Het team van Kapsalon Reintjes: Diane, Bianca, Karen, Dorien en Geert. Foto: Liesbeth Spaansen
Het team van Kapsalon Reintjes: Diane, Bianca, Karen, Dorien en Geert. Foto: Liesbeth Spaansen

Kapsalon Reintjes al veertig jaar een begrip van Toldijk tot Zutphen

TOLDIJK - Veertig jaar geleden, 28 februari 1978 om precies te zijn, openden Geert en Dorien Reintjes hun Dames- en Herenkapsalon Reintjes in Zutphen. Tien jaar later verhuisden zij naar Toldijk, waar zij met hun team van kapsters nog steeds met veel plezier hun vak uitoefenen.

Door Liesbeth Spaansen

Geert (1955, Herwen) was veertien jaar toen hij een opleiding 'leren in de praktijk' volgde, een combinatie van werken en naar school. In 1969 ging hij aan de slag in een kapsalon in Zevenaar. Ook Dorien (1957, Nieuw Dijk) leerde voor kapster en kwam in 1972, zij was toen vijftien, bij dezelfde werkgever. Zij leerden elkaar daar kennen.

Zutphen
Geert en Dorien startten samen een kapsalon aan de Nieuwstad in Zutphen. Op 28 februari 1978 werd de verbouwde zaak als kapsalon geopend en twee maanden later trouwden zij. Hun bedrijf groeide uit tot een salon met drie kapsters en later startte Geert ook al in Zutphen een kleine haarwerkboetiek.

Zutphen - Toldijk
De bovenwoning in Zutphen werd in 1983 verruild voor een vrijstaand huis in Toldijk. Naast een kapsalon zo bleek. Toen de kapper aangaf te willen stoppen, kon deze kapsalon worden overgenomen. Dorien startte daar in 1988 met een kapster. Na de verbouwing van de salon in Toldijk, rond '90-'91, kon de Dames- en Herenkapsalon worden uitgebreid met een haarwerkboetiek mét privacy en werd ´Zutphen´ verkocht. Geert runde deze tot 2013.

Geert en Dorien knippen nog steeds met veel plezier en denken nog niet aan stoppen

Toldijk
Dorien werkt met veel plezier in de dames- en herenkapsalon en heeft drie vaste medewerksters. Karen is 29 jaar in dienst, Diana dertig jaar en Bianca is dit jaar 12,5 jaar in dienst. "Daarom worden onze cliënten altijd ontvangen door dezelfde vertrouwde gezichten, en dat is prettig werken," zeggen Geert en Dorien. "Als onze vaste cliënten niet meer kunnen komen, ga ik, vaak om de week aan huis het haar verzorgen. Ik deel al jaren lief en leed," zegt Dorien.
Geert vult aan: "In de loop der jaren zijn er veel nieuwe klanten bij gekomen, maar we hebben er ook wel verloren. Bijvoorbeeld mensen die veertig jaar geleden al in Zutphen bij ons kwamen en later ook in Toldijk hun haar door ons lieten verzorgen, en inmiddels zijn gestorven."
Helaas verloren zij niet alleen klanten op leeftijd. "Wat altijd vers in ons geheugen zal blijven, is de dood van Martine, een meisje van elf jaar bij ons uit de buurt. Toen Martine ziek werd, hebben we zo met ze meegeleefd. Haar juf Heidi schreef een mooi boek, 'Dagen zonder kleur', over haar ervaring tijdens de ziekte van Martine. Enkele weken geleden is het boek uitgegeven en door juf Heidi overhandigd aan de ouders van Martine." Informatie over het boek staat op www.dagenzonderkleur.nl.

KWF Kankerbestrijding
Geert Reintjes is een enthousiaste mountainbiker. "Lange fietstochten maken vind ik heerlijk. Maar ik hoorde in de haarwerkboetiek indrukwekkende en trieste verhalen van chemopatiënten. Dit motiveerde mij om mee te doen aan de Alpe d'HuZes." Zowel in 2012 als 2015 bereikte hij zes keer de top van de Alpe d'Huez en zamelde ruim 22000 euro in voor de KWF Kankerbestrijding. "Als ik gezond blijf, wil ik op mijn 65ste nog een keer proberen om dit te evenaren."

Dorien werkt als vrijwilliger in de Terminale Zorg. "Prachtig werk. Ik waak vooral in de nachten, niet wekelijks hoor."
Ook de SamenLoop voor Hoop mag rekenen op de inzet van Dorien en Geert. Zij lopen ook dit jaar weer mee met team Flopwalkers. Daarnaast gaan ze dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse lopen, Dorien de 25ste en Geert voor de 22ste keer.

Stoppen? Nee hoor
Geert en Dorien knippen nog steeds met heel veel plezier en hopen dat ook nog wel even vol te houden. "Maar als er iemand komt die de zaak zou willen voortzetten, kunnen we altijd in overleg gaan voor de toekomst," vindt Geert. Er worden nog altijd trainingsavonden gehouden. "We willen bij de tijd blijven."

Dames- en Herenkapsalon Reintjes, Zutphen Emmerikseweg 6, 7227 DL Toldijk, telefoon 0575-452220.


kapsalonreintjes.nl

Het team van Kapsalon Reintjes: Diane, Bianca, Karen, Dorien en Geert. Foto: Liesbeth Spaansen