Vitale Kernen zoekt naar de verbinding

Zelhem - De werkgroep 'Vitale Kernen' Zelhem had voor 18 april alle Zelhemse organisaties uitgenodigd om in de theaterzaal van 'de Brink' te komen praten over de toekomst van Zelhem. Meer dan de helft van de uitgenodigde instanties en verenigingen had gehoor gegeven aan de uitnodiging. Ze werden namens de werkgroep welkom geheten door Bert Elschot, die kort doel en agenda toelichtte. Daarbij benoemde hij de activiteiten die de werkgroep inmiddels hadden ondernomen, zoals het aanbieden van het 'Manifest' aan burgemeester Besselink met daarin de top 5 van aandachtspunten voor Zelhem.

Vervolgens gaf hij het woord aan Gert Melissen van 'Vitaal op Weg', een organisatie die adviseert, organiseert en stimuleert in het leggen van verbindingen tussen inwoners, verenigingen, organisaties, overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Dhr. Melissen gaf aan dat samenwerking tussen partijen best lastig is en dat het dus zorgvuldig moet gebeuren. Aan de andere kant kun je juist je doel bereiken door samen te werken. In de werkwijze van 'Vitaal op Weg' begint verbinden met een 'droom', die een verlangen in beweging zet om het te realiseren. Hoe meer mensen diezelfde droom hebben, des te standvastiger ben je om die droom te realiseren.
Vanuit diverse hoeken kwamen reacties en dromen van de aanwezigen naar voren, waaruit duidelijk gezamenlijke verbindende factoren naar voren kwamen. Een 'Kulturhus', een gezamenlijk sportpark, maar ook verkeersveiligheid en betaalbare huurwoningen, zijn onderwerpen die breed gedragen worden en die door de werkgroep 'Vitale Kernen' worden meegenomen en zullen terugkomen in een gezamenlijke 'droom'. Als kritische kanttekening roepen enkele deelnemers de werkgroep op om vooral transparant te zijn, duidelijk te communiceren en aan te geven wat de vervolgstappen zijn, zodat zaken niet gerealiseerd (lijken te) worden zonder dat er op voldoende wijze over is gecommuniceerd. Verder wordt er aandacht gevraagd voor het onderwijs, de kleine kernen rondom Zelhem en natuurlijk komt de vraag naar een beschikbaar budget op tafel, waarop Bert Elschot aangeeft dat er budget beschikbaar is en dat de werkgroep zeer serieus genomen wordt door de gemeente. Het manifest, dat gezamenlijk opgesteld is door alle Vitale Kernen in Bronckhorst is door de burgemeester aangeboden aan alle fractieleiders van de politieke partijen met als boodschap deze mee te nemen in de onderhandeling voor een nieuwe college.

Bij de afsluiting van de avond geeft Bert aan dat de werkgroep Vitale Kernen voor de zomervakantie op enerlei wijze weer naar buiten zal treden.