Anpakkers geven inwoners met sociale ideeën een zetje tijdens ideeënavond

BRONCKHORST - Goede ideeën die ervoor zorgen dat inwoners mee kunnen blijven doen in de samenleving, krijgen een extra zetje van de gemeente Bronckhorst. Inwoners met een initiatief tegen eenzaamheid, een leuke manier om elkaar te ontmoeten, een idee waardoor vervoer beter is geregeld, iets voor jongeren, nieuwkomers of nog iets veel mooiers, zijn welkom op 9 oktober tijdens de ideeënavond bij Uniek eten&drinken, Dorpsstraat 34 in Vorden. Deze avond helpen anpakkers Johan Godschalk en Linda Commandeur initiatiefnemers om de ideeën een zetje te geven. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur. De avond start om 19.30 uur.

"Een idee mag bij ons een idee zijn." Aan het woord is Johan Godschalk. Sinds eind vorig jaar is hij elke vrijdag als ideeëndokter aanwezig in het gemeentehuis in Hengelo. "Kom maar gewoon als je iets bedacht hebt waar het leven en welzijn in Bronckhorst beter van wordt. Samen maken we van je idee een plan. Dit zorgt ervoor dat goede ideeën niet verloren gaan, omdat iemand niet weet hoe hij verder moet." Tijdens de Ideeënavond staat Godschalk, werkzaam bij Cultuurmij Oost en de Stichting Pak An, samen met Linda Commandeur, onder andere kennismakelaar bij BS22 en coach bij Pak An, klaar om mensen vooruit te helpen.

Verschil op lange termijn
Op deze avond mag iedereen komen die een initiatief heeft waar Bronckhorst structureel beter van wordt. Kom gewoon als je iets bedacht hebt waar het leven en welzijn in Bronckhorst beter van wordt Evert Blaauw, wethouder Zorg, licht toe: "De regeling 'Innovatiesubsidie Sociaal Domein' is in 2016 ingesteld voor de duur van drie jaar. Hiervoor is in totaal 750.000 euro uitgetrokken. We zijn er niet voor eenmalige acties of evenementen, maar juist voor het verschil op lange termijn." De wethouder benadrukt: "In onze gemeente zijn we gewend aan vele actieve bewoners die voor elkaar zorgen. Maar dat is allerminst vanzelfsprekend. Daarom ondersteunen we sociale ideeën met kennis, netwerk én een financieel steuntje in de rug."

Mooie voorbeelden
Op de vraag wat nou eigenlijk verstaan wordt onder innovatie in het sociaal domein, antwoordt hij: "Het kan van alles zijn wat het leven van mensen positief beïnvloedt. Er zijn al een aantal mooie projecten die op steun kunnen rekenen, zoals een welkomstcadeau voor nieuwe inwoners in Toldijk, in de vorm van een bordspel waardoor men kennismaakt met diverse aspecten van het dorp. Digibeten meer digitaal vaardig maken, door onder andere de inrichting van een internetcafé en cursusaanbod, voor zowel ouderen als laaggeletterden. Ondersteuning voor het laten rijden van een bus waarmee oudere inwoners in staat worden gesteld om boodschappen te doen en voedselpakketten op te halen." Ideeën kunnen zowel klein als groot zijn. "Zo wordt ook 'Present Bronckhorst' geholpen hun activiteiten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement." Aanmelden voor 9 oktober kan via mail. Meer informatie is te vinden op de website. johangodschalk@cultuurmijoost.nl www.bronckhorst.nl/sociaalidee