John Engelbarts (rechts) en Ton Loef halen herinneringen op over de geschiedenis van DOC. Foto: Marja Hengeveld
John Engelbarts (rechts) en Ton Loef halen herinneringen op over de geschiedenis van DOC. Foto: Marja Hengeveld

DOC viert feest en geeft snelle aanmelders korting

DOETINCHEM – Ben Eggink en Jan Driest, allebei inwoners van Doetinchem, richtten zeventig jaar geleden de Doetinchemse Opleidingscentrale op. Ze legden een stevige basis voor een instituut waarvan de kracht nog steeds ligt in het op korte termijn geven van efficiënt onderwijs en training op maat. Ter gelegenheid van het jubileum worden studenten getrakteerd: bij diverse opleidingen betalen de eerste zeven inschrijvers zeventig procent inschrijfgeld.

Door Josée Gruwel

Eggink en Driest, allebei leraar op de Sint Jozef Ulo in Doetinchem, richtten de avondschool voor Doetinchem en omstreken in 1948 op in het kader van de wederopbouw. Ze begonnen met zeven opleidingen: middenstandsdiploma, praktijkdiploma boekhouden, Nederlandse handelscorrespondentie, stenografie, MBA en Nederlandse, Duitse en Engelse handelscorrespondentie. Met zes leraren, bijna allemaal collega's van de Ulo, gaven ze de lessen. Huidig directeur Ton Loef: "Het aanbod van toen vormt nog steeds, natuurlijk aangepast aan onze tijd, de basis van het concept van nu."

Engelbarts
In 1954 kreeg DOC er een concurrent bij: John Engelbarts, een jonge, ondernemende onderwijzer uit Stokkum die met één typemachine aan huis begon met het geven van een cursus machineschrijven en al snel zijn machinepark en zijn cursussen kon uitbouwen en Instituut Engelbarts oprichtte. Zijn bedrijf floreerde in het geven van dag- en avondcursussen typen en steno. Na tien jaar werd er lesgegeven aan meer dan vijftig scholen voor voortgezet onderwijs in Doetinchem en omgeving en circa 97 procent van de op jaarbasis tweeduizend leerlingen behaalden het gewenste, erkende diploma. Ook startte Engelbarts een opleiding tot secretaresse en een cursus kantoortechniek, waarbij er geoefend werd met alle voorkomende machines en opbergsystemen in een kantoor.
Logisch dat toen Eggink en Driest DOC in 1966 wilden verkopen, ze aanklopten bij Engelbarts. De nu inmiddels 86-jarige Engelbarts: "We werden het snel eens. De overdracht vond plaats in 't Tolhuis in Zeddam. De overnamesom zat contant in een sigarenkistje. Zo ging dat destijds."

Flexibel, snel en adequaat
Onder Engelbarts maakte DOC een onstuimige groei door. De typeschool ging landelijk, er kwam een kappersschool, DOC Curaçao zag het licht, een cursus jachtmakelaardij liep als een speer en cursussen als zelf schilderen, vogelverzorging en pech onderweg werden met succes gevolgd.
In de jaren tachtig werd DOC een landelijke dagschool met HBO-erkenning. Engelbarts: "We focusten ons niet alleen op de administratieve en financiële opleidingen, maar trokken het breder, speelden flexibel, snel en adequaat in op vragen uit het onderwijs en het bedrijfsleven."
Als in de tachtiger jaren het pand aan de Hubernoodtplaats wordt betrokken, staat de teller wat betreft het leerlingenaantal op een kleine zevenduizend. De lessen worden naast Doetinchem in acht steden in het land gegeven.

Terug naar de basis
Engelbarts leidde DOC bijna dertig jaar, tot zijn pensioen. Hij maakte DOC groot. Niet lang daarna volgden reorganisaties, zoals het afstoten van de landelijke dagschool wegens dalend leerlingenaantal. Engelbarts: "De typeschool werd overgenomen door mijn dochter Irma."
Hiermee ging DOC terug naar de basis: het geven van opleidingen en trainingen in de avonduren. Loef: "Vooral met de op maat gemaakte bedrijfstrainingen gooiden we destijds hoge ogen. Vanaf 1995 werd de omzet zo'n vier jaar lang elk jaar verdubbeld."
Nieuwe kansen in de regio werden niet geschuwd: in 2000 werden Centrum Vakopleidingen en het Instituut voor Orthopedie overgenomen, daarnaast werd DOC Re-integratie opgezet. De laatste twee gingen in 2009 naar het Graafschap College.
In die tijd begon in Nederland de crisis en sneuvelden in een paar jaar tijd veel particuliere opleidingen, maar DOC hield stand.

Interieuracademie
Loef: "Een gouden greep bleek de opzet van de Interieuracademie, in 2002, onder leiding van Geert Teunissen. Momenteel volgen cursisten op twaalf locaties in het land deze acht maanden durende opleiding die afgesloten wordt met een examen. Bij de opleiding, waarbij vakdocenten binnenhuisarchitectuur en interieurstyling de lessen in groepsverband geven, wordt gewerkt met portfolio opdrachten. Hierbij worden theorie en praktijk gekoppeld."
De cursus is een aanrader, volgens cursist Femke Heijnen op de website van DOC. "Ik had een kritische, bevlogen docent en het fijne van werken in groepsverband is dat je kunt sparren met medestudenten."

Inhaken
Anno 2018 bestaat DOC Opleiding & Training uit: DOC Opleiding regio Achterhoek en Liemers, de Interieuracademie, en DOC Training. De laatste twee opereren landelijk. Zo'n negentig docenten geven op jaarbasis les aan zo'n zevenhonderd studenten die secretariële, financiële, automatiserings- of managementopleidingen volgen, aan circa vierhonderd studenten van de Interieuracademie en aan zeker duizend studenten, voornamelijk medewerkers van bedrijven, die trainingen volgen.
Loef: "De kracht van DOC, dat inmiddels gehuisvest is aan de Gildenstraat 27 in Doetinchem, is dat we een flexibele, compacte, kleine organisatie zijn met korte lijnen, waardoor we snel kunnen reageren op vragen en ontwikkelingen." Voor de studenten is er alles aan gedaan om het onderwijs zo goed mogelijk te laten passen bij elk individu. "In 2015 zijn we samen gaan werken met XL10, een bedrijf dat zich richt op soft kills, persoonlijke vaardigheden." Engelbarts is behalve op DOC ook trots op zijn kleindochter Maureen. "Zij neemt op termijn de typeschool van haar moeder, die landelijk typeopleidingen verzorgt, over."

Loef ziet de toekomst van DOC, het kenniscentrum met meer dan 150 avondopleidingen, -cursussen en -trainingen, positief tegemoet. "We blijven inhaken op het bedrijfsleven en dan heeft lesgeven in groepsverband, met een gemotiveerde docent, wel degelijk toekomst. Want in de groep kun je ideeën uitwisselen en leren van anderen. Ons motto? DOC, voor uw groei en ontwikkeling."

Voor info over studie-mogelijkheden en over studies waarbij de eerste zeven aanmelders feestkorting ontvangen: zie www.doc.n