Foto: Margreet Nusselder
Foto: Margreet Nusselder Foto:

'Trots op Heidenhoek,
Wassinkbrink, Winkelshoek'

REGIO - De informatieavond over de diverse projecten in de buurtschappen is goed bezocht. Zo'n 70 personen kwamen naar de tot kantine verbouwde deel van de familie Eelderink. Sinds een aantal jaren werken de gemeente Bronckhorst, de provincie, de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt en vrijwilligers samen aan verschillende projecten. Op donderdag 29 maart werd er verteld wat er zoal is uitgevoerd en wat er nog staat te komen.

Door Margreet Nusselder

Na de opening in museum de Smedekinck, bijna drie jaar geleden, zijn er diverse projecten opgestart. Zo zijn er gratis bloemenmengsels uitgegeven om op eigen grond te zaaien. Zo wordt de natuur verbeterd en kunnen mensen genieten van de bloemen. Er zijn fietstochten georganiseerd en wandelingen onder leiding van Gerrie van Til en Jannie Klein Lebbink van het IVN. Wellicht volgt er nog een herhaling. De geschiedenis van de oude spoorbaan tussen Doetinchem en Ruurlo is in beeld gebracht. Het station in Zelhem is op 28 mei 1972 gesloten. De rijke geschiedenis van deze spoorlijn is te zien op de website: www.oude-spoorbaan.nl Zijn er nog leuke ideeën of wil men meedoen, dan kun je dit mailen naar heiwaswin@gmail.com.
In Aalten is een werkgroep 'Samen voor de Patrijs' actief die goede resultaten behaald en inmiddels in het hele land ruim 40 andere groepen heeft geïnspireerd. De heren Simmelink en Ter Bogt vertelden zeer enthousiast en met humor doorspekt over hun aanpak. De patrijzenstand ging van 3 paartjes in 2013 naar 42 paartjes in 2016. Ze werken samen met boeren, jagers en met Jan Stronks van het PAN, die zorgde voor de subsidie. Ook kleine stukjes grond kunnen al een flinke verbetering voor de patrijs betekenen. Gaat het met de patrijzenstand beter, dan komen er ook meer andere zeer zeldzame soorten terug, zoals bijvoorbeeld de Veldleeuwerik, de Kiekendief en de Zomertortel. Een deelnemende bomenkweker heeft inmiddels ervaren dat door het inzaaien van een perceel met een graan-en bloemenmengsel hij veel minder hoeft te doen aan plaagbestrijding. Wil men dit ook in deze buurtschappen realiseren, dan kan men contact op nemen met het VALA.
Tot slot vertelde Wilfried Berendsen van 't Onderholt welke mogelijkheden er zijn voor het inzaaien van verschillende zaad-en bloemenmengsels en de vergoedingen die hiervoor gegeven worden. De beheervergoedingen variëren van 1200,00 tot 1800,00 euro per hectare, per jaar. Er worden (kleine) percelen ingezaaid, het is niet bedoeld voor tuinen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met t Onderholt, het emailadres is info@onderholt.nl