Culinaire wedstrijd in Halle-Heide: Draaibraaien. Foto: Jan Sielias
Culinaire wedstrijd in Halle-Heide: Draaibraaien. Foto: Jan Sielias

Open Achterhoekse Kampioenschap Draaibraaien

HALLE HEIDE - Cultuur snuiven in de Achterhoek op tweede pinksterdag 21 mei. Dat kan in Halle-Heide op het evenementen terrein, waar het Open Achterhoekse Kampioenschap (OAK) draaibraaien (draeibroaien) wordt georganiseerd. En dan wel cultuur met de C van culinair, en heel misschien de r van rook.

Het wordt een culinair en gezellig spektakel met als ingrediënten: eten en drinken, muziek, streekproducten, voor de kinderen een springkussen, zandbak en limonade tap en de wedstrijd in het draaibraaien. Door het kleinschalig te houden gelden er zachte prijzen en gratis entree.

Maak kennis met het in de regio bekende Draeibroaien. Dat heeft wat weg van barbecueën, maar het te grillen gerecht ligt op een draaiend rooster, boven een knetterend houtvuur. De basis hiervoor is gelegd in het Duitse Saarland door het daar traditionele Schwenkbraten.
In de wedstrijd krijgen de deelnemers een tijdstip te horen waarop zij hun gerecht bij de vakjury moeten opdienen. Dit leidt tot hectische taferelen. De draeibroai is hartstikke mooi voor 'low and slow' coocking, maar het is wel een kunst om ervoor te zorgen dat het vlees op het bepaalde tijdstip precies goed is.
Iedereen die het goed voor elkaar heeft, kan winnen. Zoals de winnaars van 2017; Sem en Daan. Met een zelf gevangen goudforel, die volgens de jury ook nog eens perfect was bereid, sleepten zij de wisseltrofee in de wacht. Al eerder werd er gewonnen met 'konijn uit eigen tuin', 'canard de concorde' en 'Ree-wee vlees'.

Maak het mee, of doe mee, op tweede pinksterdag 's middags vanaf 14.00 uur. Wie streekproducten wil promoten of een bijpassende bezigheid wil demonstreren; er is nog ruimte. Neem contact op via info@xplov.nl maar dan wel voor 15 mei. Tot ziens op tweede pinksterdag.


www.draaibraai.nl


Bridgen voor SamenLoop

BRONCKHORST/ZELHEM - Lionsclub Isala Doetinchem en alle bridgeclubs in de gemeente Bronckhorst organiseren voor de SamenLoop voor Hoop een bridgedrive op zaterdag 26 mei van 13.30 uur tot 17.00 uur in het Witte Paard 2.0. aan de Ruurloseweg 1 te Zelhem.

De zaal is rolstoeltoegankelijk. Aanvang 13.30 uur, men wordt verzocht om 13.15 uur aanwezig te zijn. Kosten 25 euro per paar, hierbij is het eerste kopje koffie of thee inbegrepen. Daarnaast kunnen er enkele prijsjes worden gewonnen.

De opbrengst van de bridgedrive is bestemd voor de SamenLoop voor Hoop, een 24-uurs wandelestafette, die op 9 en 10 juni plaatsvindt in de gemeente Bronckhorst.

Opgave bij Henk Weerdesteijn, bel 06-27 13 26 24, 0314-622272 of mail naar henkweerdesteijn@hotmail.com, met vermelding van naam en telefoonnummer. De inschrijving is definitief na aanmelding en ontvangst van het inschrijfgeld op bankrekening: NL11 INGB 0001494398 ten name van Henk Weerdesteijn, waarna men een bevestiging krijgt. Inschrijven kan tot en met dinsdag 22 mei. Deelname op volgorde van binnenkomst. Het inschrijven aantal paren is gelimiteerd.


www.samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst