Het Enzerink DVO Beachvolleybaltoernooi kende een sfeervolle aankleding. Foto: Luuk Stam
Het Enzerink DVO Beachvolleybaltoernooi kende een sfeervolle aankleding. Foto: Luuk Stam

Hengelo ligt even aan zee tijdens DVO Beach

Beachvolleybal-toernooi vaart wel bij zomerse omstandigheden.

Door Luuk Stam

HENGELO – Een kleurrijke surfplank is neergezet tegen een strandwachthuisje met daarin een reddingsboei. Aan de houten constructie met een dak van bamboe hangt een bikini te drogen. Nee, we zijn hier niet aan een Spaanse Costa of aan het Noordzeestrand in Scheveningen. Dit is Hengelo Gelderland.

Voor de derde keer vindt hier op de parkeerplaats van sportpark Het Elderink deze zaterdag 30 juni het Enzerink DVO beachvolleybaltoernooi plaats. Grondverzetbedrijf Enzerink leverde het zand waarop 49 teams van mannen en vrouwen het vandaag tegen elkaar opnemen. Voor de eerste keer gebeurt dat onder écht zomerse omstandigheden.

"Dit is echt beachweer", zegt Rick Vissers – één van de organisatoren – enthousiast. "We hebben ook al een editie gehad waarbij het 's ochtends miezerde. Dan komt iedereen hier aan met gezichten van; moeten we in dit weer gaan volleyballen? Dan heb je toch een andere sfeer. Nu is het heerlijk. Wij zijn hier heel tevreden mee."

Volleyballen onder een strakblauwe lucht en met een stralend zonnetje; zo hadden de organisatoren het in 2016 ook bedacht. "In Steenderen en Mariënvelde hebben ze al veel langer een beachtoernooi", vertelt Visschers. "Hengelo is ook een echt volleybaldorp. Het stratenvolleybaltoernooi is hier elk jaar een groot succes. Wij dachten; zo'n beachtoernooi, dat moet hier ook kunnen."

Aan de eerste editie deden in totaal 32 teams mee. Bij deze derde editie geven 25 herenteams en 24 damesteams acte de présence. In de herencompetitie mogen ook dames meedoen en dus betreden ook gemengde teams de acht velden die zijn uitgezet. Met de microfoon in zijn hand praat Bo Kleinhesselink de wedstrijden als een doorgewinterde speaker aan elkaar.

Op de velden gaat het er fanatiek aan toe. In drietallen nemen de verschillende teams het tegen elkaar op. Strakke services, mooie set-ups en katachtige reddingen wisselen elkaar af. Het zachte zand nodigt dan ook uit tot het maken van een ultieme snoekduik. Alles om een punt voor het team aan de andere kant van het net te voorkomen.

Aan de rand van het speelterrein is ter verkoeling een opblaasbaar zwembadje gevuld met water. Voor wie echt even bij wil komen van de beproevingen in het warme strandzand is het ook mogelijk om een duik in zwembad Het Elderink te nemen. Al volstaat voor velen ook een koel drankje onder één van de roze, blauwe en gele parasols op het terras.