Baaks Belang en Vrienden van de Parel gaan met frisse moed door

BAAK – Voor de eerste keer op de vrijdagavond, voor de eerste keer een gecombineerde vergadering en voor de eerste keer in de kerk. De Algemene Ledenvergadering van Baaks Belang en de jaarlijkse vergadering van de Stichting Vrienden van de Parel van Baak trok zo'n zestig belangstellenden. Op het programma stond onder meer de toekomst van Baaks Belang als dorpsbelangenorganisatie en de stand van zaken rond het dorpshuis Martinushuus.

Door Alice Rouwhorst

Na het eerste agendapunt, de jaarverslagen, kwam het voortbestaan van Baaks Belang aan bod. De twee overgebleven bestuursleden, Tanja Bela en Wilma Vorselman, maakten duidelijk dat als het dorp de belangenorganisatie niet belangrijk vond en zij als enigen de kar moesten blijven trekken, zij het voor gezien houden. Het dorp vond het wel belangrijk dat zij een stem hadden richting instanties zoals gemeente en zagen zeer zeker het nut van Baaks Belang. Twee nieuwe bestuursleden meldden zich aan om de gelederen te versterken. Tevens werd voorgesteld om een andere vorm aan te nemen. Meer als een netwerkorganisatie te fungeren, waarin elke vereniging een afgevaardigde heeft waarmee Baaks Belang kan overleggen, zodat op deze manier min of meer alle belangen van het dorp gehoord en gediend worden. Dit voorstel werd door de aanwezigen omarmd en wordt verder uitgewerkt.

In het bestuur van de Stichting Vrienden van de Parel van Baak hebben verschillende verschuivingen plaatsgevonden. Twee leden van het 'oude' bestuur, Henk Samberg en Gonny Reijmers blijven. Gerrie Snelder, Fons van Dulmen en Ursula Jansen leggen hun werkzaamheden neer. Henk nam namens het nieuwe bestuur van hen afscheid met een persoonlijk woordje voor een ieder en als dank voor hun tomeloze inzet ontvingen ze alle drie een mooie attentie.

Nieuw bestuur gaat ervoor
De stand van zaken van het Martinushuus en alles wat daaromheen meespeelt besprak Harry Franck, als nieuwe voorzitter van het bestuur van de Parel. Naast hem hebben de volgende inwoners uit Baak zitting in het bestuur met ieder een aandachtsgebied: Marcel Schiphorst (vice voorzitter en onroerend goed), Ilonka de Beij (secretaris en activiteitenplan), Jan Willemsen (penningmeester en sponsoring), Gonny Reijmers (bestuurslid en tweede penningmeester), Henk Samberg (bestuurslid en communicatie), Arnold Wolbrink (bestuurslid en gebouwenbeheer en facilitair). Daarnaast is er nog een vacature voor een bestuurslid die zich ook met het activiteitenplan bezighoudt. "Want het houden van activiteiten is de basis van een dorpshuis. Deze moeten dienstbaar zijn aan de woongemeenschap op het gebied van educatie, zorg, welzijn, cultuur of dienstverlening. Zodra dit gedefinieerd is, zoek je de huisvesting die daarbij past. Dit kan één, maar kunnen ook meerdere gebouwen zijn. Eén is qua exploitatie meestal het voordeligst. Een dorpshuis is dus ook geen oneerlijke concurrent voor de plaatselijke horeca", verduidelijkt Franck. Hij schetste het pad dat is gevolgd op basis van drie enquêtes die in de afgelopen vijftien jaar onder de bevolking zijn gehouden. Daarin kwam telkens naar voren dat er behoefte is aan activiteiten die gehouden worden in het profane deel van de kerk, in combinatie met Concordia en de sacristie. Het huidige plan, huiskamer aan de noordzijde en tweede ingang aan de zuidkant, is kleiner en kost aanzienlijk minder dan het voorgaande plan. Een pre-aanvraag voor subsidie is via de gemeente bij de provincie ingediend ter beoordeling. Het bestuur is onder andere in overleg met de Monumentencommissie voor een vergunning tot aanpassing van het profane deel. Daarnaast zal het huidige concept convenant met de lokale horeca opnieuw worden bekeken als alles concreter wordt. Als de investeringskosten van maximaal 250.000 euro ineens kunnen worden gedekt, verwacht het bestuur met een sluitende exploitatie voor het profane deel te kunnen werken. Het bestuur heeft zich als doel gesteld om nog dit jaar met de uitvoering van de werkzaamheden te beginnen, maar is zich zeer bewust van het feit dat vertraging op de loer ligt door de complexiteit van het vraagstuk en de vele organisaties die een stem hebben.
De bewoners werd tijdens de avond ook gevraagd mee te denken waar speelvoorzieningen, die over zijn van het schoolplein, geplaatst kunnen worden. Geconcentreerd of verspreid over het dorp? Ook hier is het laatste woord nog niet over gesproken. De opmerking van Franck dat de KPN bereid is mee te denken over het plaatsen van een zendmast in de kerktoren, leverde het luidste applaus op. "De missie die in 2010 in het dorpsplan is opgenomen 'In Baak wil je wonen en leven, nu en in de toekomst', onderschrijft het bestuur en wij willen er alles aan doen om het waar te maken", sluit Franck af. Onder het genot van een drankje en muziek werd nog even gezellig het weekend ingeluid.


Collecteren om insecten te redden

HENGELO - Van maandag 11 tot en met zaterdag 16 juni gaan vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten.

Natuurmonumenten, een vereniging die opkomt voor natuur in Nederland, neemt extra maatregelen om de leefwereld van insecten te verbeteren. Denk aan een grotere bloemenrijkdom in natuurgebieden, meer afwisseling in het landschap en insectvriendelijk maaibeheer. Wie wil helpen Nederland insectvriendelijker te maken geeft aan de collectant. "Het gaat slecht met de bijen, de vlinders en bijna alle andere insecten. Hun aantal neemt in een moordend tempo af, maar de kleinste beestjes zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Als bestuiver, voor een gezonde bodem, als opruimers en als voedsel voor onder andere vogels", licht Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten toe. Betsie Kroesen is coördinator van het Gelderse Hengelo. "Ik organiseer de collecte omdat ik het belangrijk vind dat de natuur gezond en divers blijft in ons land. Ik maak me zorgen om de insecten en loop daarom graag in onze wijk. Hou jij ook van de natuur in Nederland? Geef dan tijdens de collecteweek van Natuurmonumenten."


www.natuurmonumenten.nl/insect