"Eigenlijk is er niets veranderd. We zijn alleen tien jaar ouder geworden". Foto: PR Foto:

Tien jaar Taco en Ernst Jan op De Groes

Zelhem - De geschiedenis van eetcafé 'De Groes' begint al op 27 november 1996 als Guido Groeskamp zijn horecavestiging op de hoek Markt – Stationsstraat opent. Guido zet al snel nieuwe stappen en laat het 'uitbaten' van De Groes over aan medewerker Marco Jansen, die aanvankelijk alleen, maar later samen met z'n vader Richard, de scepter zwaait. In 2005 komt Taco Dost in dienst en weer twee jaar later Ernst Jan de Gee. Wanneer Marco Jansen een jaar later besluiten te stoppen, steken Taco en Ernst Jan de 'koppen' bij elkaar om samen de uitdaging van een eigen (horeca)bedrijf aan te gaan.

Achteraf bleek 2008 wel een moeilijk moment om een eigen zaak te beginnen, want naast de nieuwe regels rondom het roken in de horeca en het alcoholbeleid, begon ook nog eens een wereldwijde economische crisis. Hierdoor veranderde het kroegleven. Onder leiding van Taco en Ernst Jan wist De Groes zich echter moeiteloos aan te passen aan de veranderde omstandigheden. "Eigenlijk hebben we niet echt onder de crisis geleden", aldus Taco, "waarschijnlijk omdat we als eetcafé op dat moment betaalbaar bleven." "Daarbij kregen we steeds gunstige kritieken over ons terras en dat had ook weer een aanzuigend effect", vult Ernst Jan aan. Door daarnaast in te spelen op allerlei activiteiten die jaarlijks plaatsvinden in het centrum van Zelhem wist De Groes z'n plek verder te verstevigen.

Uitbreiding activiteiten
De markt verkennend, ontdekten Taco en Ernst Jan, dat het van belang was om de activiteiten uit te breiden. Toen het naastliggende pand (oorspronkelijk deel van hetzelfde pand, toen het nog in gebruik was door groente- en fruitwinkel 'Klein Westland') beschikbaar kwam, zag het 'Proeflokaal' het levenslicht. Aanvankelijk als feestzaaltje voor feesten tot honderd personen. Maar toen bleek dat dat toch te veel lege plekken opleverde in de exploitatie, werd het concept hapjesrestaurant met life-cooking bedacht. Een concept waarbij de gasten tegen een vast tarief een grote diversiteit aan hapjes kunnen bestellen. En daar bleef het niet bij, want het al langer leegstaande pand van de ABN AMRO Bank aan de overzijde van de Stationsstraat bleef de 'horecapartners' aanstaren en vragen om een bestemming. Met de opening van Pizzeria-Gelateria 'Attra Verso' werd een volgende loot aan het bedrijf toegevoegd. Samen met de catering heeft De Groes nu vier pijlers, waarop ze hun bestaan kunnen uitbouwen.

Hecht team
Inmiddels is het team gegroeid van 19 naar 60 medewerkers met bedrijfsleiders op de verschillende vestigingen. "We investeren veel in ons team, want we beseffen dat het hard werken is (doen we zelf ook) en dat het alleen een succes kan blijven als we een hecht team hebben", weet Ernst Jan. Taco: "Als de groep groter wordt, moet je daar extra in investeren en we zijn trots op ons team. Samen zorgen we voor het succes."

Viering jubileum
Natuurlijk moet het tienjarig bestaan op grootse wijze gevierd worden. Op de jubileumdag zondag 1 juli is er, na een officieel gedeelte, Open Huis in alle vestigingen. Iedereen is uitgenodigd te komen proeven en genieten. Voor de jeugd is er een springkussen. Verder is er live muziek en onder de titel 'Beleef het genieten!' komt er een éénmalige glossy uit met alle wetenswaardigheden rondom de Groes. De hele maand juli wordt vervolgens een actiemaand met speciale acties op de verschillende menukaarten en een 'zoek'wedstrijd door het centrum van Zelhem, waarbij gratis diners als prijs te winnen zijn.

Stevige handdruk
Op 1 juli 2008 beklonken Taco en Ernst Jan hun samenwerking met een stevige handdruk bij de voordeur van eetcafé De Groes. Wat is er mooier om nu, tien jaar later, met eenzelfde handdruk de intenties voor de toekomst te bekrachtigen. Kijkend naar de foto (met inzet) concludeert het jubilerende duo: "Eigenlijk is er niets veranderd. We zijn alleen tien jaar ouder geworden."