Bouwmans en zoontje Noud openen de expositie samen met Peter en Juliet Masselink. Foto: Josée Gruwel
Bouwmans en zoontje Noud openen de expositie samen met Peter en Juliet Masselink. Foto: Josée Gruwel Foto:

Wonderlijke design poppenhuizen bij het Speelgoed Museum

'Ik doe het allemaal voor Sverre'

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – De expositie Doll's House, Verbeeldingskracht in Zorgarchitectuur, werd tijdens de museumnacht vorig jaar geopend in het Amsterdamse Architectuurcentrum. De eerste avond bleken er al 3.500 bezoekers. Daarna waren de achttien bijzondere poppenhuizen te zien in Eindhoven (tijdens Dutch Design), Heerlen en Tilburg. Nu is de expositie in Doetinchem, de thuishaven van initiatiefnemer en architect Peter Masselink en zijn gezin. Hierna worden de poppenhuizen in de Amsterdamse Zuidas geveild. Een expositie met bijzondere objecten en een bijzonder verhaal.

Het draait allemaal om Sverre, de achtjarige zoon van architect Peter Masselink. De jongen lijdt aan een ongeneeslijke energiestofwisselingsziekte. Masselink: "Sverre heeft een ernstige vorm van de ziekte. Hij kan niet praten, niet zelf eten bijvoorbeeld, maar ik ga voor hem door het vuur, alleen al door de spannende twinkeling in zijn ogen." Peter vond collega-architectenbureaus uit het hele land bereid om Sverre's wereld een beetje mooier te maken door bijzondere poppenhuizen te ontwerpen. Met daarbij de vraag: Hoe kun je kinderen als Sverre laten spelen? Architecten gingen aan de slag met het spel van verleiden, zodat het ontwerp omarmd zou worden."
Uiteindelijk zijn de poppenhuizen echte speel-, leer-, onderzoeks- en kunstobjecten geworden. Objecten die – en niet alleen – kinderen als Sverre kunnen uitdagen en prikkelen en mee kunnen nemen naar fantasierijke belevingswerelden. Ze hebben namen als 'Wonderworld', 'Het luisterhuis', 'Daydream', 'Woodpeckers home' en 'Hyperspace'. Museumbezoekers kunnen er zich over verwonderen. Voor achtergrondinfo is er een handzame hand-out beschikbaar. Ook is er met behulp van ArtEZ (hogeschool voor de kunsten) een boekwerkje uitgegeven.

Ei
De 'groep Sverre', met Gerard van Heel, Koosjan van der Velden, Vincent Schreurs en Peter Masselink, maakte een poppenhuis met de naam 'Ei'. Binnenin het van gipsverband gemaakte ei zit een verborgen stad met in de kelder een Piranesi-achtige wereld van hangbruggen, hangmatten, kabelbanen, touwladders en hijskranen. Het poppenhuis is gemaakt voor Sverre en zijn tienjarige zus Juliet en bedoeld om ermee te spelen. "Het ontregelen van elkaars spel en elkaars belevingswereld beïnvloeden is uitgangspunt bij het ontwerp", aldus de info in de hand-out.
Zus Juliet is vooral weg van 'Guusjes poppenhuis'. "Het is gemaakt van gekleurde kleedjes. De vader van Guusje heeft het gemaakt. Ik vind het zo mooi, omdat Guusje net zo speelt als ik: op allerlei kleden op de vloer. Elk kleedje stelt een aparte plek voor, bijvoorbeeld de slaapkamer van de pop, de keuken en de school. Guusje woont ver weg, maar mijn wens is om nog eens met haar te spelen."

Energieniveau
Burgemeester Mark Boumans opende zaterdag de expositie in het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum. Hij kwalificeerde de expositie als prachtig. "In Doetinchem is er een enorm energieniveau. Het is mooi om stil te staan bij mensen die minder energie hebben."
Voor bestuursvoorzitter Dick Chargois van het museum is het in huis hebben van Doll's House super. "We zijn er zeer vereerd mee en zetten er Doetinchem mee op de kaart." Zowel Boumans als Chargois haakten in op de beperkte ruimte van het museum. Boumans: "Af en toe moet je hier slalommen." Chargois: "Natuurlijk willen we graag uitbreiden."

De expositie is van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bekijken. Zie voor verdere info: https://ovsm-doetinchem.nl.
Op termijn worden de poppenhuizen geveild. De opbrengst komt via de stichtingen Energy4All en Stofwisselingskracht ten goede aan onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziektes.


www.dolls-house.nl