Kurios Klarinet Kwartet. Foto: Egon Smit
Kurios Klarinet Kwartet. Foto: Egon Smit Foto: Egon Smit

Kurios Klarinetkwartet bij Stichting Kamermuziek

Zelhem - Zondag 11 maart verzorgt het Kurios Klarinetkwartet een concert in de theaterzaal van 'de Brink' in Zelhem. Op het programma staan werken van Giuseppe Domenico Scarlatti (1685 – 1757), Robert Stark (1847-1922), Giacomo Puccini (1858 –1924), Alfred Uhl (1909-1992), George Gershwin (1898-1937), Frank den Herder (1952), Astor Piazzolla (1921-1992) en Thierry Escaich (1965), waarvoor het kwartet in vele gevallen een eigen arrangement heeft gemaakt. Het concert begint om 20.00 uur.

Het Kurios Klarinetkwartet, bestaande uit Boukje Musch (1e klarinet + Es-klarinet), Peter Koetsveld (2e klarinet), Corien Hoepman (3e klarinet + bassetklarinet) en Mark Snitselaar (basklarinet), werd in 2002 opgericht en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een veelzijdig ensemble. Tijdens concerten worden naast originele hedendaagse werken voor klarinetkwartet, ook bewerkingen van (strijk)kwartetten, veelal met door het kwartet zelf vervaardigde arrangementen, gespeeld. Ook klezmermuziek heeft een plaats binnen de programmering.

De afgelopen jaren werden, naast buitenlandse tournees, door het hele land en op zeer veel verschillende en bijzondere locaties, concerten gegeven zoals bijvoorbeeld in de Hermitage in Amsterdam. Het Klarinetkwartet was diverse keren live te zien op tv en te horen op radio 4 in het programma 'opium op 4', 'NTR Podium' en het 'Zondagochtendconcert' vanuit de Spiegelzaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. In 2017 verzorgde het kwartet ook een concert in museum MORE in Gorssel, rond de tentoonstelling met het werk van schilder en klarinettist Johan van Hell.

In 2006 werd de eerste cd opgenomen. De tweede cd met de titel 'Heerlijk' volgde in 2010. Hierop speelt het kwartet onder andere het 18e strijkkwartet van Wolfgang Amadeus Mozart, werken van Claude Debussy en origineel repertoire van de Hongaarse componist Ferenc Farkas.

In oktober 2015 presenteerde het kwartet zijn 3e cd, met de titel 'Triple Dutch' met werken van de Nederlandse componisten Jurriaan Andriessen, Henk Tromp en Frank Den Herder, opgenomen in de Edesche Concertzaal. Die werken van Andriessen en Tromp zijn nooit eerder op cd verschenen.