Organisatoren Remon te Brake, Stefan Geurtsen en Evenard Lieverdink (v.l.n.r) kijken uit naar het Weissenbrink Wein und Bierfest. Foto: Luuk Stam
Organisatoren Remon te Brake, Stefan Geurtsen en Evenard Lieverdink (v.l.n.r) kijken uit naar het Weissenbrink Wein und Bierfest. Foto: Luuk Stam

Wittebrink maakt zich op voor zesde Wein und Bierfest

ZELHEM – Ze zaten samen aan de stamtafel van café De Tol toen in 2013 het jaarlijkse Høkersweekend in de Wittebrink niet doorging. Dan moesten ze – uitbater Remon te Brake, zijn vader Henk, Evenard Lieverdink, Stefan Geurtsen en Pim Michels – zelf maar wat bedenken.

Door Luuk Stam

Hun gezamenlijke liefde voor Duitse muziek leidde tot een variant van het Oktoberfest. "Die sfeer en die 'gemütlichkeit' vinden we allemaal prachtig", zegt Lieverdink. "Maar in oktober doet iedereen het al. Wij kozen daarom voor mei. Er was hier ooit ook al eens een kerstmarkt in juli geweest. Dan moest dit ook kunnen."

De mannen wisten Grolsch Weizen als hoofdsponsor aan zich te binnen en zo was het Weissenbrink Wein und Bierfest geboren. Dat feest is inmiddels toe aan de zesde editie. Op zondag 27 mei staan Wir Sind Spitze, Peter Borkes, Otto Lagerfett en Legata's Lederhosen Power in de Wittebrink tussen Zelhem en Hummelo op de planken. Laatstgenoemde groep komt hier voor het eerst naartoe. Peter Borkes miste nog geen enkele editie.

De organisatie is dan ook goed te spreken over de in 's-Heerenberg geboren Schlagerzanger. "Hij weet de tent elk jaar weer op z'n kop te krijgen", zegt Lieverdink, die tijdens het Wein und Bierfest als spreekstalmeester fungeert. Wir Sind Spitze is in het wereldje van de Duitstalige muziek een begrip. "Voor een Oktoberfest is dit gewoon een geweldige line-up", zegt Remon te Brake.

Elk jaar proberen de organisatoren weer iets nieuws aan die line-up toe te voegen. Zo kwamen ze de artiesten uit Limburg via filmpjes op het internet op het spoor. "In het Limburgse heuvelgebied zitten tientallen van dat soort bandjes", vertelt Lieverdink. De aftrap wordt op 27 mei gegeven door dweilorkest De Wiksbössels uit 's-Heerenberg.

Naast de geheel in traditionele Duitse sferen uitgedoste tent maken ook de veranda en het terras van café De Tol deel uit van het feestterrein. Hier zijn onder meer een cocktailbar en een barbecue te vinden. "Het is een tentfeest, maar tegelijkertijd ook een pleinfeest", zegt Ter Brake. "Het loopt in elkaar over. Dat geeft een heel mooie sfeer."

De hoop is dat ook de bezoekers in traditionele Duitse kledij richting de Wittebrink komen. "We proberen steeds meer mensen in Lederhosen en Dirndl hiernaartoe te krijgen", zegt Lieverdink. "Dat lukt steeds beter", voegt Geurtsen toe. "Het eerst jaar was nog bijna niemand in Lederhose. De laatste jaren was bijna iedereen verkleed."

www.weissenbrink.nl