Vereniging "Uit-Zicht" wil het gemeentebestuur bereiken

"Wij zijn uitdrukkelijk niet tegen een Aviko vrieshuis. Wij zijn tegen dit 35m hoge en 100m breed mega-vrieshuisplan dat o.i. geen draagkracht heeft in onze samenleving. Het kan ook anders binnen huidige bestemmingsplankaders met een hoogtelimiet van 15m of de verplaatsing naar bijv. de A 18."

STEENDEREN - In de vorige Contact (rubriek Burgemeester Besselink Beleeft) van 20 maart jl. schreef onze burgemeester, mevrouw Besselink dat er in De Gelderlander een uitgebreid artikel over ons gemeentebestuur stond. Daaruit bleek dat een aantal inwoners zich onvoldoende gehoord voelt. Zij zegt dat ze daarvan geschrokken is. Ze gaat dat nu onderzoeken, want ze wil weten of dit breder leeft. Daartoe gaat ze onder meer met de DorpsBelangenOrganisatie spreken. Tot slot verklaart zij dat haar inzet is, om alle verschillende belangen in goede gesprekken met elkaar af te willen wegen. Daar wil zij zich voor inzetten.

Tot zover haar opvatting over het grote wantrouwen van verschillende personen en groepen uit Bronckhorst.

Wij zijn blij dat zij bereid is om in contact te treden met inwoners die zich niet gehoord voelen.

Namens de vereniging "Uit-Zicht" kunnen wij verklaren dat wij al langere tijd proberen het gemeentebestuur te bereiken, middels een gesprek met haar persoonlijk. Dat aangevraagde gesprek had ten doel om samen de zaak te bespreken van het niet-inpasbare mega-vrieshuis van Aviko in het landelijke gebied van Steenderen. Hoewel de brief persoonlijk aan haar gericht was heeft het vrij lang geduurd alvorens wij uiteindelijk antwoord kregen van een der gemeenteambtenaren.
Dit heeft ons enerzijds bevreemd, anderzijds was het in lijn van eerdere ervaringen met dit gemeentebestuur.

Wij hopen en spreken ook de verwachting uit dat het nieuw te vormen college van B&W, alsmede de gemeenteraad, dit keer wel oog en oor heeft om naar haar inwoners te willen luisteren. Gelet op de grote teleurstelling die uit het artikel van De Gelderlander sprak, kan het niet anders zijn, dan dat er in overleg met de inwoners en omwonenden van Aviko gesproken gaat worden. Juist omdat de lokale DorpsBelangenOrganisatie "Steenderens Belang" bewust koos om dit zwaar bedreigende onderwerp niet te willen bespreken met de bevolking van Steenderen, lijkt het ons een expliciet voorbeeld dat de DBO alhier geen standpunt wenste in te nemen, dan wel te veel afhankelijk lijkt te zijn van multinational Aviko.

Deze open brief willen wij onder de aandacht brengen van veel mensen, maar vooral bij de gemeenteraad. Doel is om de nieuwe gemeenteraad te verzoeken dit dossier opnieuw te bekijken en om het nieuwe gemeentebestuur op te dragen met Aviko te gaan overleggen. Dit teneinde een passende oplossing te bieden en een realistischer en lager vrieshuis te bouwen, wat juist WEL gedragen wordt door alle inwoners en omwonenden van Steenderen. Omwonenden kunnen daarbij actief betrokken worden. De in het verleden uitgeoefende druk van Aviko, moet weerstaan kunnen worden door het nieuw gekozen gemeentebestuur. Aviko wil behalve haar aandeelhouders toch zeker ook de omwonenden tevreden houden. Het aanvankelijk genoemde argument van 'werkgelegenheid', wat de PvdA over streep trok in 2015, is inmiddels openlijk herroepen door Aviko, Arcadis en de gemeente, gelet op het parkeer- en verkeerprobleem. Het betreft nu een 'arbeidsextensief arbeidsproces' en het vrieshuis zelf 'levert nul arbeidsplaatsen op'. Aldus het meest recente verweer van onze gemeente bij de Raad van State. Nu blijkt dat er "…geen extra parkeervoorzieningen hoeven te komen en het vrachtverkeer valt ook wel mee…". Bovendien is er sprake van ernstige milieuoverlast door geluidstoename (meer verkeer), CO2 en fijnstof.

Gelet op de gang van zaken van de afgelopen tijd is dit een voorbeeld van hoe het niet moet: zelfs alle recent gekozen partijen hebben – met het oog op de verkiezingen – immers uitdrukkelijk verklaard burgerinitiatieven erg te waarderen.
Nu is er bij uitstek de kans om het vertrouwen te herstellen, waar u als burgemeester op hoopt. Het is in haar en in ons belang om weer vertrouwen in elkaar te hebben.
Het is gebleken dat wij niet de enige zijn met een zwaar geschonden vertrouwen in het gemeentebestuur.

Van onze kant hebben wij getracht met Aviko, maar ook met u als burgemeester en zelfs met de provincie Gelderland in gesprek te komen. Drie maal kregen wij nul op rekest. "Aviko wilde dat niet", vernamen wij.
Ja, dan verliest de burger zijn moed en ook zijn vertrouwen.
Aan u, burgemeester nu de taak om het tij te keren en met betrokken burgers samen te werken. Dat biedt de kans dat onze gemeente aantrekkelijk blijft. Er ontstaat dan geen ernstige aantasting door het beoogde mega-vrieshuis van Aviko, van ons aantrekkelijke IJssellandschap.

Wij van de vereniging "Uit-Zicht" met ruim 160 leden, zijn te allen tijde bereid om een persoonlijk gesprek met onze burgemeester te voeren.

Met belangstelling kijken wij uit naar beider reacties.


Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van "Uit-Zicht",

Secretaris W. F. Sleijster
Hofstraat 8, 7223 LR Baak