Het Stadsmuseum is gevestigd in het oude postkantoor. Archieffoto: Bram Wassink
Het Stadsmuseum is gevestigd in het oude postkantoor. Archieffoto: Bram Wassink Foto: Bram Wassink

Vluchtelingen en oude post bij
Open Monumentendag Doetinchem

DOETINCHEM - Open Monumentendag in Doetinchem spitst zich op zaterdag 8 september tussen 10 en 16.30 uur toe op twee evenementen: vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog in de Driekoningenkapel en de post van vroeger in het Stadsmuseum Doetinchem. Beide evenementen worden georganiseerd door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Officiële opening van deze dag wordt om 10 uur in de Driekoningenkapel verricht door Maureen Sluiter, wethouder cultuurhistorie van Doetinchem. Muziektheater WhatEverHappens treedt op.

Na de officiële opening is vanaf 10.30 uur in de Driekoningenkapel een presentatie te zien van foto's uit de collectie van het Erfgoedcentrum en foto's van de maquette die Herbert Tomesen van deze kapel maakte. Deze presentatie wordt onderbroken door de voorstelling Vive la Hollande!, geschikt voor toeschouwers vanaf 12 jaar. De voorstelling onder regie van theatermaker Jos Spijkers verbeeldt het leven van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog aan de hand van brieven, dagboeken, kranten en foto's. Rinus Prinsen, oud-docent Frans en vrijwilliger van het Erfgoedcentrum vertelt erover en Zwaan Stam zingt oorlogs- en anti-oorlogsliederen uit die tijd.

Bijna heel Europa was betrokken bij de Eerste Wereldoorlog die precies honderd jaar geleden eindigde. Nederland bleef buiten de strijd. Wel waren de mannen gemobiliseerd, heerste er schaarste en vluchtte een miljoen Belgische vluchtelingen naar hier. Ook werden duizenden gevluchte geallieerde krijgsgevangenen, deserteurs en andere oorlogsvluchtelingen uit voornamelijk Frankrijk, Engeland en Duitsland geïnterneerd. Aangekomen in Nederland verbleven zij eerst in de zogeheten quarantainestations uit vrees voor de verspreiding van besmettelijke ziekten als pokken en vlektyfus (en later de Spaanse griep) onder de Nederlandse bevolking. Zo ook tussen 1917 en 1919 in het quarantainestation te Didam. Uiteindelijk verbleven hier zo'n 12.000 krijgsgevangenen.

Het Erfgoedcentrum is in het bezit van een fotoalbum met brieven en ansichten die laten zien wie er zoal verbleven in dit quarantainestation. Vrijwilliger Rinus Prinsen bestudeerde de documenten en probeerde de vluchtelingen te voorzien van een identiteit, waar de voorstelling omheen is gebouwd. Vive la Hollande! begint om 14.30 en 15.30 uur. Er is slechts plaats voor een beperkt aantal personen. De Driekoningenkapel is aan de Gasthuissteeg 2.

Terug naar de post
In het Stadsmuseum Doetinchem (Burgemeester van Nispenstraat 2) is vanaf 10.30 uur de expositie Terug naar de post te zien. De expositie toont ansichtkaarten, brieven en andere postbescheiden en een beeldpresentatie van het pand waar nu het Stadsmuseum is gehuisvest en wat voorheen het oude postkantoor was. De broers Huub en Willem van Dijk treden deze dag op als gids en leiden de bezoekers desgevraagd rond door het gebouw dat nog sporen bevat van de tijd dat zij er woonden en hun vader directeur van het postkantoor was.

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vertelt Janny Loojenga in een theatersolo over bijnamen en bijzondere inwoners van Doetinchem. Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur treedt Merel Houwaard op met het Theater van het Geheugen, een fascinerende solo over herinneringen en hoe we die maken. Kinderen kunnen vanaf 10.30 uur ansichtkaarten maken en schrijven.