Wordt het historische pareltje in het groen uit 1783 ´t Mentingslag straks omgeven door de steenwoestijn van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis? Foto: Bert Vinkenborg
Wordt het historische pareltje in het groen uit 1783 ´t Mentingslag straks omgeven door de steenwoestijn van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis? Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Reparatievoorstel bestemmingsplan ziekenhuis goedgekeurd

Debat over status boerderij en respect voor belang- hebbenden

DOETINCHEM - Terwijl de bezwaren van de belanghebbenden nog door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beoordeeld moeten worden ligt het reparatievoorstel van Bestemmingsplan Ziekenhuis 2017 bij de raad tijdens de vergadering van donderdag 27 september. De reparatie heeft betrekking op de status van en de ruimte rondom de monumentale boerderij, de ontsluiting van gronden en gebouwen en de aanwezigheid van minimaal 1675 parkeerplaatsen. Na een soms heftig debat wordt het voorstel door de meerderheid van de raad aangenomen. De coalitie houdt de rijen gesloten.

Door Bert Vinkenborg

Steven Kroon (PvdA) noemt dit voorstel respectloos tegenover de burgers die de gang naar de rechter al hebben gemaakt en dient mede namens de SP, Lokaal Belang Doetinchem en de PvLM een motie in. Nieuw beleid formuleren terwijl de zaak over het oude besluit nog bij de rechter ligt kan volgens hem niet. Als de belanghebbenden opnieuw naar de rechter stappen om tegen het gerepareerde plan bezwaar te maken dan kan dat zo maar een jaar extra kosten. Volgens Kroon is dat in niemands belang, ook niet van het Slingeland Ziekenhuis dat daardoor in de problemen zou kunnen komen. Kroon: "Nu er zoveel onzekerheid is zou het dit voorstel nu niet in stemming gebracht moeten worden." In de motie wordt gesteld dat de zogenoemde 'Grote Onderwerpen', waarvan dit bestemmingsplan er zeker een is, zeer zorgvuldig moeten worden opgepakt. Juist die zorgvuldigheid mankeert volgens Kroon in de behandeling van dit voorstel. Het college zou de laatste tijd tenminste twee keer niet zorgvuldig hebben gehandeld richting inwoners.

Ook Patrick Moors (GBD) meent dat de behandeling van de bezwaren door de Raad van State nu niet doorkruist moet worden. Ans Putman (PvLM), doelend op het niet uitnodigen van de direct belanghebbenden voor de beeldvormende raad waarin de reparaties werden behandeld: "Het kleine beetje vertrouwen dat de belanghebbenden hadden is nu wel verdwenen." Zij noemt dit voorstel "Een van de grootste politieke dwalingen van de afgelopen jaren om op deze plaats te bouwen."

In haar repliek meldt wethouder Ingrid Lambregts dat er contact is geweest tussen de jurist van de gemeente en de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een reparatie van het voorstel waartegen bezwaren zijn ingediend stuit volgens haar daar niet op problemen. Lambregts: "De Raad van State staat toe kleine ondergeschikte bepalingen aan te passen. De punten die nu voorliggen maken het plan beter. De Raad van State neemt de besluiten van vanavond mee in haar afwegingen."
Als het voorstel daarna in stemming wordt gebracht blijkt dat de coalitie de rijen gesloten weet te houden en wordt het aangenomen.