Medewerkers Come-kerk in het zonnetje gezet. Foto: PR
Medewerkers Come-kerk in het zonnetje gezet. Foto: PR

'Papa, waarom doen wij dit niet in ónze kerk..?'

Zelhem - De kerk COME in Zelhem heeft 29 april in de goedgevulde en sfeervolle theaterzaal van De Brink in Zelhem haar tienjarig bestaan gevierd. Herinneringen werden opgehaald, medewerkers bedankt en steunpilaren in het zonnetje gezet. Teruggekeken werd op tien jaar kerk-zijn in de 21ste eeuw.

Bennie Sloetjes, hoofdcoördinator en medegrondlegger van de kerk, blikte in de dienst terug op tien jaar COME aan de hand van het thema 'God ontmoeten is een feest!' "We hadden voor ogen om een kerk te organiseren, die laagdrempelig, eigentijds en uitnodigend zou zijn. We wilden laten zien is dat kerk-zijn niet saai, maar heel levendig kan zijn." De spreker herinnert de bezoekers aan de voorzichtige start die de kerk maakte met één dienst per maand. Na een aantal maanden werden er dat twee, en na anderhalf jaar kon elke zondag een dienst gehouden worden in 'de Brink'.
Een moeilijke periode was volgens Bennie de tijd dat de theaterzaal tot sportschool omgebouwd zou worden, want COME dreigde daarmee haar geliefde thuisbasis te verliezen. "Tot opluchting van velen kon dit, na overleg met alle betrokken partijen, worden voorkomen en kon de kerk er haar samenkomsten blijven houden."

De laatste jaren ziet Bennie Sloetjes de bekendheid van de kerk toenemen, ook buiten de Achterhoek. "De opzet van onze diensten wordt in het hele land gewaardeerd en tal van elementen worden meegenomen en overgenomen naar andere kerken. Het lijkt soms of mensen de ogen opengaan als ze een dienst in 'de Brink' bezoeken. Een vader vertelde na afloop aan een van onze teamleden dat zijn dochtertje hem na de dienst had aangekeken en had gevraagd: 'Papa, waarom doen wij dit niet in ónze kerk..?' Deze vader is met een telefoon vol foto's weer naar zijn eigen kerk gegaan, waar hij zelf ouderling was…"
COME is langzaam maar zeker een inspirerend voorbeeld geworden voor kerken in het hele land. "Mensen komen overal vandaan om te kijken hoe het hier gaat. COME is behalve een kerk, meer en meer een beweging aan het worden. En dat is eigenlijk nog veel mooier!"

Aan het einde van de jubileumdienst worden alle medewerkers bedankt en de bestuursleden Marcel en Suzanne Wijnholds worden in het zonnetje gezet als dank voor hun enorme inzet. Bestuursvoorzitter Wijnholds bedankt hierop de leden en niet-leden voor hun steun, betrokkenheid en medewerking, en nodigt iedereen uit om zijn of haar talenten voor de kerk in te zetten.
Enkele campinggasten maken van de mogelijkheid om vanuit de zaal iets te delen. Ze laten weten elke keer weer verrast te zijn door de warmte en de hartelijkheid van de kerk. Zij geven aan voor de gemeenschap te willen bidden, waarvoor de ruimte geboden wordt. Ze spreken daarin de wens uit dat de kerk nog veel voor de omgeving en het land mag betekenen.
Het samenzijn wordt besloten met een walking-lunch, koffie en cake, waarbij nog uitvoerig wordt nagepraat, en persoonlijke ervaringen worden uitgewisseld.