Ivo van den Noort staat nu aan het roer van GOMA. Foppe Atema kijkt nog één keer achterom… Foto: Eric Klop
Ivo van den Noort staat nu aan het roer van GOMA. Foppe Atema kijkt nog één keer achterom… Foto: Eric Klop

Nieuwe kopman GOMA in 'race zonder finish'

Ivo van den Noort volgt Foppe Atema op als directeur

Door Eric Klop

HENGELO – 'Een race zonder finish'. Zo omschrijft Foppe Atema de voortgaande ontwikkelingen van het Hengelose metaalbewerkingsbedrijf GOMA. Na ruim twintig jaar kopmanschap is de directeur afgestapt. Nu zet Ivo van den Noort de lijnen uit voor het 'maatwerk in plaatwerk'. Een gesprek met twee heren met hart voor de zaak.

De afscheidsreceptie, vrijdag 25 mei, zal Atema niet licht vergeten. "Letterlijk en figuurlijk een warm bad", blikt hij terug. "Al die lofuitingen! Van de Gelders gedeputeerde, van de burgemeester, van vakgenoten. En het optreden van de 'Musketiers', mannen die mij tijdens mijn voorzitterschap van VNO-NCW Achterhoek en vandaaruit inzet voor het project Achterhoek 2020 geweldig ondersteunden. Toen ik acht jaar geleden afscheid van de ondernemersorganisatie nam, noemde ik ze de 'drie musketiers'. We spraken af dat als iemand wat bijzonders zou hebben er iets ludieks wordt georganiseerd. Nu zongen we samen 'I did it my way'. Toepasselijk ja. Ik deed het altijd op mijn manier. Blijf steeds jezelf, dan accepteren de mensen je veel sneller. Het is een raad die ik Ivo graag meegeef." Zijn opvolger knikt.

Foppe Atema deed het bij GOMA zoals hij vond dat ie het móest doen. Sinds begin 1993. Eerst adjunct en vanaf 1998 als algemeen directeur. Hij was daarvoor werkzaam bij TNO in Eindhoven. Gaf overal in het land logistieke adviezen. Verzorgde bij bedrijven workshops en verleende nazorg. Kwam ook bij GOMA, in het kader van een onderzoek naar plaatwerkbedrijven. "Daar bleek men op zoek naar iemand die op den duur de directeur zou opvolgen", vertelt Atema. "Tijdens de voorbereidingen op de workshop kreeg ik een behoorlijke inkijk in het bedrijf. Daarnaast verliep de kennismaking buitengewoon prettig. Ik besloot 'ja' te zeggen. En zeker niet om op de winkel van de goed lopende onderneming te passen. Zag volop nieuwe uitdagingen, een enorm potentieel aan mogelijkheden. Richting Duitsland bijvoorbeeld, waar GOMA nog met de rug naartoe stond. Nu komt zo'n dertig procent van de omzet van onze oosterburen."

Arie Teunissen was zijn voorganger. Van huis uit gereedschapsmaker richtte hij in 1962 met collega Gerrit Oortgiesen GOMA op. Gerrit Oortgiesen Machines en Apparaten heet het bedrijf voluit, want het stond oorspronkelijk op diens naam. De ondernemers pakten alle metaal aan dat bewerkt moest worden. Van het lassen van een teiltje tot het slijpen van gietstukken voor IJzergieterij Doesburg. Van het een kwam het ander. Begonnen in een kippenschuur aan de Ruurloseweg 80, is er 56 jaar later op perceelnummer 80a sprake van een uitgestrekt high-tech complex waar zo'n 150 werknemers zorgen voor minutieus maatwerk in metalen plaatwerk. "Intern staat GOMA voor Gerrit Oortgiesen Met Arie", lacht Foppe Atema. "Arie Teunissen, die na het verongelukken van Gerrit in 1972 door zijn familie werd gevraagd de onderneming voort te zetten. Het bedrijf kwam toen 50/50 op naam van de familie Oortgiesen en Teunissen. Ik ben Arie, 82 inmiddels, eeuwig dankbaar dat hij mij naar GOMA heeft gehaald. Het is misschien een cliché, maar ik had die kwart eeuw voor geen goud willen missen."

De vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vertrokken directeur roemt als geboren Fries de Achterhoekse mentaliteit. Dat doet zijn opvolger, van wie 42 jaar geleden de wieg stond in het Brabantse Hilvarenbeek, inmiddels eveneens. "Ik werd vorig jaar gebeld of ik beschikbaar was voor de functie van algemeen directeur bij GOMA", licht Ivo van den Noort zijn komst toe. "Bij wie? Ik kende het bedrijf dus niet. Ze waren mij via via en nog eens via op het spoor gekomen. Ik was in Den Bosch operationeel directeur bij WEMO dat productielijnen maakt voor plaatbewerking. Ambieerde de functie van algemeen directeur van een technisch bedrijf waarin bovendien de toeleveringsketen een belangrijke rol speelt. Dat spreekt mij aan. Deed ook daarom research naar GOMA. Dat zag er goed uit. Daarbij kwam dat ik de Achterhoek een beetje ken. We hebben vrienden in Winterswijk. Mijn vrouw en ik zeiden vaak tegen elkaar dat we in deze streek wel wilden wonen. Gesprekken volgden. Werd rondgeleid. Zag, en zie, volop mogelijkheden voor nieuwe stappen."

Van den Noort hapte toe. Sedert 1 maart reist hij op en neer tussen zijn huidige woonplaats De Meern en Hengelo. De eerste maand leidde hij GOMA met 'zijwieltjes' in de persoon van Foppe Atema. Nu legt hij op twee wielen de race zonder finish af. En betrekt hij half juli een nieuwe woning in Keijenborg. "Daar waar je werkt, moet je in de buurt wonen", vindt hij net als zijn voorganger. "Zeker als directeur van een bedrijf dat een maatschappelijke rol vervult. Denk bijvoorbeeld aan de 150 mensen die GOMA een baan biedt. Personeel dat trouwens een geweldig arbeidsethos heeft. Dat heb ik de afgelopen maanden al wel gemerkt. De energie en betrokkenheid waarmee de mensen aan de slag zijn. Open staan voor vernieuwing. Want die is noodzakelijk, wil je als onderneming mee blijven doen."

Foppe Atema luistert goedkeurend toe. "Als je niets doet, dan hol je achteruit", wil de directeur in ruste graag nog kwijt. "Ook de medewerkers onderkennen het belang van bijvoorbeeld robotisering. Dat die geen banen kost, want je haalt er meer werk mee binnen." Oké, dat is gezegd. Over het spreekwoordelijke graf heen regeren, lijkt er voor Atema echter niet bij. Binnenkort verruilt hij zijn woning in Kranenburg voor een stulp op of nabij zijn geboortegrond in de buurt van Leeuwarden. "Als er maar wat reuring is." 'He does it her way'. Echtgenote Joke, eveneens uit Friesland. "Zij volgde mij veertig jaar. Nu gaan we naar waar zíj dolgraag heen wil. Terug naar de provincie waar nog veel familieleden wonen. In de Achterhoek hebben we beide een groot netwerk. Maar nu gaat de emotie boven de ratio. Ook daarin mag de eindstreep nooit in zicht zijn."