Als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakt Henk Kelder (66) het jaarlijkse Høkersweekend van begin tot eind mee. Foto: Luuk Stam
Als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakt Henk Kelder (66) het jaarlijkse Høkersweekend van begin tot eind mee. Foto: Luuk Stam Foto:

'Høkersweekend is mijn vakantie'

'Anhangers' van Normaal komen samen in Zelhem

Door Luuk Stam

ZELHEM - Hij is er deze hele week al te vinden. Als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakt Henk Kelder (66) het jaarlijkse Høkersweekend van begin tot eind mee. Ook maakt hij ver van tevoren al een ronde langs alle omwonenden. Overal krijgt hij koffie, want iedereen kent 'Henkie' en iedereen draagt graag een steentje bij aan het jaarlijkse treffen van de 'anhangers'. "De hele buurt helpt hier mee", aldus Kelder.

Hier is in De Wittebrink. Voor de vijfde keer is café De Tol gastheer van het weekend dat van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september toe is aan de zeventiende editie. De opening vindt vrijdagavond om 19.30 uur plaats. Op zaterdag en zondag begint het programma in de feesttent al om 12.00 uur.

Op het programma staan optredens van Old Ni-js en de Kisjeskearls (beiden vrijdag), Nie Wies, Half um Half, Catweazle, Ritn Ditn, The Logues en de Anhangerschapsband (allen zaterdag) en De Boetners (zondag). Ook is er op zondag De Helligen Høkersmis met pastoor Van de Pette en Koster Kerkemeier.

Veiling
Een bijzonder onderdeel van deze editie van het Høkersweekend is een veiling op zondagmiddag waarbij onder meer tekeningen en handgeschreven teksten van Bennie Jolink onder de hamer gaan. De opbrengst van die veiling gaat naar de Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderzoek Malawi (SONOM).

Jolink zelf zal hierbij aanwezig zijn. Samen met de Hummelose neuroloog Chuck van de Vlasakker zal hij de veiling presenteren. Van de Vlasakker – werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem – zet zich met de stichting SONOM in Malawi in om jonge artsen op te leiden en zo bij te dragen aan een structurele verbetering van de gezondheidszorg in het Afrikaanse land.

Het Høkersweekend is voor iedereen toegankelijk. Een dagkaart voor de vrijdag kost 15 euro, een dagkaart voor de zaterdag 27.50 euro en een dagkaart voor de zondag 12.50 euro. De prijs van een passe-partout voor het hele weekend is 40 euro. Hierbij zijn de overnachtingen op de camping inbegrepen.

De rol van campingbaas is tijdens het Høkersweekend in handen van Jan Pol, bestuurslid van het Angerschap. Voorzitter Henk Kelder is op het feestterrein het aanspreekpunt voor alle vrijwilligers. Een week lang zet hij zich met heel veel plezier in. "Dit is mijn vakantie", aldus de man, die zelf al sinds 1979 een 'anhanger' is. "Het is de mooiste week van het jaar."