Onder het genot van een heerlijke avondmaaltijd bespraken Anita en Richard Spanjer met wethouder Evert Blaauw (l) de noodzaak van pleeggezinnen. Foto: Eric Klop
Onder het genot van een heerlijke avondmaaltijd bespraken Anita en Richard Spanjer met wethouder Evert Blaauw (l) de noodzaak van pleeggezinnen. Foto: Eric Klop Foto:

'Plek over in huis en in ons hart'

Project Gast aan Tafel vraagt aandacht voor pleegzorg jeugd

Door Eric Klop

DREMPT – Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor een langere periode niet in hun eigen gezin wonen. Door traumatische ervaringen als incest of geweld, of omdat de ouders door ziekte of problemen niet de gewenste opvoedsituatie kunnen bieden. Er is dan een liefdevolle plek elders nodig, waar het kind zich 'thuis' mag voelen. In een normale omgeving die hen de kans biedt veilig en gezond op te groeien en te ontwikkelen. Bij pleeggezinnen bijvoorbeeld, tijdelijk of permanent en bij voorkeur dichtbij, in hun vertrouwde omgeving, zodat zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Het door jeugdzorgorganisatie 'entrea lindehout' geïnitieerde project 'Gast aan Tafel' wil de pleegzorg via gemeentebestuurders in de hele Achterhoek onder de aandacht brengen.

De pot schaft aardappeltjes met kip uit de oven, sperzieboontjes en een tweetal salades. Een dis waar wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst zich met smaak tegoed aan doet. Hij is gast aan tafel bij Anita en Richard Spanjer uit Drempt. Zij bieden een warm nest aan een jonge en opgeruimde puber die van thuis een rugzakje met traumatische ervaringen meenam. Zo zijn er wel meer jeugdigen bij wie de opvoeding stokt. Het echtpaar vraagt hier aandacht voor, in de hoop dat zich ook in de Achterhoek meer gezinnen melden die in de gelegenheid zijn een positieve wending aan de ontwikkeling van een kind te geven. "Want dat is hard nodig. Er is een groot tekort aan pleegouders." De wethouder juicht het initiatief van harte toe, hoewel hij aangeeft dat de gemeente de problemen in de jeugdzorg onderkent en die zoveel mogelijk preventief voor wil zijn. Met tijdige begeleiding, waar echter een kostenplaatje aan hangt. "Maar het budget is wat ons betreft niet leidend", zegt hij. "Het gaat om de best passende zorgvraag. En als de potjes leeg zijn? Dan zien we wel weer verder."

De Spanjers hebben uit een zekere barmhartigheid een kind onder hun hoede genomen. De pleegzorgvergoeding die zij van de jeugdzorgorganisatie ontvangen speelt voor hen geen rol. "Als de financiën de drijfveer zijn, hou je het geen maand vol", zegt Richard Spanjer. Zijn vrouw voegt toe: "Wij willen er graag zijn voor een ander. Dan kijk je naar de mogelijkheden. Vrijwilligersactiviteiten voor de kerk, ontwikkelingswerk in Ecuador. En komt ook zorg voor een ontheemd kind op je pad. Via 'entrea lindenhout'. Waarom niet? Ik zeg altijd: 'We hebben plek over in ons huis en in ons hart'." Lees verder op pagina 5