Johan Hartemink, Elly Smeitink en burgemeester Besselink tijdens de ingebruikname van de pomp. Foto: Jan Knoef
Johan Hartemink, Elly Smeitink en burgemeester Besselink tijdens de ingebruikname van de pomp. Foto: Jan Knoef Foto:

Proosten op Hummelo met water uit de oude pomp

HUMMELO - Vrijdag 13 juni kwam burgemeester Marianne Besselink naar Hummelo om de gerestaureerde dorpspomp officieel in gebruik te nemen.

Na het zingen van 'Twee emmertjes water halen' door leerlingen van school de Woordhof mocht de burgemeester, onder het toeziend oog van TCD-voorzitter Johan Hartemink, het waterflesje van Elly Smeitink, voorzitter van de Dorpsraad Hummelo, voltappen om samen te kunnen proosten op het resultaat van de restauratie. Met de ingebruikname van de pomp is het project 'de huiskamer van Hummelo' afgerond.
Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van motorsportvereniging TCD-Hummelo (vorig jaar) stelde de vereniging een bedrag beschikbaar aan de Hummelose gemeenschap. Mede door die financiële bijdrage van kon de dorpspomp bij de kerk gerestaureerd worden. De gietijzeren waterpomp, gemaakt in 1875, is daarmee de oudste (nu weer) werkende pomp in de Achterhoek.
Tijdens de herinrichting van de 'Huiskamer' van Hummelo ging de pomp in opslag bij de gemeente. Een medewerker van de gemeente restaureerde de pomp, waarbij het binnenwerk compleet vernieuwd werd. Ook het pompsysteem werd aangepast, want door nu aan de zwengel te pompen, wordt een dynamo aangedreven. Met de hiermee opgewekte stroom gaat er een klep open, waardoor er water gaat stromen. De pomp is daarbij aangesloten op het waterleidingnet, waardoor het water dat uit de pomp komt geschikt is om te drinken. Daarmee is de pomp meteen ook een leuke halte voor fietsers en andere passanten om hun bidons met water te vullen.


Anpakkers geven ideeën een zetje

BRONCKHORST/STEENDEREN - Goede ideeën die ervoor zorgen dat inwoners mee kunnen blijven doen in de samenleving, krijgen een extra zetje van de gemeente. Inwoners met een initiatief tegen eenzaamheid, een leuke manier om elkaar te ontmoeten, een idee waardoor vervoer beter is geregeld, iets voor jongeren, nieuwkomers of nog iets veel mooiers waardoor men fijner samen leeft, zijn welkom op 27 juni en krijgen ondersteuning tijdens een inspirerende avond onder leiding van ervaren anpakkers. De ideeënavond vindt plaats bij De Kei, Dr. Alfons Ariënsstraat 4 in Steenderen. Johan Godschalk en Linda Commandeur, helpen initiatiefnemers om de ideeën een zetje te geven. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur. De avond start om 19.30 uur.

Sinds eind vorig jaar is Johan Godschalk elke vrijdag als ideeëndokter aanwezig in het gemeentehuis in Hengelo. "Kom maar gewoon als je iets bedacht hebt waar het leven en welzijn in Bronckhorst beter van wordt. Samen maken we van je idee een plan. Dit zorgt ervoor dat goede ideeën niet verloren gaan, omdat iemand niet weet hoe hij verder moet." Tijdens de Ideeënavond op 27 juni staat Godschalk, werkzaam bij Cultuurmij Oost en de Stichting Pak An, samen met Linda Commandeur, onder andere kennismakelaar bij BS22 en coach bij Pak An, klaar om mensen vooruit te helpen. Deze avond mag iedereen komen die een initiatief heeft waar Bronckhorst structureel beter van wordt. Evert Blaauw, wethouder Zorg licht toe: "De regeling 'Innovatiesubsidie Sociaal Domein' is in 2016 ingesteld voor de duur van drie jaar. Hiervoor is in totaal 750.000 euro uitgetrokken. We zijn er niet voor eenmalige acties of evenementen, maar juist voor het verschil op lange termijn." De wethouder benadrukt: "In onze gemeente zijn we gewend aan vele actieve bewoners die voor elkaar zorgen. Maar dat is allerminst vanzelfsprekend. Daarom ondersteunen we sociale ideeën met kennis, netwerk én een financieel steuntje in de rug."

Op de vraag wat nou eigenlijk verstaan wordt onder innovatie in het sociaal domein, antwoordt hij: "Het kan van alles zijn wat het leven van mensen positief beïnvloedt. Er zijn al een aantal mooie projecten die op steun kunnen rekenen, zoals een welkomstcadeau voor nieuwe inwoners in Toldijk, in de vorm van een bordspel waardoor men kennismaakt met diverse aspecten van het dorp. Digibeten meer digitaal vaardig maken, door onder andere de inrichting van een internetcafé en cursusaanbod, voor zowel ouderen als laaggeletterden. Ondersteuning voor het laten rijden van een bus waarmee oudere inwoners in staat worden gesteld om boodschappen te doen en voedselpakketten op te halen." Ideeën kunnen zowel klein als groot zijn. "Zo wordt ook 'Present Bronckhorst' geholpen hun activiteiten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement."


www.bronckhorst.nl/sociaalidee