Om alle betrokken inwoners te bedanken voor hun inzet, onthulde burgemeester Marianne Besselink het 'zilveren' bord in het centrum van Vorden. Foto: Jan Hendriksen
Om alle betrokken inwoners te bedanken voor hun inzet, onthulde burgemeester Marianne Besselink het 'zilveren' bord in het centrum van Vorden. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Kern Vorden wint zilver in Nationale Groencompetitie Entente Florale

VORDEN – Gemeente Bronckhorst heeft met de kern Vorden zilver gewonnen in de Nationale Groencompetitie Entente Florale in de categorie 'Kleine steden & dorpen'. Om alle betrokken inwoners te bedanken voor hun enthousiaste deelname en inzet onthulde burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst donderdagmorgen 27 september het 'zilveren' bord in het centrum van Vorden in het plantsoen nabij de Dorpskerk. Gemeente Voorst behaalde de eerste plaats in de categorie 'Kleine steden & dorpen', gemeente Bronckhorst deelde het zilver met de kern IJlst uit de gemeente Zuid-West Friesland.

Door Jan Hendriksen

De Stichting Entente Florale Nederland heeft als doel met Nationale Groencompetitie om het multifunctionele belang van het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger. De groencompetitie is geen einddoel op zich, maar een uitstekend middel voor gemeenten om zich te profileren als groene stad. "En op deze prijs, ondanks dat het 'zilver' is, zijn we natuurlijk trots", zo liet burgemeester Besselink tijdens de onthulling van het bord weten.

Bij de presentatie van Vorden aan de jury (in juni) waren diverse inwoners en organisaties van Vorden betrokken zoals schaapherder Maarten van Baaren van Schaapskudde 't Niejboer die wordt ingezet voor het beheer van natuurterreinen in Vorden en omgeving, Elske Buiteman van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden, Grieto Zeeman, voorzitter van Toeristisch Platform Vorden en VVV Bronckhorst, Gosse Terpstra van de Werkgroep Leefbaarheid Vorden en 'wandelmeester' en Vorden promotor pur sang Harry Jansen. Mede dankzij hun bijdrage kreeg de jury een goed beeld van de enorme inzet die door vele partijen dagelijks wordt gepleegd om de unieke uitstraling van Vorden te behouden.

Bronckhorst kreeg van de jury een 7,9 voor onder meer de groene ruimte, de natuur en het landschap, cultuurhistorisch erfgoed, biodiversiteit, een gezonde leefomgeving en recreatie, duurzaamheid en toerisme. De jury kende Bronckhorst een bijzondere waardering toe voor het onderdeel communicatie en participatie, vanwege de natuurlijke wijze waarop Bronckhorst de inwoners weet te inspireren en te verbinden. De nationale groencompetitie Entente Florale voor steden en dorpen heeft na twintig jaar nog niets van haar kracht verloren. Deelname aan de Entente Florale is een uitstekend middel om de inwoners en bedrijfsleven van een stad of dorp bij het groen in hun woon-, werk- en leefomgeving te betrekken en draagvlak te creëren voor participatie. Niet alleen op de korte termijn, maar als onderdeel van het groenbeleid voor nu en de toekomst.

Lovend juryrapport
"Willen we een klimaatbestendige en water-robuuste leefomgeving creëren dan kunnen we eenvoudig weg niet om het groen heen. Groen maakt het verschil mits dit op de juiste manier wordt aangelegd. Enkel technische oplossingen zijn niet voldoende. Daarnaast heeft het groen tal van andere voordelen die de leefomgeving prettig en gezond maken", zo verklaarde Chantal Elferink namens cluster Buiten van de gemeente Bronckhorst. Zoals gezegd de jury was lovend over hoe de communicatie en participatie door Vorden wordt opgepakt. "Participatie is zo vanzelfsprekend voor de gemeente dat de jury van een voorbeeldfunctie wil spreken. In het coalitieakkoord, binnen de gemeentelijke organisatie en door de inwoners wordt participatie volmondig uitgedragen", aldus het juryrapport.
Een van de conclusies en aanbevelingen uit het rapport was dat de jury zeer was te spreken over de ruimtelijke visie op en de kwaliteit van de openbare ruimte in Vorden. "Er zijn mooie voorbeelden gezien die dit onderschrijven: de houtwallen, de landgoederen, het Wehmepark, de herinrichting van de Baakse Beek en de begraafplaats. De jury raadt aan om meer de ruimtelijke verbinding van de dorpskern met het buitengebied aan de andere zijde van de rondweg te zoeken. De door de gemeente en ondernemers ingang gezette duurzamere aanpak van bedrijventerrein 't Werkveld is een belangrijk initiatief. De jury vraagt met name aandacht voor een sterke groene inrichting van de openbare ruimte."

Samenvattend
De gemeente Bronckhorst met de kern Vorden heeft een bijzonder mooie groene leefomgeving. Het groen van het buitengebied is het goud van de streek. De fraaie buitenplaatsen en kastelen die Vorden omringen bepalen de identiteit. Het is volgens de jury een gemeenschap waarin partijen heel goed samenwerken en eenzelfde opvatting delen over de kwaliteit van het groen en het landschap. Dit is de reden waarom in Vorden heel veel als 'vanzelf' goed gaat. De jury is zeer te spreken over hoe de gemeente met participatie en duurzaamheid omgaat. De gemeente weet op natuurlijke wijze partijen aan zich te binden. Ze stimuleert en faciliteert initiatieven. Met de visie 'Toekomstbestendig Bronckhorst' en haar ambities voor duurzaamheid is de gemeente goed op weg richting Omgevingsvisie.


Rootsriders op Reurpop

RUURLO - Tijdens eerdere Reurpop-edities is door velen al kennis gemaakt met Rootsriders. Hierbij was één ding zeker: Reurpop, Reggae en Rootsriders is een gouden combinatie. Vandaar dat de organisatoren alvast met trots bekend maken dat de geliefde Bob Marley tributeband 'Rootsriders' met hun nieuwe Legend 35 show op Reurpop komt optreden. De Nederlands/Caribische band treedt met de Tribute2BobMarley liveshows sinds 2006 in de voetsporen van hun muzikale held. Volgend jaar komt de band met de nieuwe en unieke show, genaamd: 'Legend35'. Dit is een eerbetoon aan het album dat na zijn dood werd uitgebracht en uitgroeide tot één van de bestverkochte albums allertijden. Zoals al eerder gemeld, start de kaartverkoop van Reurpop eerder dan ooit tevoren. Aanstaande donderdag, 4 oktober, start om 23:00 uur de kaartverkoop bij Zwembad de Meene.

Rootsriders tijdens een optreden in het Vondelpark. Foto: PR