Veel aandacht voor de uitleg van de Kruiswegstatie van Pierre Cuypers in het museum voor Heiligenbeelden. Foto: Rob Wanrooij
Veel aandacht voor de uitleg van de Kruiswegstatie van Pierre Cuypers in het museum voor Heiligenbeelden. Foto: Rob Wanrooij

Bijzonder beeldenbezoek op de Kranenburg

KRANENBURG - Bij het museum voor Heiligenbeelden op de Kranenburg arriveert donderdagmiddag 23 augustus een bus met een aantal bewoners van Zorgcentrum De Bleijke in Hengelo Gld. met hun begeleiders. Niets bijzonders, want zulke groepen komen er vaker. Deze groep is wel apart want als begeleider en gids is meegekomen Harry van Rijn, eind 1999 een van de oprichters van het museum. Hij zal vandaag een rondleiding verzorgen.

Even ter informatie: Harry, inmiddels 95 jaar, schreef in het verleden onder andere honderden vaak kritische columns, ook in Contact. Hij woont nu in De Bleijke, heeft het daar erg naar zijn zin en is, al schrijvend, nog steeds actief.

Deze middag vertelt hij enthousiast over de beelden in het museum. In het jaar 2000 , toen de kerk werd gesloten, stonden er nog maar twee beelden in de kerk die de zogenaamde Tweede Beeldenstorm hadden overleefd. Nu heeft het museum ongeveer tweeduizend beelden waarvan er elk jaar enkele honderden in de kerk worden geëxposeerd. Ze zijn ontvangen van kloosters en particulieren. En van enkele kerken. Zoals bijvoorbeeld het indrukwekkende Mariabeeld van 2.75 meter hoog vóór in de kerk. Het is om niet verkregen en stond in een Limburgse kerk. Maar 'er was geen plaats meer voor Maria, zelfs niet in de kerk'. Het beeld is gesneden in massief eikenhout en zo zwaar dat het door acht man moest worden opgehaald.

Ook bijzonder: beelden van de Twaalf Apostelen. Ze stonden – vertelde een bezoeker – al 25 jaar in een fietsenstalling van de kerk te verpieteren. De pastoor werd gebeld, maar die mocht van de bisschop geen eigendommen van de kerk vervreemden. Bisschop geschreven en hem vertelt wat het doel was. Het museum kregen de beelden die, na te zijn gerestaureerd, nu op een ereplaats staan in de middengang.
Nog een verhaal: er kwam een beeldenhandelaar langs die een beeld liet zien dat hij naar Amerika wilde exporteren. Het was een 'Sint Anna ten Drieën' met de grootmoeder van Jezus, Zijn moeder Maria en het Kindje Jezus. Er werd toch een bod gedaan, omdat het zo'n aandoenlijk familietafereel uitbeeldde en heel mooi was. Het is nu een van de mooiste beelden van de collectie. Zo wandelde het gezelschap door de kerk en genoot van de vele honderden andere beelden.

Elk jaar heeft het museum een thema. Dit jaar is dat een Kruiswegstatie. Dat is een serie van meestal veertien kunstwerken die aan de binnenkant van de kerkmuren werden aangebracht. Er wordt de lijdensweg van Jezus in afgebeeld (de Via Dolorosa) en gelovigen kunnen er langs wandelen en bij elke afbeelding stilstaan en bidden of mediteren.

Pierre Cuypers, de bouwer van de Anthoniuskerk (en van circa vijf en zestig andere katholieke kerken en onder andere van het Rijksmuseum in Amsterdam) maakte ook een serie prachtige tekeningen voor een kruiswegstatie. Die zijn op een meter hoog tableau overgebracht. En daarna ingebrand in kleine tegels. Er zijn ongeveer 5200 tegels in verwerkt. Samen vormen ze een dertig meter lange statie. Deze heeft tientallen jaren in een grote Amsterdamse kerk de wanden gesierd en is na de sloop van de kerk met heel veel zorg verwijderd van de muren. Dit seizoen kreeg het een plek in het museum in Kranenburg, dankzij een geste van het Tegelmuseum in Otterlo, de vaste bewaarplek. Veel extra bezoekers kwamen dit unieke kunstwerk dit jaar al bekijken.

Zo werd deze museumtocht voor de bezoekers, genietend van de schoonheid van de vele beelden en van deze kruiswegstatie, een heel bijzondere ervaring, die ook mogelijk werd dankzij de medewerking van de vrijwilligers van De Bleijke die zorgden voor de begeleiding.


Positieve werking van wol bij reuma

WARNSVELD - Zaterdag 8 september wordt een openbare voorlichting gegeven over de belangrijke werkingen van wol voor mensen met vormen van reuma. Dit vindt vanaf 13.30 uur plaats in de Eekschuur in Warnsveld. De organisatie van deze middag is weer in handen van de reumapatiënten vereniging Zutphen en omstreken. De toegang is vrij. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen.


0575-525 919