Henk Capel en Wim Smeenk coördineren het Zelhemse Repair Café. Foto: PR
Henk Capel en Wim Smeenk coördineren het Zelhemse Repair Café. Foto: PR Foto:

Repair Café bij 'de Boerderij'

ZELHEM - Met ingang van februari opent activiteitencentrum 'de Boerderij' aan de Meeneweg een 'Repair Café'. Elke eerste donderdag van de maand kunnen de inwoners van Zelhem tussen 14.00 en 17.00 uur naar 'de Boerderij' komen om hun kapotte huishoudelijke apparaten, meubels, enzovoort te laten repareren. Vrijwilligers, die handig zijn met gereedschap, gaan helpen om kleine reparaties uit te voeren. Het repareren is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het welslagen is natuurlijk welkom, zodat de gereedschapskist van de medewerkers kan worden aangevuld.

Namens 'de Boerderij' coördineert Henk Capel het Repair Café samen met Wim Smeenk, die de vrijwilligers gaat aansturen. Henk: "We leven in een wereld waar veel wordt weggegooid. Een aantal van die artikelen verdienen het om langer mee te gaan door het te repareren." Wim: "Ik vind dat we bewuster met onze spullen moeten omgaan en we kunnen geen wonderen verrichten, maar wel kleine verrassingen voor elkaar maken."

Henk: "Het is niet de bedoeling om te concurreren met de plaatselijke ondernemers. Het gaat om reparaties, die je eigenlijk niet (meer) laat uitvoeren, omdat reparatie bij een bedrijf vaak te duur wordt, waardoor mensen het advies krijgen het apparaat maar te vervangen door een nieuwe." Wim vult aan: "Vaak gaat het ook om kleine dingetjes als een andere stekker aanzetten, een nieuw lampje in een fietslamp monteren of een kapotte schakelaar en lang niet iedereen is handig met gereedschap."

Om een goede verstandhouding met de plaatselijke ondernemers te houden, werden een aantal ondernemers vooraf bezocht en werden afspraken gemaakt om bezoekers van het 'Café' voor onderdelen en vervangende apparaten door te sturen naar lokale bedrijven. Henk: "De ondernemers reageerden positief en boden zelfs aan ons te sponsoren, zodat er basisgereedschap kan worden aangeschaft."

Voor 'de Boerderij' past het Repair Café perfect bij de doelstellingen van het activiteitencentrum. Henk: "Het is niet alleen 'repair', maar ook 'Café', plaats van ontmoeting, hoewel er geen alcoholhoudende drankjes aan te pas komen. Het is ook niet zo, dat mensen hun te repareren spullen afgeven en dan weer weggaan om het later weer op te halen. Nee, de bedoeling is dat de 'klant' de reparatie mee beleeft en mogelijk ook meekrijgt wat er verder nog aan activiteiten bij 'de Boerderij' wordt georganiseerd. Van volkstuin en houtwerkplaats tot computer- en taalcursussen, er is van alles te doen."

Er hebben zich al een aantal vrijwilligers gemeld voor het Repair Café, maar er is nog ruimte voor liefhebbers. Wim: "De vrijwilligers zijn handige dames en heren, die vaak in de sector gewerkt hebben en dus van wanten weten. Het is ook de bedoeling om speciale actiedagen te organiseren, bijvoorbeeld voor computerproblemen of (in het najaar) een repairdag voor fietsverlichting. Henk: "In principe hebben we zes werkgebieden, te weten: 1. kleding en textiel, 2. elektrische apparaten, 3. computers, 4. fietsen, 5. Meubels en 6. andere houten voorwerpen. Donderdag 1 februari is de eerste repairdag en daarna dus elke eerste donderdag van de maand."

Op de website van de Boerderij kunt u 'doorklikken' naar de site van het Repair Café. Voor vragen kunt u een mail sturen naar info@deboerderij.nl of bellen naar 0314-623286.


www.deboerderijzelhem.nl