Home-Start zoekt vrijwilligers

Ondersteuning van ouders met jonge kinderen

ACHTERHOEK - Home-Start wil bijdragen aan een goede start voor kinderen, door ouders ondersteuning te bieden bij de opvoeding. Daarvoor worden vrijwilligers gezocht.

Een Home-Startvrijwilliger neemt de tijd om een luisterend oor te bieden of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen. Ook kan de vrijwilliger helpen contact te maken met andere ouders, zodat moeder met hen ervaringen over opvoeden en gezinsleven kan uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kan opbouwen. Het uitgangspunt van Home-Start is dat er geen zaken van ouders worden overgenomen, maar dat de vrijwilliger zo veel mogelijk hun initiatief volgt. Op basis van hun vragen geeft de vrijwilliger advies vanuit de eigen opvoedervaring.

Professionele begeleiding
Voordat een vrijwilliger met het vrijwilligerswerk begint, krijgt hij of zij een training over de methode, zodat het gezin zo goed mogelijk kan worden ondersteund. Dat maakt het werk via Home-Start extra zinvol. De vrijwilliger ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante thema-bijeenkomsten organiseert, waardoor de vrijwilliger steeds verder kan groeien in het werk.

Tijdens de terugkom-bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld met de andere vrijwilligers. Zo kunnen zij van elkaar leren. Een vrijwilliger is zelf ouder en/of heeft ervaring met het opvoeden van kinderen. Op die manier kun de vrijwilliger vanuit de eigen ervaring steun bieden. De uitgangspunten die hierbij een belangrijke rol spelen zijn: Vraaggericht, tijd en aandacht, empowerment; gelijkwaardigheid en vertrouwen.

Aanmelden
Na aanmelding als vrijwilliger bij Home-Start wordt in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van Home-Start besproken, de motivatie, wensen en mogelijkheden.

De vrijwilliger ontvangt professionele begeleiding

Daarna leert men in de (verplichte) voorbereidingscursus hoe volgens Home-Start te werk wordt gegaan, om zo voorbereid te worden op het geven van de ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan een of beide ouders met een of meer jonge kinderen.

Training
De eerstvolgende training voor vrijwilligers start in het najaar, namelijk op dinsdag 2 oktober van 9.30 tot 12.30 uur. Ervaringsverhalen van vrijwilligers zijn te vinden op de website. Aanmelden of nog wat meer informatie vragen kan bij één van de coördinatoren via homestartachterhoek@yunio.nl of telefonisch bij Tonny Koenders-Arentsen, tel. 06 – 12 57 64 06 of Patty Polman, tel. 06 – 22 97 65 06.

Over Home-Start
Home-Start is een opvoed-ondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kinderen onder de 7 jaar en Home-Start+ richt zich op kinderen van 7 tot 14 jaar. Het doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin. Home-Start is een onderdeel van Yunio.


www.home-start.nl