De scheidende Claus Martinot is gehecht aan de kunstwerken die Elver voor Sité maakte. Foto: Josée Gruwel
De scheidende Claus Martinot is gehecht aan de kunstwerken die Elver voor Sité maakte. Foto: Josée Gruwel Foto:

'De Achterhoek is een proeftuin, wij lopen hier voorop'

Claus Martinot, directeur-bestuurder bij Sité, neemt afscheid

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Claus Martinot werd als directeur van de dienst Bouwen en Wonen van de gemeente Leiden twaalf jaar geleden gevraagd voor de functie van corporatiedirecteur bij Sité Woondiensten, de grootste woningbouwvereniging in de Achterhoek. "Ik dacht: een mooie volgende stap, corporatieleider lijkt me een mooi vak. Maar ik had er geen ervaring mee en wilde die wel opdoen. Het is handig bij ervaring opdoen dat je dat ergens achteraf doet, een beetje in een uithoek van het land. Het vak leren en daarna terug naar de Randstad, want daar gebeuren de echte dingen, dacht ik." Maar eenmaal aan het werk bij Sité, was van teruggaan geen sprake meer.

"Ik kreeg de mooiste baan van de wereld. De Achterhoek is een prachtige plek, de ruimte, het groen. Ook de ruimte die mensen met elkaar vinden om samen te werken en naar oplossingen te zoeken was een verademing."
Hij ondervond dat er juist in de Achterhoek dingen spelen die er echt toe doen, zoals krimp en de transformatie van de bevolking. "Oude spelregels gaan dan niet meer op: uitbreiden hoeft niet en mijn eigen positie versterken ook niet. Het creatief samenwerken en naar oplossingen zoeken is dan essentieel. Dat is een boeiend proces. In de Randstad lopen ze straks tegen dezelfde vraagstukken aan als wij . Dan kunnen ze van onze ervaringen en aanpak gebruik maken. De Achterhoek is in die zin een proeftuin, wij lopen hier voorop."
Martinot, woonachtig in Utrecht, ging van de Achterhoek houden. "Ik voel mij hier heel erg thuis."

Voldoening
"Twaalf jaar is voorbij gevlogen. Het prettig en betaalbaar kunnen wonen in de Achterhoek is heel belangrijk. Dat ik daar in de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst aan mee heb mogen helpen geeft veel voldoening. Vooral de veelheid aan projecten geeft een goed gevoel. Alleen in Doetinchem al: de ontwikkeling van het Lookwartier, de Van Nispenstraat, het Saronixkwartier, Oosseld. Als je dan bij de opening van de brede school in Oosseld staat, denk je wów, het is voor elkaar, dit is het nieuwe hart van de wijk."
Maar niet alleen het bouwen, renoveren en onderhouden van woningen in een tijd van krimp, crisis en duurzaamheid stond hoog op zijn lijstje. "Een huis is een stapel stenen. Het gaat om de mensen die erin moeten wonen. Ook om mensen met een kleine portemonnee. Daar heb ik een zwak voor."
Martinots aandacht ging ook uit naar probleembuurten. "Spannend en ingewikkeld bleef de bewoonbaarheid in sommige wijken, het besef dat je het in de buurt samen moet zien te rooien."
Om dicht bij de bewoners te blijven zat hij vaak en graag bij buurtvergaderingen. Ook hield hij elke dinsdagmorgen een ongedwongen inloop op zijn kantoor. "Dan lukte het bijvoorbeeld om die wanhopige mevrouw toch aan een huis te helpen en haar gelukkig en blij te zien."
Martinot maakte twee indringende, nare gebeurtenissen mee: de ontploffing in een flat aan de Gaswal en de brand in een huis in Oosseld. "De treurigheid en het verdriet raken je."

Toekomstbestendig
Er moet volgens de scheidend directeur veel gebeuren om de woningmarkt van nu toekomstbestendig te maken. "Wij hebben in de Achterhoek andere woningen nodig: voor kleine gezinnen en voor senioren. Daar moeten we heel scherp op blijven en hard aan werken. Ook kun je je ongerust maken over de betaalbaarheid. Het leven wordt wel heel snel heel veel duurder. Daardoor kunnen mensen in de problemen komen. De overheid speelt daarin een rol door onevenredig veel belasting te heffen. Van de twaalf maanden huur die bewoners betalen aan een woning van een woningcorporatie gaat een vierde deel naar de overheid, de zogenaamde verhuurdersheffing. Vroeger bestond die niet."
Als laatste noemt hij de energie- en milieueisen. "Hoe gaan we daar voor onze kinderen en kleinkinderen aan voldoen. De lasten komen op ieders schouder terecht."

Met de Achterhoek in zijn hart neemt Claus Martinot afscheid van Sité Woondiensten. Volgens Mike Gries, voorzitter van de Raad van Commissarissen, groeide het bedrijf onder Martinots leiding uit tot een financieel gezonde, sociale huisvester en bracht hij Sité terug naar de core-business: sociale huisvesting en contact met huurders. 'Investeren in dure woningen en koopproducten werden bijvoorbeeld afgeschaft. Met beperkte huurverhoging, verlaging van de bedrijfslasten, strak incassobeleid, laatste kans beleid en renovatie van bestaande woningen staat betaalbaar wonen hoog op de agenda' (zie www.swd.nl).

Afscheid
De tijd van maar één hobby, het werk, is op 31 oktober voorbij. Dat is de dag van het afscheid, dan gaat hij met pensioen. "Ik heb hier een heel mooie tijd gehad. De manier van werken, geen afstand tussen de mensen, zal ik missen. Maar met een gerust hart laat ik de taken over aan mijn opvolger Els Birkenhäger, huidig manager Wonen en Strategie bij Sité Woondiensten.
Na 31 oktober gaat de aandacht naar de vijf kleinkinderen, naar reizen en studeren. "En wie weet nog eens ergens adviseur of interim."


Kaartverkoop Messiah van start

ZIEUWENT - Op zaterdag 22 december van 19.30 tot 22.30 uur presenteert Paaspop Klassiek de Messiah van George Frederich Händel in de St. Werenfriduskerk in Zieuwent.

De Messiah verhaalt over het leven van Jezus Christus. Dit heeft voor gelovigen enorme dimensies, maar voor niet-gelovigen blijkt dit niet veel minder het geval te zijn. De Messiah toont profetische en goddelijke aspecten, maar zeker ook alle ups en downs van een 'gewoon' mensenleven. Dat dit door Händel allemaal in noten gevat kon worden, blijft het grote mysterie van zijn meesterwerk. Als altijd staat het geheel onder leiding van dirigent Emile Engel.

De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.


www.paaspopklassiek.nl