Russisch Kinderkoor Samenklank uit Moskou en Het Zelhems Mannenkoor tijdens het Oranjeconcert in Cultureel centrum De Brink in Zelhem. Foto: Gerrit Wesselink
Russisch Kinderkoor Samenklank uit Moskou en Het Zelhems Mannenkoor tijdens het Oranjeconcert in Cultureel centrum De Brink in Zelhem. Foto: Gerrit Wesselink

Stemmen Russisch Kinderkoor en
Zelhems Mannenkoor smelten samen

ZELHEM/HENGELO - Het Russisch Kinderkoor Samenklank uit Moskou was van 25 tot en met 30 april te gast bij het Zelhems Mannenkoor. Na het ophalen van vliegveld Dusseldorf werden de kinderen ondergebracht bij leden van het Mannenkoor, de begeleidingsgroep verbleef in hotel Leemreis te Hengelo Gld. Omdat dirigente van het Zelhems Mannenkoor, Susanna Veerman ook de Russische taal goed beheerst, was zij het die de eerste contacten had gelegd met dit kinderkoor en tevens kon zij tijdens hun verblijf als tolk optreden.

Door een werkgroep van het Mannenkoor was een afwisselend programma samengesteld. Zo ging men op donderdag met twee huifwagens richting Zutphen, waar een bezoek werd gebracht aan 'Vlindertuin de Kas' en Muziekmuseum 'Geelvinck'. Ook was er nog gelegenheid voor een rondwandeling door Zutphen. Donderdagavond gingen de koren gezamenlijk repeteren aan enkele liederen voor het concert van vrijdagavond. Op vrijdag, Koningsdag, was zwembad De Brink speciaal opengesteld voor de gasten en gastgezinnen om te gaan zwemmen. Die middag werden pannenkoeken gebakken op de deel bij Bob Jansma.

Vrijdagavond stond dan het Oranjeconcert van het Zelhems Mannenkoor met het kinderkoor Samenklank op het programma. Zij brachten een voortreffelijk concert ten gehore voor een overvolle zaal. Erg jammer dat er bezoekers waren die uit veiligheidsoverweging niet meer naar binnen mochten. Het Mannenkoor onder leiding van Susanna Veerman werd op piano begeleid door Yvonne Beeftink. Kinderkoor Samenklank was onder leiding van Julia Polovnikova met aan de piano Maria Miller. Het was een prachtige avond met afwisseling van mannenkoorzang, de zang van het kinderkoor, liederen samen en mooie solo's. 'Tulpen uit Amsterdam' werd in het Nederlands gezongen door het Kinderkoor en ook de liederen die men samen zong, vielen erg in de smaak bij de vele toehoorders. De avond werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.

Zaterdagmorgen was er vrijaf, maar 's middags ging men wederom met de huifwagens op pad, nu naar Annie's Cactus Oase in Ruurlo. Hier konden de kinderen zich heerlijk vermaken en kregen als herinnering een cactus mee om mee te nemen naar Moskou. De Vrienden van de Remigiuskerk in Hengelo Gld. verzorgden voor de kinderen die avond een maaltijd. Aansluitend werd een concert gegeven in de Remigiuskerk in Hengelo met medewerking van het koor Reborn uit Wichmond en omstreken. Ook hier voor was de belangstelling groot en kon men genieten van een heel mooi concert.

Zondagmorgen om 7.45 uur stond de bus klaar voor een bezoek aan Amsterdam om mee te werken aan de kerkdienst in de Augustineskerk in Amsterdam. Daar is dirigent van het mannenkoor Susanna Veerman de vaste organist. Ook hiervan hebben de kerkgangers erg genoten. Na een rondvaart door de Amsterdamse grachten en het te voet verkennen van Amsterdam, werd op de terugweg een omweg gemaakt om ook de bloeiende tulpen op de bollenvelden te bewonderen.

Maandagmorgen was het dan tijd om weer in te pakken en om 13.00 uur stond de bus klaar voor het vertrek naar de luchthaven Dusseldorf. Zowel voor de kinderen en de begeleiding als voor de leden van het Mannenkoor waren het geweldige dagen waar men moe maar zeer voldaan op terug kan kijken.