D66 Bronckhorst op bezoek op ekologische boerderij Laan van Wisch. Foto: PR
D66 Bronckhorst op bezoek op ekologische boerderij Laan van Wisch. Foto: PR

Nieuwe tentoonstelling: INTIME

LAAG KEPPEL - De expositie van kunstenaar Cornelia Bruinewoud en Frans Verheij in Espace Enny (Laag-Keppel) wordt op 11 maart, om 15.00 uur geopend door Adriaan de Regt. Hij is voormalig directeur van het Stedelijk Museum Zwolle. Tijdens de loop van de expositie worden er twee zondagochtendgesprekken gehouden, uiteraard over het verstrijken van de tijd. De eerste is op 25 maart, hoofdgast is filosoof Laurens Landeweerd. De tweede is op 8 april: dan komt Jan Bertus een lezing geven over tijd. Beide zijn van 11.00 tot 13.00 uur.

Kunstenaar Cornelia Bruinewoud heeft een jarenlange fascinatie: dat raadselachtige fenomeen tijd, en de invloed daarvan op materie. Haar oeuvre – schilderijen en installaties – staat voor een heel groot deel in het teken van het onderzoek naar deze thematiek.

Frans Verheij schildert al vele jaren. Hij heeft een voorliefde voor olieverf, maar experimenteert al enige tijd met andere materialen. Een belangrijke inspiratiebron voor hem is de Oude IJssel, een zijrivier van de IJssel, die ook door Laag-Keppel stroomt.


Werkbezoek aan EKO Vleesboerderij

HENGELO - D66 Bronckhorst is op bezoek geweest bij Peter Bos en Francis van Aken op hun ekologische boerderij Laan van Wisch. Peter is in 2010 neergestreken op de locatie aan de Weeversplasweg nummer 1 in Hengelo. Peter is eigenlijk zijn hele leven al in de ban van ecologische veeteelt en landbouw. Wie hem hoort praten, de passie voor zijn vak spat ervan af. Waarom juist voor deze bedrijfsvorm? Peter: "Als je ziet hoe goed de dieren gedijen, dan weet je waarom. Ik zou het niet anders kunnen."

Met biologische vleesproductie worden kwalitatief hoogwaardige producten geproduceerd waarbij de natuurlijke kringloop centraal staat. Het welbevinden en de gezondheid van de dieren staat steeds voorop. De dieren leven zonder stress en worden gevoed met biologisch voer dat in de eigen streek geproduceerd wordt. Doordat de dieren gezond zijn, is medicijngebruik overbodig. Alle producten afkomstig van de boerderij en de wijze waarop ze geproduceerd zijn staan onder toezicht van Skal, het keurmerk voor biologische landbouw en veeteelt. Hiermee is zowel de kwaliteit van de producten als de productiewijze gegarandeerd.
De schaal van het bedrijf van Peter is bescheiden met circa 50 runderen, 18 varkens, 15 schapen en 60 legkippen. Met wat aanvullende inkomsten van een vakantiewoning kun je er met z'n twee-en van leven. Maar als je er een gezin met kinderen van moet onderhouden, dan zul je zeker moeten opschalen. Opschalen in deze markt is volgens Peter zeer goed mogelijk. Hij heeft al jaren lang een zeer trouwe klantenkring en is regelmatig uitverkocht. De vraag van consumenten is groeiende en niets wijst erop dat dit veranderen gaat.
Op de vraag of hij ook een missie heeft naar collega's die nog niet de stap hebben gezet naar ecologisch boeren antwoordt Peter ontkennend; "Het moet echt vanuit jezelf komen en iedere boer moet zijn bedrijf voeren zoals hij denkt dat het hem past. Richt je pijlen op de jeugd en het onderwijs." Daarom doet Peter naast de boerderij ook mee aan een onderwijsproject 'De Boerderijschool' met scholen in de regio. Kinderen bezoeken zowel bedrijven waar intensieve veeteelt wordt bedreven als bedrijven met een ecologisch bedrijfsvoering. Peter zegt hierover: "Kinderen hoef je het verschil in bedrijfsvoering niet uit te leggen. Die zien onmiddellijk wat het verschil is."

Op de vraag of de lokale politiek in Bronckhorst specifiek iets voor de ecologische landbouw en veeteelt kan betekenen, zegt Peter dan ook heel stellig dat je bij het onderwijs moet zijn. Het spreekt natuurlijk voor zich dat D66 dit alleen maar kan onderstrepen en wij zullen dit zeker meenemen als aandachtspunt voor de nieuwe fractie.