Afscheid nemende wethouders Jan Engels, Antoon Peppelman en Arno Spekschoor kregen uit handen van burgemeester Besselink een ballonvlucht cadeau. Foto: Liesbeth Spaansen
Afscheid nemende wethouders Jan Engels, Antoon Peppelman en Arno Spekschoor kregen uit handen van burgemeester Besselink een ballonvlucht cadeau. Foto: Liesbeth Spaansen

Oud-wethouders krijgen andere blik op Bronckhorst cadeau

BRONCKHORST/HENGELO - Tijdens een receptie in de kantine van het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo namen op 19 juni Arno Spekschoor, Antoon Peppelman en Jan Engels afscheid als wethouder van de gemeente Bronckhorst. Burgemeester Marianne Besselink sprak de drie toe. "In de politiek weet je dat je op een geleende fiets rijdt. Na vier jaar bepaalt de kiezer wie verder fietst. De collegeonderhandelingen hebben geresulteerd in een gewijzigde politieke koers."

Door Liesbeth Spaansen

Arno Spekschoor was sinds 2011 wethouder met Ruimtelijke Ordening en Financiën in zijn portefeuille. Hij had dossiers als de uitbreiding van Aviko en het ingrijpen in de woningbouw. "Dat de Raad van State het bestemmingsplan Aviko goedgekeurd heeft, is voor jou een mooie afronding van dit dossier. Ook het feit dat er op vijf locaties in onze gemeente gebouwd mag gaan worden voor huisvesting van jongeren is een verdienste van jouw kant." Zij benoemde zijn lidmaatschap van het dagelijks bestuur van Regio Achterhoek, waar hij tijd en energie insteekt om samenwerking in de Achterhoek te versterken.

Antoon Peppelman werd in 2014 wethouder. "Je hebt als wethouder de laatste vier jaar de zorg inhoud gegeven, zowel voor jongeren als voor ouderen. Je bent oprecht geïnteresseerd in mensen die hulp en aandacht echt kunnen gebruiken. Het gesprek aangaan, daar was je van." Daarnaast was hij betrokken bij minder publiekelijke taken, zoals het personeelsbeleid en juridische dienstverlening op het gemeentehuis van Bronckhorst. Jan Engels trad in 2014 aan als wethouder. "In jouw portefeuille zat vooral duurzaamheid. Je bent er groot voorstander van dat de gemeente Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. 'Groen Gaon' voor een duurzame toekomst. Maar ook voor onderwijs, economie en sport heb je je ingezet. Je ging er zelf op uit om burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties op te zoeken en tussen deze partijen verbindingen te helpen ontstaan." Jan Engels is inmiddels aan de slag bij het Graafschap College.

Burgemeester bedankte ze voor alles wat ze voor de gemeente hebben gedaan en overhandigde hen elk een luchtballon, een symbool voor een ballonvlucht die een andere blik over Bronckhorst geeft.

Burgemeester van Doetinchem Mark Boumans was speciaal voor deze gelegenheid naar Hengelo gekomen. Hij kwam als nieuwe voorzitter van Regio Achterhoek, het overkoepelende orgaan van de zeven Achterhoekse gemeenten, vooral voor Arno Spekschoor. Boumans volgt Arno Spekschoor op, die tijdelijk voorzitter was na het vertrek van Annemieke Traag als gedeputeerde naar de provincie Overijssel. "Het voorzitterschap van Regio Achterhoek is de afgelopen jaren door nogal veel bestuurders vervuld en ook jij mocht deze rol tijdelijk invullen. Ik neem het als burgemeester van Doetinchem van je over. Ik wil je hartelijk danken voor al het werk dat je voor Regio Achterhoek hebt gedaan en nog gaat doen als vicevoorzitter."

De drie oud-wethouders stonden elk in een hoek van de kantine en ontvingen die middag veel gasten die hen de hand schudden en nog even wilden napraten over hun samenwerking van de afgelopen jaren. De cadeautafels raakten al rap vol met vrolijk ingepakte presenten.

Tijdelijk voorzitter van Regio Achterhoek Arno Spekschoor wordt toegesproken door zijn opvolger burgemeester van Doetinchem, Mark Boumans. Foto: Liesbeth Spaansen