Foto van werklieden in het gebied. Foto: PR
Foto van werklieden in het gebied. Foto: PR Foto:

Ontginning van het Wolfersveen

ZELHEM - De eerstvolgende ledenavond van oudheidkundige vereniging Salehem is op 10 oktober. Harry Somsen verzorgt dan een inleiding over de 'Ontginning van het Wolfersveen'. De avond begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is men van harte welkom bij museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem.

Het Wolfersveen was een koninklijk domein waar heel lang alleen maar een jachthut stond. In 1813 verkocht Napoleon dit domein aan de Hengelose en Zelhemse Marken, waarna het werd verdeeld en verkaveld. Ruim honderd jaar geleden was het een drassig, moerasachtig gebied met veel heide, alleen geschikt voor schapen en bijenteelt. De presentatie van Harry Somsen zal gaan over de eigenlijke ontginning en de rol die ir. de Fremery hierbij gespeeld heeft. Verder komen aan bod, het droogpompen van het gebied met behulp van windmolens, het aanleggen van wegen en watergangen en station Wolfersveen, het aantrekken van arbeiders en het inrichten van het gebied, waarvoor veel kleine boerderijtjes werden gebouwd. Een interessante avond over een gebied, dat we allemaal kennen.

Leden van de vereniging hebben gratis toegang. Ook niet leden zijn welkom, zij betalen 4 euro, leden van 't Nut 2 euro. In alle gevallen is het eerste kopje koffie gratis.


Halloween spooktocht

VELSWIJK – Op zaterdagavond 27 oktober gebeuren er weer rare dingen in en rondom het kleine dorp. Buurthuis 'D'n Draejer' gaat open om 19.00 uur en vanaf 19.30 uur vertrekken de eerste kinderen voor een spannende Halloween spooktocht.

Halloween is een feestdag die plaatsvindt op 31 oktober en voornamelijk in Ierland, Verenigd Koninkrijk, USA en Canada wordt gevierd. Kinderen verkleden zich en gaan langs de deuren om snoepjes te krijgen, waarbij ze 'trick or treat' (trakteer of we halen een geintje met je uit) naar de bewoners schreeuwen. Om boze geesten af te weren droegen de mensen maskers.

Inmiddels is dat feest ook in Velswijk doorgedrongen. Het is mogelijk om vanaf Buurthuis 'D'n Draejer' aan de Velswijkweg 50 in Velswijk een super spannende tocht te lopen van ongeveer vijf kilometer. Onderweg zullen de meest enge personen je pad kruisen en zullen zich allerlei gekke situaties voordoen, om je de stuipen op het lijf te jagen. Stalen zenuwen heb je zeker nodig.
Voor jongeren van ongeveer 8 tot 12 jaar zal 'D'n Draejer' open gaan om 19.00 uur. Zij kunnen vertrekken vanaf 19.30 uur. Personen van 12 jaar en ouder(en) mogen vertrekken vanaf 20.00 uur. De kosten zijn 2,50 euro per persoon.