Zelhemse COME-kerk landelijk voorbeeld. Foto: PR
Zelhemse COME-kerk landelijk voorbeeld. Foto: PR Foto:

Kerk COME viert tienjarig jubileum

ZELHEM - De kerk COME in Zelhem viert zondag 29 april dat ze tien jaar geleden haar eerste dienst organiseerde. Tijdens de jubileumdienst zal worden teruggekeken op hoe de kerk zich, met alle ups en downs, in de loop van de jaren heeft ontwikkeld en van alle kanten in de belangstelling is komen te staan. Bestuursvoorzitter Wijnholds: "Onze vormgeving wordt meegenomen het hele land in."

Marcel Wijnholds herinnert zich de uitdagende beginjaren nog goed. "We kregen van een bestaande geloofsgemeenschap de ruimte om in Zelhem iets op te zetten dat recht deed aan de veranderingen die de afgelopen decennia in de maatschappij hebben plaatsvonden. We ontdekten dat kerk-zijn in de 21e eeuw nog steeds kan, en vonden het jammer dat in de Achterhoek een laagdrempelige en eigentijdse kerk ontbrak. Een oriënterend bezoekje aan de theaterzaal De Brink bracht het proces in een stroomversnelling. Die zaal bood ons de gelegenheid om de diensten in de vorm te gieten zoals ons die voor ogen stond."

Niet dat alles daarmee gelijk kannen kruiken was. De sfeervolle theaterzaal met haar royale podium bood weliswaar alle mogelijkheden die volgens de initiatiefnemers nodig waren voor het opzetten van een eigentijdse kerk, maar je hebt ook mensen nodig óp het podium. "En dat hadden we niet," lacht Wijnholds terugblikkend. "Een belangrijk onderdeel van eigentijds kerk-zijn vormt de muziek. We hadden wel een aantal enthousiastelingen met de benodigde visie, maar geen mensen die konden zingen of een instrument konden bespelen."

Gelukkig bood een complete groep muzikanten uit de regio zich aan om één zondag in de maand de muziek te verzorgen. Er kwamen al snel meerdere combo's en bands bij en tegenwoordig kan COME putten uit een arsenaal aan bands en gelegenheidsmuzikanten uit heel oost- en midden-Nederland. " "Steeds weer staan we versteld hoe graag ze, ondanks de afstand, naar Zelhem komen. Sommige muzikanten moeten al om 6.30 uur uit bed om tegen 9.00 uur te kunnen soundchecken."

De belangrijke vraag is vervolgens hoe de nieuwe kerk ontvangen is, want de nieuwe opzet met bands, beamerschermen en Engelstalige nummers is wel een grote verandering. Marcel Wijnholds kiest zijn woorden zorgvuldig. "We hebben gemerkt dat een nieuwe opzet tijd vraagt. Mensen in de Achterhoek lopen bij vernieuwingen niet altijd voorop. Wij willen de nodige tijd nemen, en zijn ervan overtuigd dat deze manier van kerk-zijn ook hier langzaam maar zeker omarmd gaat worden." De enthousiaste voorman licht z'n verwachting toe: "Waar we dat op baseren? De bandleden met hun aanhang én andere mensen uit het land die bij ons komen, zijn vaak laaiend enthousiast. Die nemen de ideeën en vormen, die ze bij ons tegenkomen, rechtstreeks mee naar hun eigen kerk en zo wordt onze vormgeving meegenomen het hele land in. We horen daar terug hoeveel we in die verschillende steden en regio's betekenen en betekend hebben. Vanuit de andere kant van het land komen er verzoeken van beginnende groepen of vernieuwende kerken met de vraag of wij ze willen adviseren. Zonder dat we het gewild en gezocht hebben vervullen we ongemerkt een landelijke voortrekkersfunctie. We zijn dankbaar dat we na tien jaar diverse andere vernieuwende initiatieven mogen ondersteunen, naast wat we voor onze directe omgeving mogen betekenen natuurlijk. Want ook daar horen we veel positiefs over."

De feestdienst van COME wordt gehouden in theaterzaal 'de Brink. Het thema van de jubileumdienst is 'God ontmoeten is een feest!' Bennie Sloetjes, medegrondlegger van de jubilerende kerk zal in de dienst spreken. De dienst begint om 11.00 uur. De koffie staat vanaf 10.30 uur klaar.

Nadere informatie vindt u op www.come-zelhem.nl of bij Bennie Sloetjes (hoofdcoördinator COME).


06 - 4006 5847

bennie@come-zelhem.nl