelaars Gilde maakt onderdeel uit van de BAV, te weten de landelijke vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers. Een vereniging die als gevolg van het toenemende aantal brouwerijen in dit land nog steeds groeiende is. Momenteel een aantal van 610, dat het aantal in Belgiƫ zelfs overtreft.

Periodieke activiteiten
Onder de titel 'De Klok' wordt er viermaal per jaar een magazine van het Grolsch Verzamelaars Gilde onder de leden verspreid. "Daarnaast houden wij jaarlijks, en dat standaard op de tweede zaterdag van de maand april, in dit Grolsch Brouwhuys een ledenmiddag met daaraan gekoppeld een gezellige gildemiddag. Als een hoogtepunt beschouwen we de jaarlijkse ruilbeurs. Die op zondag 4 november aanstaande voor de 25ste maal wordt gehouden. Was het voorheen Marveld Recreatie, CC De Bon en ook nog een keer SCC De Mattelier, waar de beurs plaatsvond, deze keer is het voor de vierde keer de thuisbasis van de Grolsch Bierbrouwerij in Enschede waar het spektakel plaatsvindt. We verwachten daar circa 600 belangstellenden. Naast de ruilbeurs zelf vinden er een drietal veilingen plaats en organiseren wij tevens een loterij, waarbij 3.500 lootjes worden verkocht waar tegenover ook 3.500 'Grolsch' prijsjes staan. Let wel, je hoeft niet per se verzamelaar te zijn en de reis naar Enschede te maken om te ruilen of te kopen. Ook belangstellenden die alleen een kijkje willen komen nemen, zijn van harte welkom", aldus de beide enthousiaste bestuurders Rob Angenent en Tonnie Wolters in koor.