Bij de seniorensoos 'Ons Contact' is het altijd gezellig volgens mevrouw Annie Brink (l). Samen met mevrouw Annie Rutten genietend van een advocaatje met een dikke tof slagroom. Foto: PR
Bij de seniorensoos 'Ons Contact' is het altijd gezellig volgens mevrouw Annie Brink (l). Samen met mevrouw Annie Rutten genietend van een advocaatje met een dikke tof slagroom. Foto: PR

Vijftig jaar seniorensoos Ons Contact ter lering en vermaak

TOLDIJK - Het programma begint om half drie, maar het is al veel eerder een gezellige drukte in de kleine zaal bij zalencentrum Den Bremer. Extra stoelen zijn zelfs nodig om iedereen een plek te geven. Op het programma tijdens deze eerste bijeenkomst na de vakantie staat een lezing over het ontstaan van de kern Toldijk verzorgd door de heer Bertus Rietberg van de Historische Vereniging Steenderen.

Door Alice Rouwhorst

Vijftig jaar geleden richtten de Steenderense dominee en zijn vrouw, de pastoor en het burgemeestersechtpaar een bejaardensoos op voor álle ouderen in de gemeente Steenderen zonder aanziens des persoons, rang, stand of gezindte. In die tijd,1968, een bijzonder fenomeen. Het bestuur organiseerde op periodieke basis bijeenkomsten voor ouderen ter ontspanning en educatie. In die zin is er na vijftig jaar niet veel veranderd. Waren er bij de eerste opkomst toentertijd 200 ouderen aanwezig, tegenwoordig is het bestuur met een opkomst tussen de dertig en zestig ouderen zeer tevreden. "Wij zijn er voor de 55-plussers, maar ouderen van zeventig en zelfs tachtigers voelen zich nog te jong om te komen. Dat is wellicht het grootste verschil tussen toen en nu. De oudere van nu is veel langer zelfstandig, actief, heeft een druk sociaal leven en voelt zich gewoon nog niet oud", zegt Ria Gosselink, voorzitter van het bestuur. Samen met de net aangetreden secretaris Cilia Langenhof, Marietje Besselink (penningmeester), Anneke Groot Roessink en Annie Kornegoor vormt zij het huidige, jonge bestuur. Ondanks dat de opkomst minder is dan in de beginperiode van de sociëteit, voorzien ze zeker in een behoefte bij de aanwezige senioren.

Divers programma
De vakantie is ook voor de jubilerende bejaarden sociëteit 'Ons Contact' voorbij. "Bun d'r bli-j van dat ut weer begonnen is!", zegt mevrouw Annie Brink (82). "Het is altied gezellig! Kiek er elke moand noar ut. Ja, 't is heel fijn um d'r hen te goan, i'j bunt er effen uut!" Deze opmerking wordt door Riek Veenhuis (81), Greet Mentink (82) en Bennie Uenk (79) van harte onderstreept. "Op het programma staat voor elk wat wils. De diversiteit is boeiend. De ene keer is het humoristisch, de volgende keer heel leerzaam en interessant", voegt Bennie er aan toe. "Het bestuur verdient echt een dikke, vette pluim dat ze dat elk jaar maar weer voor elkaar krijgen!"

Zusterorganisaties, krant, internet, via/via; op verschillende manieren komt het bestuur aan interessante adressen. Reinier van de Berg vertelde van alles over het weer, wijkagent Harm Baarslag leerde hoe het veiliger kan, Carina van Woerden van het programma Schatgraven taxeerde meegebrachte spullen en in november deelt Mariëtte Zonderland haar belevenissen als dierenarts in haar praktijk en voor Burgers Zoo. "Het is zeker niet gemakkelijk om elke keer iets origineels te vinden én wat ook nog betaalbaar is! Onder de honderd euro krijg je helemaal niks meer", zegt Marietje Besselink. Een hele enkele keer kon het programma niet doorgaan door een afzegging in verband met ziekte of iets dergelijks. "Dan hebben we altijd een bingomiddag als alternatief", zegt Ria. "Een programma met een vrolijke noot doet het altijd het beste. En natuurlijk ons jaarlijkse busuitje en het afsluitende jaarbuffet wordt ook steevast heel goed bezocht." Elke eerste woensdag in de maand van half drie tot half vijf komen de senioren samen, met uitzondering van de zomermaanden. Per seizoen roulerend bij café-restaurant Den Bremer in Toldijk, café-restaurant Herfkens in Baak of Het Anker in Steenderen. Deelname kost tien euro per keer. Hiervan bekostigt het bestuur twee kop koffie met iets lekkers per persoon, een drankje en de gast van die dag. Als een oudere geen eigen vervoer heeft, wordt dit voor hem of haar geregeld.

Feestelijke receptie met oud beeldmateriaal
Het vijftig jarig jubileum van de Stichting Bejaarden Sociëteit 'Ons Contact' wordt gevierd op woensdag 3 oktober van 14.30 tot 16.30 bij Den Bremer. Een ieder is van harte uitgenodigd bij deze gezellige receptie waar veel oud beeldmateriaal te zien zal zijn van vijftig jaar bejaardensoos ter lering en vermaak voor ouderen uit de (oud) gemeente Steenderen.

Aandachtig luisteren de senioren naar de heer Rietberg van de Historische Vereniging Steenderen over het ontstaat van Toldijk. Foto: Alice Rouwhorst