Willemsen/Bax als winnaar van de tweede manche in Lommel. Foto: Albert Schreuder
Willemsen/Bax als winnaar van de tweede manche in Lommel. Foto: Albert Schreuder Foto:

Daniël Willemsen ouderwets op dreef

HENGELO - Een loodzwaar parcours in het Belgische Lommel zorgde voor een heel ander podium dan de laatste zijspancrosswedstrijden. Bax/Stupelis wonnen hun eerste Grand Prix van dit jaar en doen weer volop mee in de race om de wereldtitel. De meeste bewondering ging uit naar Daniël Willemsen die met Robbie Bax de tweede manche met grote overmacht wist te winnen. De twee leiders op de ranglijst, Vanluchene/van den Bogaart en Hermans/Musset stonden dit keer niet op het podium. Voor Koen Hermans was het een slechte dag. Hij kwam een aantal keren ten val en behaalde slechts vier WK-punten.

Willemsen/Bax gingen er in de eerste manche als een haas vandoor. Achter hen was het een slagveld toen in de derde ronde een tiental combinaties zich vastreden in een zandheuvel bij de VIP-tent. Alleen Willemsen, Varik, Van Werven, Bax en Brown ontsnapten. Het leidende duo Willemsen/Bax kreeg steeds meer te duchten van de regerende wereldkampioen Etienne Bax, die goed uit de voeten kon op het zware parcours. Juist toen iedereen zich opmaakte voor een spannende finale, blies Willemsen zijn motorblok op en konden Bax/Stupelis ongehinderd naar de overwinning rijden voor Varik/Daiders en Brown/Millard. Gert van Werven reed naar een keurige zesde plaats.

Voor Koen Hermans was er geen succes weggelegd. Net als bij de kwalificaties kwam hij ten val en moest genoegen nemen met een zevende plaats. Keuben/de Laat eindigden als tiende; Roes/van Hal als vijftiende en Willemsen/Bax als twintigste.

In de tweede manche liet Daniël Willemsen zijn wereldklasse weer eens zien. Op het weer vlak gemaakte parcours pakte hij met het oude motorblok direct weer de kopstart en liep snel uit naar een flinke voorsprong op Dierckens/Rostingt. Deze wisten lange tijd Bax/Stupelis en Varik/Daiders voor te blijven, maar tegen het einde wisten deze de Belgen toch te passeren.

De voorsprong van Willemsen/Bax was inmiddels opgelopen naar 45 seconden (!), zodat deze overwinning niet in gevaar kwam. Team Bax/Stupelis nam genoegen met de tweede plaats, want dat leverde de dagzege op. Van Werven presteerde weer goed door als vijfde te eindigen en slechts één punt te weinig had voor een plaats op het podium van het dagklassement.

Voor Hermans/Musset eindigde de strijd in een drama. In de tweede manche haalden zij de eindstreep niet en raakte daardoor flink achterop in het WK-klassement, waarin Vanluchene/van den Bogaart ondanks hun matige prestatie goede zaken deden. Bax/Stupelis wisten door hun overwinning hun achterstand op Hermans/Musset flink terug te brengen, die nog wel op een tweede blijven staan. Volgende Grand Prix: 22 juli in Strassbessenbach.

Dagklassement Lommel:
1. Bax 47 punten, 2. Varik 42 pnt, 3. Dierckens 32 pnt, 4. van Werven 31 pnt, 5. Vanluchene 31 pnt, 6. Veldman 30 pnt, 8. Willemsen 26 pnt, 10. Mike Keuben 22 pnt.

WK-klassement:
1. Vanluchene 351 punten, 2. Hermans 285 pnt, 3. Bax 261 pnt, 4. Varik 212 pnt, 5. Brown 209 pnt, 6. Willemsen 204 pnt, 11. Veldman 151 pnt, 13. Van Werven 148 pnt.