Eén van de schilderijen van Ali Bosveld genaamd 'Gritty'. Foto: PR
Eén van de schilderijen van Ali Bosveld genaamd 'Gritty'. Foto: PR Foto:

Wijn proeven en expositie bewonderen

DREMPT - De wijnen van wijnboerderij 't Heekenbroek zijn ook dit jaar in de prijzen gevallen bij de Wijnkeuring der Lage Landen. De IJsselpracht, een op eikenhout gerijpte witte wijn, kreeg een zilveren medaille en de Nieuw Tivoli, een half zoete witte wijn en de Bronckhorster Parelrosé kregen een bronzen medaille. De rode Nieuw Tivoli, een op eikenhout gerijpte rode wijn, kreeg een keurzegel. De wijngaardeniers Job en Neeltje Huisman zijn erg trots op deze prijzen en geven bezoekers daarom de gelegenheid om op de open dag op zondag 9 september de wijnen gratis te komen proeven.

Dan is er ook gelegenheid om de nieuwe expositie van Ali Bosveld uit Doesburg te bewonderen. Zij exposeert tot en met 31 oktober haar schilderijen in de bezoekersruimte De Dobbe bij de wijnboerderij. Ze omschrijft haar schildersstijl als 'lyrisch abstract materie schilderen'. Haar inspiratie haalt zij uit het ontstaan en de vergankelijkheid van alles, kleuren in de kosmos, texturen, erosie, corrosie en oxidatie.

Tijdens de open dag exposeert Ali extra schilderijen buiten in de wijngaard. Die dag zijn er ook diverse kraampjes met hapjes uit de streek en muziekgroep Puree zorgt voor een gezellige omlijsting. De expositie is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De open dag is zondag 9 september van 1.00 tot 19.00 uur. Adres: Tellingstraat 7 Drempt.


www.heekenbroek.nl


Dialect, muziek en proat

ZELHEM - Het radioprogramma 'Dialect, muziek en praot', van aanstaande zondag 9 september van 11.00 tot 12.00 uur, staat helemaal in het teken van het 'Platgespöld Festival' dat later die dag in Ulft zal plaatsvinden. Tijdens het festival wordt de 'Gelderse Kleiroos' uitgereikt aan één van de genomineerden. Dit jaar zijn Hein Michelbrink, Henry Welling en Bonne Route door de vakjury genomineerd. De bezoekers van het festival kunnen hun keuze kenbaar maken middels een stemkaart, waarna de punten worden opgeteld om de uiteindelijke winnaar te kunnen huldigen. De prijs zal worden uitgereikt door Ben Lukassen.

In het radioprogramma ook aandacht voor de vier vorige winnaars van de 'Gelderse Kleiroos'. 'Cedar Grof' won in 2014. Joop Boxstart in 2015. Jan Ottinkband in 2016 en Ben Lukassen in 2017.

Tijdens het festival in het Ketelhuis van de DRU Cultuurfabriek in Ulft, dat om 15.00 uur begint, zullen de drie genomineerden in willekeurige volgorde optreden. Verder zijn er optredens van de Ulftse Nachtegalen, die ook zangers als Frans van Gorkum en Bonne Route ondersteunen bij hun optreden. Verder treden Stef Woestenenk en Olaf Putke met band op. Ferdy Joly sluit het festijn af met een optreden van twintig minuten.

In het radioprogramma alvast een voorproefje van het festival om de luisteraar op te warmen voor een bezoek aan 'Platgespold' in Ulft en mee te bepalen wie dit jaar de 'Gelderse Kleiroos' moet winnen.


Inzameling voor dieren Opvang Noach

Halle – Petra en Toon van Opvang Noach zijn het er over eens; het was een prima zomer maar ook afzien voor mens en (zeker ook voor) dier. "De warmte / droogte zorgde voor water en voedsel tekort voor vele dieren, en vooral voor botulismeslachtoffers. Gelukkig geen schaarste, maar wel extra drukte dus bij ons, vooral ook omdat je bij zulke omstandigheden dieren soms beter langer vast kunt houden.", aldus Toon. Gevolg was dat de voedselvoorraad ook snel minder werd.

Toon: "Nu zijn veel dieren gelukkig weer vrij en kunnen we proberen om orde op zaken te stellen en alles goed schoon te maken en zo nodig wat te herstellen. Vooral een nieuwe voorraad voedsel en textiel aanleggen is nu van belang. We hopen dus dat de dierenvrienden, die ons elk najaar zo goed helpen, ook nu weer willen helpen met het inzamelen voor de beestenboel van Opvang Noach."

Zo kan de opvang handdoeken en washandjes goed gebruiken. Ook andere kleding en textiel is welkom, maar die gaat dan naar de DierenLot kledingcontainer. Verder hebben ze alles wat dieren eten nodig: van eikels, hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes, beukennootjes tot maïs en appels. "Verder zoeken we voor de grotere zoogdieren en vogels nog een aantal gietijzeren pannen. De dieren kunnen die moeilijker omgooien."

De ingezamelde spullen kunnen altijd in de ontvangstruimte aan de Aaltenseweg 21a te Halle neergezet worden. Op de laatste twee woensdagmiddagen van september en de eerste woensdagmiddag van oktober tussen 14.00 en 17.00 uur wordt er in de ontvangstruimte een filmpje vertoond over het werk van de Opvang. Voor uw bijdrage aan de Opvang krijgt u op die woensdagmiddagen een kleine attentie.


Natourvlucht vanuit Tienen

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 1 september werd de natourvlucht vervlogen vanuit het Belgische Tienen.

PV De Koerier uit Zelhem
Van de natourvlucht voor de leden van P.V. de Koerier ging de winst uiteindelijk naar Henk Wassink uit Zelhem. Van 14 liefhebbers werden om 9.30 uur vanuit Tienen 248 duiven gelost. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 163 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.39.14. Uitslag: Henk Wassink 1, 4, 6, 8, 9, 10; Wilma Meijerman 2; Ronnie Jansen 3; Comb. Menkhorst 5; E. Weenk 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen vandaag vanuit Tienen (België). Gemiddelde afstand tot de hokken was 162 kilometer. Uitslag: R. Koers 1, 2, 4, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 18; E. Koers 3, 7, 24; G. Duitshof 5, 16, 25; L Te Stroet 9, 20; A.H.J. Peters 15, 21, 22; Comb. Borneman 17, 29; S.E.J. Bergervoet 26; J. Teunissen 28.

PV Vorden
Dit weekend een natourvlucht vanuit Tienen. Van negen deelnemers werden 163 duiven ingezet. Uitslag: Ria Luesink 1, 4, 7; Ashley Eijkelkamp 2, 8, 9, 10; Marc Tiemessen 3, 5; Paul Hendriks 6.