Vrijwilligers Frida Meints, Henny Peelen, Jacob Strating en Chris Peelen aan de slag in het Repair Café. Foto: Luuk Stam
Vrijwilligers Frida Meints, Henny Peelen, Jacob Strating en Chris Peelen aan de slag in het Repair Café. Foto: Luuk Stam

'Iets wat stuk is, kun je repareren'

Repair Café Hengelo viert vijfjarig bestaan op zaterdag 8 september

Door Luuk Stam

HENGELO - Het Repair Café Hengelo bestaat vijf jaar. In de voormalige smederij aan de achterzijde van Kerkstraat 15 – dit pand is eigendom van de diaconie van de protestantse gemeente – begon een groep van vrijwilligers in 2013 met dit 'café'. Zij repareren hier onder andere kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Naast de reparatieruimte is er een zithoek met koffie en thee. De groep van vrijwilligers is inmiddels 23 man sterk en telt onder meer negen reparateurs en vijf naaisters.

Het was Frida Meints die vijf jaar geleden het idee voor een Repair Café in Hengelo opperde. Ze las in de krant een interview met Martine Postma. Zij opende in 2009 in Amsterdam het eerste Nederlandse Repair Café. Het idee sprak Meints aan. "Het is te gek dat we tegenwoordig als iets stuk is direct iets nieuws kopen en niet denken van; dit kunnen we repareren."

Vaak blijkt het probleem ook dat de kennis ontbreekt om iets te kunnen repareren. Dat viel kort na de opening van het Hengelose Repair Café ook nog niet altijd mee. In het eerste jaar konden de vrijwilligers ongeveer de helft van wat er binnenkwam ook daadwerkelijk repareren. Die slagingskans is inmiddels opgelopen tot 75 procent. "We leren van alles bij", verklaart vrijwilligster Henny Peelen.

Zo heeft haar man Chris een handigheidje ontwikkeld om magneetjes in een Senseo-koffieapparaat te kunnen vervangen. Van deze apparaten komen er veel binnen. Als de magneetjes droog komen te staan, kunnen ze verroest raken en tot een storing leiden. Zo'n magneetje kost maar 50 cent, maar het vervangen ervan is een hele opgave.

"Die magneetjes zitten helemaal onderin", vertelt Chris Peelen. "Daar kom je met een gewone schroevendraaier nooit bij." De vrijwilliger liet zich echter niet voor één gat vangen en gaat tegenwoordig aan de slag met een lange tang met een knijpertje aan het eind, zoals chirurgen die in het ziekenhuis gebruiken. "Dan haal je die magneetjes er zo uit", klinkt het.

Het Repair Café is geopend op elke eerste en derde donderdag van de maand tussen 15.00 uur en 20.00 uur.

In het kader van het vijfjarig bestaan is er op zaterdag 8 september een open Repair Café. Mensen kunnen voor reparaties terecht tussen 10.30 uur en 14.00 uur. Om 12.00 uur zullen de aanwezigen het glas heffen op het jubileum. Voor kinderen is er een springkussen en een plek om draadfiguren te solderen. Giften zijn van harte welkom. Het Hengelose Repair Café spaart voor een professionele slijpmachine.


www.repaircafehengelogld.nl