Josja van Mierlo biedt verse bloemenarrangementen in Het Bloemenlokaal. Foto: Liesbeth Spaansen
Josja van Mierlo biedt verse bloemenarrangementen in Het Bloemenlokaal. Foto: Liesbeth Spaansen

'Ik maak van bloemen een
beleving'

STEENDEREN - "Vanaf het eerste moment dat ik een bloemenwinkel wilde beginnen in de oude school in Steenderen, wist ik de naam al: Het Bloemenlokaal." Aan het woord is Josja van Mierlo, bloemiste.

Door Liesbeth Spaansen

Josja van Mierlo zat nog op de basisschool in Voor-Drempt toen ze al bloemen verkocht. "We woonden bij opa en oma op de boerderij. Het was een gemengd bedrijf met wat landbouw, koeien en kippen. We verkochten dus eieren aan huis, maar ook gladiolen. Die moesten we wel zelf plukken."

Ze ging naar de Lagere Agri-Technische School in Doetinchem en koos in het derde jaar de vakrichting bloemenschikken en -binden. Rond de jaren 1999-2000 werkte Josja bij Bloemen en Planten De Zwaan. "Ab Aalderink had de school in Doetinchem gebeld en gevraagd naar een meisje voor de zaterdag."

Tot slot ging ze naar de Vank in Nijmegen, dat heet nu Helicon. "Op deze middelbare tuinbouwschool volgde ik ook de studierichting bloemenschikken. Ik liep stage bij Arte decorativa in Velp, dat was leuk en gezellig. Ik voelde me bij het team horen en leerde er veel. In de vierjarige opleiding moest ik twee jaar stagelopen en die jaren mocht ik allemaal in Velp doen. Elk uurtje na school was ik er te vinden."

Na het voltooien van de opleiding in 2001 ging ze aan het werk. Zo'n tien jaar werkte ze bij verschillende bedrijven in Arnhem, Warnsveld, Doesburg, Duiven en Lichtenvoorde.

Toen ze de gelegenheid kreeg bij haar oude stagebedrijf te gaan werken, ging ze direct van Lichtenvoorde naar Velp. "De nieuwe eigenaar was geen bloemist," vertelt Josja. "In 2009 nam ik Arte decorativa over en werkte er met plezier. Maar er waren zeven bloemisten in het centrum van Velp en er kwamen steeds minder klanten. Ik draaide wel quitte, het was leuk hobbyen."

Josja kreeg het laatste overgebleven telraampje van De Steenuil

Josja werd enthousiast van de maquette, die Arend Jan Breukink liet zien van zijn plannen met voormalige basisschool De Steenuil. "Ik vond dat goed te combineren met thuis en Arend Jan had een goed gevoel bij mijn plannen voor een bloemenwinkel. Hij reserveerde een lokaal. Begin mei 2018 heb ik, na negen jaar, de deur in Velp definitief gesloten."

De opening van Het Bloemenlokaal samen met meester Arnold Janssen uit Drempt vond plaats onder grote belangstelling. "Dat er zoveel mensen kwamen, was een warm bad. Het laat ook de saamhorigheid in het dorp zien."

Het Bloemenlokaal heeft de uitstraling van een schoolklas behouden. De inrichting uit haar winkel in Velp is aangevuld met rijen schooltafeltjes langs de muren en een schoolbord. "Van meester Wim Westendorp heb ik bij de opening het laatste overgebleven telraampje van De Steenuil gekregen."

Josja heeft haar bloemen van Veiling Rijnsburg. "Een vrachtwagens komt langs met verse bloemen. Dan kan ik zelf uitkiezen. Ik wil zien en vasthouden wat ik koop. Het gaat om de beleving." Daarnaast zijn er planten, is er aardewerk en leuke seizoenproducten. "Nu heb ik herfstarrangementjes met een knipoog naar kerst. Na Sinterklaas komen de kerststukken."