Gerard Velthuis aan het werk in zijn atelier. Foto: PR
Gerard Velthuis aan het werk in zijn atelier. Foto: PR

Achterhoekse Meesters: Gerard Velthuis

REGIO - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Gerard Velthuis.

Gerard Velthuis (1935) is geboren in Haaksbergen als jongste in een gezin van zes kinderen. Creativiteit werd hem met de paplepel ingegoten: zijn vader was meubelmaker en runde een meubelwinkel annex meubelmakerij in Haaksbergen.

Hoewel Gerard graag binnenhuisarchitect had willen worden, werd van huis uit vooral aangemoedigd om aan het werk te gaan. Dat deed hij dus: in de meubelwinkel. Op 18-jarige leeftijd overleed zijn vader. Gerard en zijn twee broers zetten het bedrijf voort. De onderneming groeide uit tot een succesvolle meubelwinkel, waar Gerard zijn creativiteit kwijt kon in de woninginrichting.

Naast het werk in het familiebedrijf, volgde Gerard de avondopleiding aan de AKI in Enschede. Waar hij op de mulo had leren natekenen, leerde hij nu de vrije expressie kennen. De basis voor Gerards latere werk werd gelegd door kunstdocent Jan Bolink. Hij gaf de studenten de opdracht de natuur uit te beelden. Gerard begon met het schilderen van een boompje en een beestje. Bolink keek ernaar, pakte zijn papier en wreef het door elkaar: "Zo, ga nu maar verder." Een abstracter landschap kwam tevoorschijn, dat Gerard verder stileerde.

Zijn hele leven door is het Achterhoekse en Twentse landschap Gerard blijven inspireren. Het liefst geeft hij haar weer met paletmes op grote doeken in grote, felle kleurvlakken. Van gepriegel en verdunde verf moet Gerard niets hebben. In zijn expressieve werk is daarom ook niets van het onderliggende witte doek terug te zien. De landschapsschilder Jan Gierveld uit Almelo is een grote inspiratiebron geweest voor Gerard.

Samen met zijn partner Henk, woont Gerard al 45 jaar middenin de Achterhoekse natuur in het buitengebied van Westendorp. De verbouwde boerderij is een kunstwerk op zich: overal waar je kijkt is kunst, veelal van Gerard zelf, maar ook van vele andere kunstenaars. Zelfs het toilet is een museum vol nisjes met keramiek en glaskunst. Geregeld zijn er open dagen, waar groepen zich kunnen laven aan de bijzondere museumboerderij.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

't Noorderbroek van Gerard Velthuis. Afbeelding: PR