Bestuur Vereniging Bomenbelang weer compleet

BRONCKHORST - Het bestuur van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst is weer compleet. Door de tragische dood van penningmeester Kees Mortier in maart van dit jaar zat het bestuur met een vacature. Voorzitter Cees van der Jagt zal voorlopig ook het penningmeesterschap op zich nemen. De ledenvergadering stemde op 13 juni in met Dick van Hoffen als nieuw bestuurslid. Naast bovengenoemde personen bestaat het bestuur uit Peter Bielars (secretaris), Joost Bakker en Gerlinde Bulten.

Dick van Hoffen is beleidsmedewerker landelijk gebied bij de Provincie Gelderland. Voorafgaand aan de jaarvergadering van Bomenbelang liet hij aan de hand van talloze voorbeelden zien hoe sterk het zo geroemde coulisselandschap van de Achterhoek onder druk staat. Houtwallen verdwijnen beetje voor beetje, hetzelfde geldt voor meidoornhagen, steilranden, bermen met veel bloemen erin et cetera. Beschermde stukjes groen langs landbouwpercelen worden steeds schaarser. "Als we het landschap van de Achterhoek willen behouden, moeten we zo snel mogelijk beschermende maatregelen gaan nemen en werk maken van nieuwe aanplant van houtwallen en bermen op een natuurlijke wijze beheren", aldus Dick van Hoffen, die steun kreeg van zowel leden als niet-leden in een goed gevulde toneelzaal in het dorpscentrum in Vorden. Vereniging Bomenbelang wil de nieuwe gemeenteraadsleden binnenkort in het veld laten zien waar het verkeerd gaat en waar het goed gaat.

Bomenbelang maakt zich vooral zorgen over het hoge tempo waarin de laatste restjes leefgebied voor vlinders, bijen en hommers en de bloemen en bomen waar ze van afhankelijk zijn, verdwijnen.

Tijdens de vergadering werd een oproep gedaan melding te maken van al dan niet bewuste illegale kap van bomen en houtopstanden en andere aantastingen van het landschap. Vereniging Bomenbelang verzamelt de meldingen en stuurt die door naar de gemeente.

Na de zomer gaat de vereniging onder leiding van een vertegenwoordiger van de landelijke Bomenstichting weer een aantal 'nieuwe' monumentale bomen aanwijzen in de gemeente Bronckhorst voor opname in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De gemeente Bronckhorst telt op dit moment circa 140 monumentale bomen of boomgroepen die landelijk erkend zijn.


www.bomenbelang.nl

0575 - 470 530


Bijzondere lezing over de Gelderse IJssel en de IJssellinie

DOESBURG - Donderdag 21 juni vindt er een bijzondere lezing plaats in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg. De lezing 'De Gelderse IJssel vormde de ruggengraat van de IJssellinie' begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

De IJssellinie was een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel gebouwd werd om Nederland door middel van inundatie (het onder water zetten van land) te beschermen tegen een landinvasie. Hoewel de IJssel meerdere malen cruciaal bleek bij de verdediging van Nederland, in het bijzonder tijdens het Rampjaar (1672) en de Duitse aanval op Nederland in 1940, werd pas tijdens de Koude Oorlog besloten tot de bouw van een samenhangende verdedigingslinie.

Nederland vreesde na de Tweede Wereldoorlog een Russische landaanval omdat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hun strijdmachten fors ingekrompen hadden en de Verenigde Staten zich afwachtend opstelden tegenover Russische agressie.
De hoofdgedachte was dat door het volledig afdammen van de Waal en de Neder-Rijn al het water dat normaliter door die rivieren werd afgevoerd, de IJssel werd ingedrongen, die hierdoor niet alleen buiten zijn oevers zou treden, maar zelfs buiten zijn winterdijken. Hierdoor zou een gedeelte van Nederland, een strook met een breedte van 3 tot 15 kilometer van ongeveer IJsselmuiden ten noorden van Zwolle tot en met de Ooijpolder ten oosten van Nijmegen, geïnundeerd worden.

Ook een fors deel van Duitsland zou bij grote waterafvoer onderlopen. Hierbij zou, zoals bij inundaties gebruikelijk, sprake zijn van een zorgvuldig gecontroleerd waterpeil: het water moest zo hoog zijn dat vijandelijke troepen niet meer over land zouden kunnen oprukken, maar niet zo hoog dat zij dat per (groter) schip zouden kunnen doen. Ook in Doesburg en omgeving werden een aantal voorzieningen getroffen in het kader van deze IJssellinie.

Aan de IJssellinie werd zo weinig mogelijk ruchtbaarheid gegeven. De stuwen waren enigszins gecamoufleerd, doch vanaf de rivier uiteraard normaal zichtbaar. De belangstelling van de zijde van de bevolking leek echter gering, getuige het feit dat de algemene bekendheid van deze waterlinie aanmerkelijk kleiner is dan die van de Hollandse Waterlinie. Rusland en ook Radio Moskou bleken echter, gezien uitlatingen in meerdere uitzendingen, wel op de hoogte van het bestaan ervan.

Toegang leden Stad en Ambt Doesborgh gratis, niet-leden/introducees 5 euro per persoon.

Excursie
Naar aanleiding van de lezing is er op zaterdag 30 juni een excursie met rondleiding naar het IJssellinie-complex aan de IJssel bij Olst. Onder deskundige begeleiding van medewerkers van de Stichting De IJssellinie bezoekt men het unieke complex aan de IJssel bij Olst met o.a. de commandobunker, de hospitaalbunker en het inlaatwerk. Vertrek met eigen vervoer om 13.00 uur vanaf parkeerplaats De Bleek aan de Koepoortwal in Doesburg. Kosten zijn 7 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden. Opgave vooraf: per email museum@deroodetooren.nl of telefonisch tijdens de openingsuren van het museum 0313-474265.