Acht Achterhoekse colleges zetten in op vitale en actieve inwoners

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten hebben ingestemd met het leveren van een financiële bijdrage aan Scholder an Scholder 2.0. Na het succes van Scholder an Scholder 1.0 - waarmee bestuurders, leden en betrokkenen van sportverenigingen bewust gemaakt werden van de rol van sport en clubs in de Achterhoek - gaat Scholder an Scholder 2.0 verder met het maken van slimme verbindingen. Slimme verbindingen tussen sport, gezondheid én het sociaal domein. Met als doel een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige verenigingen en vitale sportparken die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en wijken.

Sport en beweging kan de gezondheid van inwoners positief beïnvloeden. Ook als samenleving hebben we belang bij gezonde, vitale en actieve inwoners. Ze doen actief mee aan de maatschappij, zijn meer zelfredzaam, leveren een grotere bijdrage aan de samenleving en economie en leggen minder beslag op het zorgstelsel. Zo kunnen maatschappelijke problemen in een vroeg stadium worden aangepakt. Sporten bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jeugd, volwassenen en ouderen. Het werkt daardoor preventief en voorkomt de gang naar (zwaardere) zorg. Daarom willen de gemeenten actief inzetten op sport en beweging.

Met Scholder an Scholder 2.0 richt men zich aan de ene kant op de concrete invulling van de 21 initiatieven die voortkomen uit Scholder an Scholder 1.0. Maar wordt ook ingezet op 'bruggen slaan', tussen sport en sociaal domein. Een integrale benadering én methodische werkwijze versterkt de inzet van sport als middel voor het sociaal domein. Hiermee wordt meedoen aan de samenleving gestimuleerd en wordt een bijdrage geleverd aan positieve gezondheid. Bij de domeinen jeugdzorg, Wmo of participatie kan sport doorgaans uitstekend als middel worden ingezet.

De acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) dragen financieel bij aan Scholder an Scholder 2.0. Daarnaast draagt de provincie Gelderland vanuit de gebiedsopgaaf financieel bij. Ook de KNVB levert, net zoals bij sas1.0, een financiële bijdrage.


Presentatie over valpreventie

BRONCKHORST/TOLDIJK - Donderdag 8 maart van 14.00-16.00 uur wordt in Café Restaurant Den Bremer aan de Zutphen-Emmerikseseweg 37 te Toldijk een Clusterbijeenkomst KBO-PCOB voor leden en introducés in de gemeente Bronckhorst gehouden. De themamiddag gaat over 'Vallen voorkomen'. De presentatie wordt door deskundigen van het Slingelandziekenhuis Doetinchem gegeven.

De feiten verjaren niet. Terwijl grijze haren toenemen, verliest men spiermassa met zo'n 2% per jaar, tot wel 40% van de totale spiermassa is verdwenen op de 70ste verjaardag. Botdichtheid neemt af en daarbij verandert de neutrale aansturing. Daarbij verandert de centrale aansturing met als gevolg: lagere reactiesnelheid. Vallen bij oudere mensen is een ernstig en veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Tijdens de presentatie door mevrouw Vriens, klinisch geriater, en mevrouw Otten, geriatrie fysiotherapeut, zullen de oorzaken en gevolgen van vallen bij ouderen worden besproken. Daarnaast wordt ingegaan op valpreventie. Door een aantal preventieve maatregelen kan de kans op vallen, en daardoor botbreuken, flink verkleind worden.


Beleef de natuur tijdens de Boekenweek

REGIO - De natuur staat centraal in de aankomende Boekenweek. Lezen is leuk, maar daadwerkelijk de natuur beleven kan het beste buiten. Gewoon in de eigen omgeving. Daarom heeft natuurorganisatie IVN afdeling noord-midden Achterhoek het initiatief genomen om een aantal nieuwe natuurwandelingen te ontwikkelen. Het gaat om wandelingen door Lochem, Borculo, Ruurlo en Vorden. Zij voeren bezoekers in ongeveer een uur langs mooie en onverwachte plekken in of direct om stad en dorp. Beschrijvingen van de wandelingen zijn tijdens de Boekenweek gratis te verkrijgen bij VVV's, boekhandels en bibliotheken in deze plaatsen. Meer informatie via mail.


ivnnma@gmail.com


Publieksavond Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 9 maart en vrijdag 30 maart heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavonden die gehouden worden van 20.00 tot circa 21.30 uur. Er wordt een rondleiding gegeven van circa anderhalf uur door de wereld van sterren en planeten, met de bijzondere ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dit kan via de website.


achterhoeksplanetarium.nl