Foto: Margreet Nusselder
Foto: Margreet Nusselder Foto:

Toekomst bibliotheek Zelhem

ZELHEM - Op dinsdag 20 februari organiseerde de gemeente Bronckhorst een voorlichtingsavond met als onderwerp: 'Toekomst bibliotheek Zelhem' in het Witte Paard in Zelhem. De zaal was goed gevuld met ongeveer tweehonderd betrokken inwoners. Aanwezig waren burgemeester Marianne Besselink, de wethouders Jan Engels en Arno Spekschoor en Wieb Broekhuijsen, directeur Bibliotheek West-Achterhoek.

Door Margreet Nusselder

Burgemeester Marianne Besselink begon haar inleiding met te vertellen dat er zo'n 2500 handtekeningen zijn verzameld in de petitie voor het behoud van de boerderij en de bibliotheek. Zij gaf aan dat de gemeente vanaf 2013 bezig is om te bepalen hoe om te gaan met vitale functies. Reden hiervan was een behoorlijke bezuiniging. Er is een lijst met vastgoed opgesteld dat is beoordeeld. De bibliotheek in de oude dorpsboerderij is geen goede plek. Uit de samenleving kwamen geen haalbare plannen voor het gebouw. "Niemand uit het gemeentehuis heeft ooit het plan gehad om het karakteristieke gebouw weg te halen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Geen haar op ons hoofd die er aan denkt om de functie van de bieb uit het centrum van Zelhem te halen. De eerste stap is om vervolgstappen te zetten. Het zou geslaagd zijn als deze avond bijdraagt om de onrust weg te nemen. Er moet een brede, eenduidige informatievoorziening komen".

Wethouder Jan Engels geeft de achtergronden van een belangrijke bezuinigingsoperatie in 2013 weer. Er is een visie en beleid opgesteld voor de bibliotheken in Bronckhorst, maar ook voor sportvelden, zwembaden en dergelijke. In de visie 'Toekomstbestendig Bronckhorst' van oktober 2011 blijkt onder andere dat er minder wordt gelezen. In 2015 kwam er de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen en verder is er de visie 'Toekomst bibliotheekfunctie gemeente Bronckhorst' uit juli 2017. Destijds is unaniem door de raad besloten tot andere huisvesting. De opdracht was helder: de bieb moet blijven bestaan, maar niet meer als zelfstandige bieb, maar met aansluiting met andere sectoren zoals onderwijs en cultuur. Jan Engels verteld daarbij dat de burger te laat is ingeschakeld en biedt daarvoor zijn excuses aan. Het publiek weet dit te waarderen en beloont hem met een applaus. Wethouder Arno Spekschoor verteld dat er veel vraag is naar huizen voor senioren en de locatie van de bibliotheek kwam naar voren. "Het is een parel van Zelhem en moet worden behouden. Een plan voor een mogelijke invulling van ProWonen is drie woningen in de huidige locatie van de bibliotheek, waarbij de gevel wordt gehandhaafd, en vier woningen erachter. Het parkje erachter blijft vrijwel intact".

Mevrouw Wieb Broekhuijsen is een voorstander van een nieuwe opzet waarbij de bibliotheek samen met andere partners in een nieuw gebouw samenwerkt. Als voorbeeld geeft zij 't Brewinc in Doetinchem. Het geeft een nieuwe dynamiek en het heeft meer leden opgeleverd. Er zijn kritische vragen en soms boe-geroep uit het publiek. Er is weinig waardering voor het feit dat er al lang besloten is om het pand te gebruiken voor woningbouw terwijl niet is gekeken waar de bibliotheek gevestigd zou moeten worden. De inwoners waren niet op de hoogte en er zijn geen voorstellen gedaan en geen kostenplaatsjes gemaakt voor alternatieven. Wethouder Jan Engels stelt dat er een forse investering noodzakelijk is voor de huidige bibliotheek en wil niet met publiek geld concurreren met De Brink. Vanuit de zaal wordt het gebouw van De Brink aangevoerd als mogelijke nieuwe locatie. Heino Benthem, voorzitter van theater de Brink geeft vanuit de zaal aan dat zij het huurcontract met 5 jaar willen verlengen en dat AeroFitt ook wel belangstelling heeft voor meer ruimte. De Brink zit daarmee vol. Bert Elschot van Vitale Kernen Bronckhorst geeft aan dat zij een lijst hebben doorgegeven met wel 20 instanties die zouden kunnen samenwerken met de bibliotheek. Hij gaat voor een kulturhus op die plek.

Publiek en wethouders liggen niet op een lijn. Uiteindelijk geeft wethouder Jan Engels aan dat er onderzocht wordt wat de consequenties zijn als de plannen met ProWonen gewijzigd worden. De gemeenteraad is de baas en er zal dan een nieuw voorstel gemaakt moeten worden. De raad neemt besluit, aldus wethouder Spekschoor.