Leden van Present Achterhoek zijn samen aan de slag voor kwetsbare medeburgers. Foto: PR Present
Leden van Present Achterhoek zijn samen aan de slag voor kwetsbare medeburgers. Foto: PR Present

Puin afvoer door Present

BRONCKHORST - Het bestuur van Present Achterhoek en een aantal coördinatoren zijn half mei samen aan de slag gegaan bij twee praktische projecten. Ze hebben puin en afval afgevoerd dat was verzameld bij twee eerdere tuinprojecten van Present. Ze hopen natuurlijk dat dit goede voorbeeld een vervolg krijgt van anderen die zich willen inzetten voor een schonere, mooiere en socialere gemeente.

Het bestuur en teams van de drie stichtingen Present in de Achterhoek hielpen beide bewoonsters van de huizen, omdat zij dit zelf door ziekte niet konden doen. Een van hen kreeg eveneens een nieuwe seringenboom in haar tuin. Het boompje werd – in samenwerking met de Doetinchemse Uitdaging – gesponsord door de zorgkwekerij De Stek. De ernstig zieke weduwe was hier heel blij mee, want de sering deed haar aan haar man denken, die altijd de tuin onderhield. De vrijwilligers plaatsten de sering zó dat ze er vanaf haar stoel in de kamer mooi zicht op heeft. Ze was ontroerd door het gebaar.
De vrijwilligers waren ook geraakt: "Het raakte me opnieuw dat je met een vrij eenvoudige klus en een paar uurtjes tijd iemand zo blij kunt maken en weer een beetje vooruitzicht kunt geven". En: "Bijzonder om mensen in lastige leefomstandigheden te ondersteunen en even te helpen. Geraakt door de persoon, haar woonplek en hoe ze zich staande moet houden. Dankbaarheid was er om de hulp die ze krijgt."
Wie met collega's of team een paar uur tijd wil geven en op die manier een bijdrage leveren aan een mooier en socialer Bronckhorst, neem dan contact op met Hilde Colenbrander van Present Bronckhorst, hildecolenbrander@presentbronckhorst.nl en informeer naar de mogelijkheden of kijk op www.presentbronckhorst.nl.


Zelf biertje tappen op Mañana Mañana

VORDEN - Festival Mañana Mañana heeft dit jaar een bar waar bezoekers hun eigen biertje mogen tappen. Er wordt betaald door een munt in de melkbus te stoppen. Met de komst van een zelftap geeft de organisatie bezoekers de vrijheid om hun eigen bier te tappen. Dit is uniek in het Nederlandse festivallandschap. Lianne Overgoor, hoofd horeca: "Vanuit De Feestfabriek willen we elk jaar verrassen en vernieuwen, origineel zijn. We vinden het tof om mensen iets nieuws te laten ervaren en zien graag perfect getapte biertjes voorbij komen. Daarbij vertrouwen we de bezoekers en we gaan ervan uit dat iedereen een muntje in de melkbus gooit. Er is een servicemedewerker die toezicht houdt en de bar schoonmaakt. Voor de mensen die er misbruik van maken, hebben we passende sancties. In het kasteel staan nog enkele martelwerktuigen uit de 19de eeuw."


mananamanana.eu