De Varsseveldse Sjoerdtje Wiersma schreef een boek over haar ervaringen met kanker dat ze tijdens de SamenLoop voor Hoop op 22 en 23 september in Gendringen gaat verkopen. De opbrengst gaat naar het KWF. Foto: PR
De Varsseveldse Sjoerdtje Wiersma schreef een boek over haar ervaringen met kanker dat ze tijdens de SamenLoop voor Hoop op 22 en 23 september in Gendringen gaat verkopen. De opbrengst gaat naar het KWF. Foto: PR Foto:

Sjoerdtje Wiersma schreef boekje over haar ervaringen met kanker

VARSSEVELD - In het weekend van 22 en 23 september is er een 'SamenLoop voor Hoop' in Oude IJsselstreek. Deze 24-uurswandelestafette is bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Rondom de estafette worden diverse activiteiten georganiseerd op de atletiekbaan van Atletico '73 in Gendringen. Eén van de aanwezigen die dag is Sjoerdtje Wiersma uit Varsseveld. Zij schreef een persoonlijk boekje, getiteld 'Een jaar later' over haar ervaringen met kanker, dat zij die dag zal verkopen. De opbrengst van dit boekje dat vijf euro kost, gaat naar het KWF.

Sjoerdtje legt uit waarom ze dit boekje heeft geschreven. "In 2010 kreeg ik eierstokkanker. Na een operatie en de chemokuren, volgde ik een driemaandelijkse cursus: 'Herstel en Balans'. Doel van deze cursus was dat lichaam en geest weer in balans kwamen door sport, spel en psychologische begeleiding. De psychologe adviseerde mij destijds om mijn ervaringen van het ziekteverloop en mijn herstel aan het papier toe te vertrouwen. Dat heeft geresulteerd in het schrijven van dit boekje."

Je staat niet alleen
Op de vraag wat ze met dit boekje wil bereiken, antwoordt ze: "Ik wilde vooral mijn verhaal vertellen en aan anderen die met kanker te maken krijgen laten weten dat ze niet alleen staan. We zijn lotgenoten. Ik heb gemerkt dat je heel veel steun krijgt van je omgeving als je deze ziekte krijgt. Dat maakt je sterker. Je moet ook altijd blijven hopen en vertrouwen. Hoop doet leven! Verder heeft dit boekje een praktische kant: Ik heb beschreven hoe het kan gaan na de diagnose kanker, als je geopereerd moet worden en wat chemo met je kan doen." Het boekje heeft haar ook veel goeds gebracht. Sjoerdtje vertelt: "Op het moment van schrijven kwam de emotie in alle hevigheid naar boven. Ik zat soms huilend en met gebalde vuisten achter de computer.

'Ik wilde aan anderen die met kanker te maken krijgen laten weten dat ze niet alleen staan'

Tijdens de cursus was ik namelijk meer met een 'lotgenote' bezig dan met mezelf. Daardoor drukte ik mijn eigen gevoelens weg. Nu durf ik meer mezelf te zijn en vraag me niet steeds af wat een ander daarvan vindt."

'Ik pluk de dag'
De cover van het boekje is een foto van een kapstok met daaraan uitsluitend petten, mutsen en hoedjes die Sjoerdtje tijdens haar ziekte droeg. Sjoerdtje over de keuze voor dit beeld: "Mijn man en ik vonden dit een mooi en duidelijk beeld. Woorden zijn verder niet nodig. Ik ervaar het als een wonder dat ik ze niet meer nodig heb. In de afgelopen zeven jaar zijn er veel vrienden en kennissen van ons aan kanker overleden. Dat roept bij mij vaak de vraag op: hoe kan dat nou, zij wel en ik niet? Dat gaf me vooral in de eerste jaren wel een schuldgevoel. Nu weet ik dat dat gevoel natuurlijk nergens toe leidt. Ik pluk de dag en prijs me gelukkig dat ik er nog ben!"
Het boekje 'Een jaar later' is vanaf nu verkrijgbaar voor vijf euro bij Sjoerdtje Wiersma, de Egge 29 in Varsseveld, e-mail: watensj@gmail.com en in het weekend van 22 en 23 september tijdens de 'Samenloop voor Hoop' in de stand van het team 'Samenlopers'.