Deelnemers aan de DorpsQuiz tijdens de linedance-opdracht
Deelnemers aan de DorpsQuiz tijdens de linedance-opdracht Foto:

'We hebben met z'n allen veel plezier gehad'

DorpsQuiz zet Zelhem op z'n kop

Zelhem - Na een maandenlange voorbereiding, van bedenken van vragen tot het uitwerken van doe-opdrachten in de thema Wild West, werd vrijdagavond 20 april gespeeld. Niet alleen de organisatie, maar ook de vijftien teams hadden de nodige voorbereidingen getroffen. Ze plaatsten diverse ludieke filmpjes op Facebook, bouwden een huis om tot saloon en het geheel, inclusief gepaste kleding, bracht iedereen in stemming. De unanieme mening van de DQZ-organisatie: "We hebben met z'n allen veel plezier gehad."

Vlak voor de uitgifte van het quizboek was de spanning bij de teamcaptains om te snijden, want elke minuut telt omdat de ruim honderd quizvragen en diverse doe-opdrachten in vier uur tijd uitgevoerd moesten worden. Voor de zes debuterende teams was het wennen dat je het team het beste kunt opsplitsen in een werkploeg en een buitenploeg. Met als gevolg dat bij de eerste doe-opdracht direct om 19.30 uur, niet alle teams aanwezig waren. Midden op de Markt van Zelhem moest een workshop Line Dance gevolgd worden. Door het prachtige weer was er volop bekijks van de terrasbezoekers op het plein. De verbazing was van de gezichten te lezen.

Een ander hilarisch moment was de geheime opdracht bij de Pol. Er moesten stokpaardjes verzorgd en bereden worden en op de schietbaan van SVZ stonden blikjes op rij voor de schietgrage cowboy. Vooral het 'Hobby-Horsing' was wel even een dingetje. Na een goede verzorging moesten de rijders hun 'paard' over een parcours leiden. In volle draf om pionnen heen over hindernissen springend naar de finish.

Terwijl de buitengroep zich prima vermaakte, waren de thuiswerkers diep gebogen over vragen over onder andere Zelhem, indianenverhalen en andere actuele zaken. Vooral de vraag over landsvlaggen was erg pittig.

Een sfeervol moment was het muzikale moment in de Muziekkoepel tegenover de Brink waar Ellie en Ulrieke muziekvragen stelden, die akoestisch werden gezongen. De teams, zittend op strobalen, lieten zich volledig meevoeren en zongen uiteindelijk mee met de Engelstalige uitvoering van Jambalaya (enkele deelnemers brachten de uitvoering van de Spitfires 'De bek vol vlaai' nog ten gehore).

Bij het inleveren van het quizboek om 23.00 uur bleek dat iedereen met veel plezier gespeeld had. Diverse teamcaptains wilden zich al weer aanmelden voor de editie van volgend jaar. De organisatie is nu aan zet, want alle quizboeken moeten natuurlijk (komende week) nog worden nagekeken.

Prijsuitreiking
Zaterdag 28 april zal de uitslag tijdens een spetterende feestavond bekend gemaakt worden. Alle teams en helpers op de achtergrond worden om 20.00 uur in 'Saloon het Witte Paard' verwacht. Daar worden ze door de organisatie opgewacht en beoordeeld op hun feestelijke thema-outfit. Als dan ook de laatste punten bij elkaar zijn opgeteld, kan de hoofdprijs van 500 euro uitgereikt worden aan het winnende team.

Daarna neemt 'Rotation' het over om iedereen feestelijk uit zijn dak te laten gaan. De avond is overigens ook toegankelijk voor andere belangstellenden, waarbij de organisatie het op prijs stelt dat je dan in gepaste stijl van 'Wild West' outfit komt.