Abstracte Schilderijen van Hugo Pos. Foto: PR
Abstracte Schilderijen van Hugo Pos. Foto: PR

Hugo Pos exposeert abstracte
schilderijen in De Bleijke

HENGELO - Tot en met eind maart 2018 hangen er in de gangen van woon-zorgcentrum De Bleijke te Hengelo (Gld.) abstracte Schilderijen van Hugo Pos uit Ruurlo. Ook hangen er schilderijen die interactief zijn geschilderd met kunstenares Rolin Kluivers-Meinen uit Eibergen.

Hugo Pos (67) heeft het schilderen van huis uit meegekregen. Hij is geboren in Zaandam, maar woont sinds 1973 in de Achterhoek. Hij is zijn leven lang actief met potlood, verf en papier. De onderwerpen zijn velerlei: het landschap, dier, portret, de mens als model, sport. Kortom, alles wat interessant is om als schildersonderwerp te dienen. Pos is ook muzikant, beeldhouwer en multimedia kunstenaar. In de loop van de tijd heeft hij zich meer en meer bekwaamd in abstract schilderen.

Bij de expositie in de Bleijke wordt een groot aantal van de abstracte schilderijen van Hugo Pos getoond. Deze zijn kleurrijk, afwisselend en van verschillend formaat. Bij abstract schilderen is men niet gebonden aan een onderwerp. Dat geeft vrijheid. Het gaat vooral om lijnvoering, vorm en kleurgebruik. Met deze elementen wordt een compositie gemaakt. Pos werkt voornamelijk met acrylverf. Regelmatig wordt materie toegevoegd aan de verf zoals zand of houtsnippers. Dit geeft extra dimensie aan een schilderij. Behalve met de kwast schildert hij ook met paletmes, een spatel of gewoon met zijn vingers. Volgens Hugo Pos moet een schilderij fantasierijk zijn en gevoelens oproepen. Soms is het schilderij spontaan en vlot neergezet, dan weer uitgedacht en constructief. Iedereen mag erin in zien wat men wil. Belangrijk is dat het iets met iemand doet.
Een zestal schilderijen zijn interactief gemaakt samen met kunstenares Rolin Kluivers-Meinen uit Eibergen. Er werd gelijktijdig aan een schilderij gewerkt. Deze interessante en uitdagende actie resulteerde in een serie bijzondere schilderijen. Hugo Pos geeft ook les in abstract schilderen en beeldhouwen. Meer informatie staat op de website: www.hugopos.nl.

De expositie is dagelijks te bezichtigen in de gangen van De Bleijke, Beukenlaan 1 Hengelo.