Het portret dat Pieter van Anraadt schilderde van dominee en dichter Willem Sluiter. Foto: PR
Het portret dat Pieter van Anraadt schilderde van dominee en dichter Willem Sluiter. Foto: PR Foto:

Kennismaken met twee grote Achterhoekers in lezing 350 jaar Achterhoek

EIBERGEN - In museum De Scheper vindt op dinsdag 9 oktober een lezing plaats, verzorgd door Arend Heideman en Ben Wagenvoort. De lezing in het kader van 350 jaar Achterhoek heet 'Maak kennis met twee grote Achterhoekers'. De aanvang van de lezing is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@ecal.nu of 0314-787078.

'Waer iemant duisent vreugden soek, Mijn vreugt is in dees' achter-hoek'. Dit zijn de bekendste regels die dichter/dominee Willem Sluiter (1627-1673) 350 jaar geleden publiceerde. Sluiter, geboren in Neede en bijna twintig jaar dominee in Eibergen, hief daarmee een lofzang aan op het eenvoudige buitenleven. De streeknaam Achterhoek is er weliswaar niet van afgeleid, maar heeft er wel raakvlakken mee. Het werk van Sluiter, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was een paar eeuwen zeer populair en werd vele malen herdrukt. De lezing is in Museum de Scheper in Eibergen dat de grootste collectie ter wereld bezit van zijn werk en waar op dit moment een expositie is, gewijd aan deze grote Achterhoeker.
De viering van 350 jaar Achterhoek verbindt Willem Sluiter ook aan een andere grote Achterhoeker: Hendrik Willem Heuvel. Heuvel schreef een eeuw geleden een boek over Sluiter en in zijn klassieker 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven' wijdde hij een hoofdstuk aan Sluiter. Leden van de studiegroep H.W. Heuvel raakten er de laatste jaren steeds meer van doordrongen hoe poëtisch Heuvel was ingesteld. Recent is de oude Sluiterbundel herontdekt en officieel overgedragen aan museum De Lebbenbrugge in Borculo.
Het eerste deel van de lezing wordt verzorgd door Arend Heideman, oud-dagbladjournalist, historisch onderzoeker en auteur van meerdere publicaties, onder meer van het boek 'Willem Sluiter anno nu; De Kleine leeuwerik' (2007). Ben Wagenvoort, oud leraar, oprichter van de Larense Heuvel Werkgroep en lid van de studiegroep H.W. Heuvel, verzorgt het tweede deel.

Hendrik Willem Heuvel. Foto: PR